Tutkimus vuonna 2020: Vaikka koronapandemia hidasti tutkimushankkeita, tutkimustoiminnan näkymät ovat hyvät

Tampereen yliopisto ja Tampereen korkeakouluyhteisö vastaavat strategisesti valitsemiinsa maailmanlaajuisiin ja paikallisiin haasteisiin moni- ja poikkitieteellisellä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalla. Tiivis tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen yhteistyö tuottaa tieteellisiä, liiketoiminnallisia ja yhteiskunnallisia läpimurtoja. Vahvistamme innostavaa tutkimusyhteisöämme tiiviillä verkostoilla, aktiivisella yhteistyöllä ja erinomaisilla tutkimusympäristöillä. Edistämme tieteen vastuullisuutta ja avoimuutta.

Yliopiston helmikuussa 2020 vahvistetun strategian mukaan Tampereen yliopisto luo yhdessä kumppaniensa kanssa ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Tutkimuksen osalta lähivuosien kehittämistoimet keskittyvät tieteelliseen laatuun ja vaikuttavuuteen.

Vuonna 2020 kansainvälisen kilpailun kautta hankitun tutkimusrahoituksen määrä ja käyttö kasvoivat edellisvuodesta yliopiston strategian mukaisesti. Suomen Akatemian rahoitusta saatiin kaikista Akatemian toimikunnista ja strategisen tutkimuksen neuvostosta. Uusia rahoituksia saatiin mm. koronapandemiaan liittyvään tutkimukseen ja tutkimusinfrastruktuurien kehittämiseen. Tieteellisten julkaisujen laatutaso nousi ja yhä suurempi osa julkaisuista on avoimesti saatavissa.

Maaliskuusta alkaen koronapandemia vaikeutti varsinkin kokeellisen tutkimuksen toteuttamista, ja maahantulorajoituksien takia tutkijoiden rekrytoinnit viivästyivät. Seurauksena oli, että kilpaillun tutkimusrahoituksen käyttö kokonaisuudessaan laski edellisvuodesta. Useat rahoittajat myönsivät jatkoaikoja projektien toteuttamiseen.

Suomen Akatemia käynnisti vuonna 2020 uuden, järjestyksessään kolmannen lippulaivaohjelman. Tampereen yliopisto osallistuu kahteen uuteen lippulaivahankkeeseen (Ilmakehän ja ilmaston osaamiskeskus ACCC ja Metsien, ihmisten ja koneiden vuorovaikutuksella resilienssiä, uusia arvoverkkoja ja merkityksellisiä kokemuksia UNITE). Tampereen yliopisto koordinoi vuonna 2019 käynnistynyttä Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaivaa (PREIN).

Vuonna 2020 tutkimusinfrastruktuurien kansallinen tiekartta päivitettiin, minkä myötä Tampereen yliopisto koordinoi kahta kansallista tutkimusinfrastruktuuria ja on mukana kahdeksassa.

Vuoden 2020 päättyessä Tampereen yliopistossa oli seitsemän Euroopan tutkimusneuvoston rahoittamaa hanketta ja kuusi Suomen Akatemian huippuyksikköä, joista yliopisto koordinoi kolmea (Kokemuksen historian huippuyksikkö, Monikudosmallintamisen huippuyksikkö ja Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikkö).

Vuoden lopulla päättyneessä kuudennessa Suomen Akatemian yliopistojen profilointia tukevassa haussa Tampereen yliopisto sai rahoitusta tutkimuksen profilointiin 12,7 miljoonaa euroa vuosille 2021–2026. Rahoituksella vahvistetaan yliopiston strategian mukaisia neljää nousevaa alaa: hyvinvoinnin huominen, kestävä kaupunkikehitys, pelillisyys ja laajennettu todellisuus sekä valon ja kuvan vallankumous.

Vuonna 2020 yliopisto valmistautui hyödyntämään tutkimusalustoja ja tutkijakollegiumia tutkimuksen strategiseen ohjaamiseen. Periaatteista päätettiin vuonna 2020 ja toiminnot on tarkoitus käynnistää vuonna 2021.

Koronapandemian aiheuttama viive kansainvälistymisessä ja kokeellisen tutkimuksen kehittymisessä korjaantuu, kun yhteiskunnan toiminnot normalisoituvat. Tampereen yliopiston edellytykset kehittyä tieteellisessä tutkimuksessa ja siihen perustuvassa yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa ja vaikuttavuudessa ovat hyvät.