Paneelikeskustelu ”Kun tapahtumien järjestämisestä tuli rakentamista – kirjavien viranomaistulkintojen vaikutus tapahtuma-alaan” pyrki tuomaan selvyyttä eri AVIen tulkintoihin siitä, minkälaisen lavan kasaaminen tulkitaan rakentamiseksi. Tilanne vaikuttaa edelleen erittäin epäselvältä erityisesti Uusimaan alueella, ja pahimpana uhkakuvana on jopa suurien ulkomaisten produktioiden peruuntuminen. TAOTAO seuraa tilanteen kehittymistä!
Kaisa Rönkön moderoima paneeli ”Kulttuuripolitiikka korona-ajan Suomessa – Kuinka jatkaa tästä eteenpäin?” sai aikaan mielenkiintoista keskustelua. Paneelissa esiteltiin myös Sitran rahoittaman ” Kulttuuripolitiikka korona-ajan Suomessa. Kuinka jatkaa tästä eteenpäin?” -tutkimuksen tuloksia. Lisätietoja aiheesta esim. täältä: https://www.sitra.fi/artikkelit/tutkimushanke-purkaa-korona-ajan-kulttuurialaa-koskenutta-paatoksentekoa.
Vastuullisuus oli jälleen kerran vahvasti läsnä. KEMUT-verkosto esitteli Elma.live-työkalun (elma.live) uusimpia ominaisuuksia ja esittelivät elävän musiikin ilmastotiekartan (viileamusiikki.fi). TAOTAO suosittelee vahvasti em. sivustoihin tutustumista!
Mirva Merimaan (tiketti.fi), Ville Koiviston (provinssi.fi) ja kumppaneiden paneelikeskustelussa pohdiskeltiin mm. VIP-lippujen merkitystä nykypäivän tapahtumakentässä sekä VIP-termin sopivuutta nykyaikaan. Ovatko jotkut ihmiset oikeasti ”tärkeämpiä” kuin muut?
TAOTAOn opiskelija Eemeli Aula osallistui erinomaiseen paneelikeskusteluun ”Boomeri kuuntele, tulevaisuus puhuu – nuoret elävän kulttuurin kuluttajina”, jossa käytiin läpi mm. mitä nykyajan nuoret kaipaavat tapahtumilta. Sen sijaan että boomerit suunnittelevat kaiken itse, kannattaisiko heidän kenties ottaa suunnitteluprosessiin mukaan nimenomaan tapahtuman kohderyhmän ikäisiä henkilöitä?
TAOTAOn kannalta Music x Median tärkein osuus oli ehkäpä paneelikeskustelu nimeltä ”Mistä puhumme, kun puhumme tapahtuma-alan työvoimapulasta?” Tiivistettynä voidaan sanoa, että alalla ei ole enää (toisin kuin kesällä ’22) varsinaista työvoimapulaa, koska alalle pyrkijöitä on niin runsaasti tarjolla. Osaavista työntekijöistä on kuitenkin pulaa. Vaatimukset alalle kasvavat, ja nimenomaan erityisosaamisen tarve kasvaa koko ajan. Joissakin yrityksissä on tarvetta myös puolivalmiille työntekijöille, joita he sitten kouluttavat itse. Loppupeleissä koulutuksen koettiin kuitenkin olevan ”koko kylän asia”, ja keskustelussa mainittiin mm. tarve yhtenäiselle turvallisuuskoulutukselle.
Teksti ja kuva: Jukka Holm