Siellä minulla on kolme kuoroa johdettavana. Oma kuoroni eli mieskuoro Alvar Jyväskylästä, Teekkarikuoro jota olen johtanut tämän vuoden sekä kamarikuoro Näsi, jota me TAMKin opiskelijat saamme johtaa opintojemme aikana, kertoo Riku päättötyöstään.
Keskeinen sijainti toi Rikun Tampereelle
Riku opiskeli kaksi ensimmäistä vuotta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opettajanaan Rita Varonen, mutta hyppäsi sitten Tampereelle suorittamaan loppuopinnot. Syynä olivat työt, jotka vievät Rikua Tampereen, Helsingin ja Jyväskylän väliä. Helsingissä hänellä on johdettavanaan SEIM Ensemble, joka muuten sijoittui viime vuonna Leevi Madetoja -kilpailun kansainvälisessä sarjassa toiseksi. Voiton vei juurikin Alvar-kuoro, jota Riku tällä hetkellä myös johtaa. Eli Riku on tosiaankin päässyt tekemään unelmatyötään aivan huipputason kuoroissa.
Tampereen sijainti on hyvä, tästä pääsee kulkemaan töihin sekä Helsinkiin että Jyväskylään. Ajattelin myös, että maisemanmuutos voisi tehdä hyvää ja olin kuullut TAMKista paljon positiivista.
Nuorella miehellä tuntuu olevan monta rautaa tulessa, miten aika riittää kaikkeen?
Matkustaminen vie tietenkin paljon aikaa, mutta junassa voi kirjoittaa tai opiskella teoriaa. Ajan saa kyllä riittämään tärkeille asioille, naurahtaa Riku.
Sibelius-lukion kamarikuoro vei mennessään
Rikun musiikillinen polku alkoi 4-vuotiaana viulun soitolla, ja matkan varrella mukaan tuli monia muitakin instrumentteja. Muuttaessaan synnyinpaikkakunnalta Jämsästä Helsinkiin Sibelius-lukioon Riku pääsi kuulemaan lukion kamarikuoroa ja oli vaikuttunut. Lisäksi kuorolaisilla näytti olevan hyvä meininki, ja Riku toivoi pääsevänsä siihen mukaan. Lukion toisella luokalla hän hakikin kamarikuoroon ja pääsi sisään. Se koukutti ja sillä polulla hän on edelleen.
Riku on tehnyt myös musiikkikasvatuksen opintoja Jyväskylässä parin vuoden ajan. Se vahvisti tunnetta, että opettaminen on hänen juttunsa. Mutta toisaalta Riku halusi tehdä enemmän musiikkia ja olla ihmisten kanssa, siitä loksahti paikalleen ajatus kuoronjohdosta. Se yhdistää kaikki Rikun toivomat osa-alueet.
Millaista kuoronjohdon opiskelu sitten käytännössä on?
Meillä on viikoittain kuoronjohdon luokkatunti, jossa käydään läpi johdettavia biisejä, mitä kullakin on työn alla omassa kuorossaan. Tai sitten työstetään yhteisiä tehtäviä, meillä oli esimerkiksi renessanssiworkshop Kalevan kirkossa. Saamme oppeja myös vierailevilta opettajilta, muun muassa Saara Aittakumpu veti mieskuoroworkshopin, kertoo Riku.
Kuoronjohtajalla tulee tietenkin olla perusvalmiudet musiikkiin ja oma äänenkäyttö täytyy olla hallinnassa. Opintoihin kuuluu pari vuotta laulutunteja ja laulun pikku C-kurssin suorittaminen. Se on Rikulla keväällä edessä. Pianotunteja on vuoden verran, joko vapaata säestystä tai klassista pianonsoittoa. Lisäksi tulevat pedagogiset aineet, jotka Rikulla oli jo valmiiksi suoritettuna, sekä muu teoria, kuten musiikin hahmottaminen ja säveltapailu.
Monipuoliset mahdollisuudet käytännön harjoitteluun
Eniten Riku arvostaa monipuolisia mahdollisuuksia käytännön työhön. Kuoronjohdon opiskelijat pääsevät harjoittelemaan kuoronjohtoa vokaaliyhtyeen kanssa, yhtye on muodostettu Tampere Cappellan ammattilaulajista. Riku laulaa itsekin Tampere Cappellassa.
TAMKissa tuotetaan Rikun mukaan hienoja produktioita, mm. viime tammikuinen Suor Angelica -ooppera, joka veti tuomiokirkon neljä kertaa ääriään myöten täyteen. Riku oli oopperassa kuoromestarina, ja nautti täysillä ison ihmisjoukon edessä esiintymisestä. TAMK Choral Company taas on hyvin tuore kevyempää musiikkia esittävä kuoro, jossa on koulun musiikkiteatteriopiskelijoita ja myös muita laulajia. Viime vuonna tehtiin myös kuoronjohdon luokan kanssa Rossinin Petite messe solennelle, noin tunnin kestävä iso produktio.
TAMKissa kyllä pääsee tekemään konkreettisia töitä laidasta laitaan, mikä nyt sitten itseä kiinnostaakin. Opettajamme Markus Yli-Jokipii kuuntelee meitä opiskelijoita ja sitä mihin haluamme suuntautua, Riku kertoo.
Rikua itseään kiiinnostaa TAMKista valmistumisen jälkeen jatkaa opintoja maisterivaiheeseen esimerkiksi Sibelius-Akatemiassa tai sitten jossain ulkomailla. Kansainvälisyys kiinnostaa ja myös Markus on kovasti sitä suositellut. Riku oli viikon mestarikurssilla Saksan Marktoberdofissa, ja matka antoi lisää uskoa itseen ja omaan tekemiseen.
Sieltä sai kokemuksen, että ulkomaillakin pärjää hienosti, eli kyllä meillä Suomessa ja TAMKissa tehdään asioita oikein hyvin, kiittelee Riku.
Riku on johtanut Teekkarikuoroa tämän vuoden ajan.