Pelillisyys sote-kehittämisessä

Kuvituskuva

Kirjoittaja: Filosofian tohtori, kauppatieteen maisteri ja ammatillinen opettaja AoM sekä Satakunnan pelillisyysverkosto -hankkeen (Prizztech Oy) projektipäällikkö Pirita Ihamäki.

Pelillistäminen voidaan nähdä toimintana, joka kohdistuu toiseen toimintatapaan, kuten työhyvinvointiin, työturvallisuuteen tai elämäntapojen parantamiseen. Kun kyseessä on ei-pelillinen palvelu tai tuote, käytetään prosessista nimeä pelillistäminen eli gamification. (Ängesleveä 2014, 9, 19). Pelillistämisen funktiot ovat osallistaminen, motivoiminen, innostaminen ja sitouttaminen.  Gaming Meets X -työpajassa edistettiin ryhmätyön yhteiskehittämisen kulttuuria avoimuuden, oppimisen ja inhimillisen vuorovaikutuksen kulttuurina. Työpajan tehtävänä oli tukea tehokasta toimintatapojen ja käytäntöjen uudistamista osallistamalla työpajassa eri toimijat  yhteiskehittämiseen. Gaming Meets X -työpajassa toimi BrandCube-työkalu inhimillisen vuorovaikutuksen välineenä ryhmätyöskentelyssä, jossa yhteiskehitettiin uusia Sote-alan palveluinnovaatioita elämätapojen muutosta varten, tehostettiin ja motivoitiin toimintatapoja, joilla voidaan kehittää uusia Sote-alan palveluinnovaatioita pelillistämällä. Gaming Meets X -työpajassa toimi palvelumuotoilun oppeja hyödyntävä BrandCube-prototypointityökalu, joka moniaistillisena kolmiulotteisena paperikuutiona tai niiden sarjana soveltuu konseptiointiin ja fyysisten mallien rakentamiseen. BrandCube on älykkääseen paperiteknologiaan perustuva, fyysinen ja kolmiulotteinen työkalu, jota käytettiin työpajassa elämätapojen parantamiseen. Kuutioita voidaan asettaa vierekkäin, rinnakkain, päällekkäin ja ne voidaan kääntää käytettäväksi molemmin puolin hyödyntäen niin kuution ulko- kuin sisäpintaa.

Kehittämistyöpajaan osallistui noin 30 Sote-alan – ja teknologian yritysten avainhenkilöä ja  lisäksi työpajassa toimi 4 fasilitaattoria. Tästä syntyi viisi palvelukonseptia elämäntapojen parantamiseen. BrandCube työpajan keskeisenä tuloksena osallistujat saivat käyttöönsä menetelmän, uudenlaisen viestintämuodon ja konkreettisen välineen yhteiskehittämiseen. Työpajan osallistujat sitoutettiin jatkojalostamaan ideoitaan eteenpäin ja he esittivät konseptejaan pitchaamalla 15.10.2019 Soteuttamon hyvinvoinnin pelillistämisen työpajassa asiantuntijoille, rahoittajille ja muille aihealueesta kiinnostuneille.