Kirjoittajat: Sari Himanen (sari.himanen(at)tuni.fi) ja Eeva Heikkilä (eeva.e.heikkila(at)tuni.fi)
Miten järjestöt löytävät ekosysteemin?
TAMKilla järjestettiin 20.11.2019 jo perinteeksi muodostunut järjestöpäivä, joka kokoaa sosiaali- ja terveysalan kentässä toimivat järjestöt esittelemään toimintaansa alan opiskelijoille ja verkostoitumaan muiden toimijoiden kanssa.
Käytimme Kampus-sote -hankkeen tiimillä tilaisuuden hyväksi, ja kävimme haastattelemassa järjestöjen edustajia. Ajatuksenamme oli kartoittaa,
- Miten järjestöt yleensä löytävät tiensä erilaisiin yhteistyöverkostoihin? vai löytävätkö?
- Mitä kautta heille olisi luontevaa löytää yhteistyökumppaneita?
Järjestöt ovat vahvasti verkostoituneita keskenään
Järjestöjen edustajat toivat esiin, että heillä on vahva keskinäinen verkosto, he tuntevat toisensa, toistensa toimialat ja välittävät tietoa keskuudessaan. Tampereen kaupungilla todettiin olevan kanava, joka kokoaa järjestötoimijoita yhteen, Tarve –Tampereen voimavaraverkosto. Toisena esimerkkinä mainittiin www-sivusto Järjestö 2.0, jota järjestöväki on tottunut seuraaman.
Järjestöt elävät some-ajassa
Jotkut järjestöjen edustajat mainitsivat, että järjestöön lähetetty sähköposti ei aina tavoita kaikkia ruohonjuuritason toimijoita. Uutiskirjeet nähtiin hyvinä tiedostuskanavina, jolloin kukin toimija voi itse liittää itsensä uutiskirjeen tilaajiksi. Myös Facebook sivut nähtiin hyvinä, joita voi liittyä seuraamaan, samoin Twitterissä on totuttu seuraamaan tiettyjen hakusanojen tuottamia juttuja.
Oppilaitosyhteistyö kiinnostaa
Oppilaitosten tuottamat uutiskirjeet nähdään tärkeinä, ja oppilaitosten kanssa tehdään mielellään yhteistyötä. Järjestöjen edustajia jalkautuvat mielellään esittelemään toimintaansa opiskelijaryhmille, tai välittävät kokemusasiantuntijoita erilaisiin tarpeisiin. Järjestöt antavat mielellään myös esimerkiksi opinnäytetyöaiheita opiskelijoille. Opiskelijat nähdään tulevina ammattilaisina, ja ammattilaisten kautta järjestöt saavat pääosin asiakkaansa.
Uudet avaukset kiinnostavat
Järjestöt ovat kiinnostuneita laajentamaan työnkuvaansa ja olemaan mukana verkostoissa entistä enemmän myös tulevaisuuden sote-palveluissa. Haasteeksi voi muodostua se, että järjestöjen työntekijämäärä voi olla niukka, ja siksi heidän työnsä on ohjelmoituna usein jo puoli vuotta etukäteen. Yhteistyökuvioista olisi hyvä sopia todella hyvissä ajoin, jolloin osallistuminen voidaan priorisoida kalentereihin ja työn jatkuvuus voitaisiin taata. Järjestöt haluavat olla osa ekosysteemiä, mutta vielä on keksittävä se keino, miten eri toimijatahot löytävät toisensa.