Mielenterveyden seula

Toteuttaminen

Yhteistyön käynnistäjänä toimi Tampereen kaupungin tarve kehittää mielenterveyttä tukevia palveluita. Palvelukonseptia ideoitiin Tampereen kaupungin ja hanketoimijoiden kesken. Kehittämisvaiheen kokeilu organisoitiin yhdessä ja siinä hyödynnettiin jo aiemmin Pohjanmaa –hankkeessa tuotettua mittaria seulana. Kokeilun toteutti Tampereen kaupungin Linnainmaan terveysasema. Kokeilun jälkeen arvioitiin palvelukonseptin toimivuus ja hyödyllisyys. Seulan toimivuuden parantamista suunniteltiin yhteistyössä hanketoimijoiden ja Tampereen kaupungin toimijoiden kanssa. Kokeilu oli onnistunut, ja seulan käyttöä tullaan kokeilemaan vielä laajemmin Tampereen kaupungin toimesta.

Konseptin idea

Konseptityöpajoissa keväällä 2019 ideoitiin kokonaisvaltaisen terveystarkastuksen konsepti. Idean ydinpalveluksi muodostui terveystarkastus, jossa huomioidaan ihminen kokonaisuutena, ja jossa kysymyspatteriston avulla fokus voidaan suunnata myös mielenterveyttä kartoittaviin aiheisiin. Kysymyspatteriston liitteeksi suunniteltiin toimintoa, joka ohjaa asiakkaan annettujen vastausten perusteella jatkopalveluihin. Idea jalostui mielenterveyden seulaksi, jonka tavoitteena on auttaa hoitajaa tunnistamaan ja ottamaan puheeksi mielenterveys- ja päihdeasiat asiakkaan kanssa. Lisäksi mielenterveyden seula voisi auttaa myös asiakasta itseään tunnistamaan tilannettaan. Seulan ja sen liitteeksi suunnitellun jatkohoitopolun avulla hoitaja voi suunnitella tarpeelliset jatkopalvelut yhdessä asiakkaan kanssa.

Kampus-sote -hankkeen roolina oli tuoda toimijoita yhteen, tukea ensimmäisen kokeilun toteutusta ja olla mukana suunnittelemassa sitä, miten mielenterveyden seulan käyttäminen jatkuu tulevaisuudessa.

Mistä tarve on tullut

Tesoman hyvinvointikeskusvierailun aikana keväällä 2019 nousi esiin tarve kehittää mielenterveyttä tukevia palveluita. Mielenterveyttä käsittelevät aiheet on tunnistettu vaikeiksi puheenaiheiksi sairaanhoitajan vastaanottotoiminnassa. Tampereen kaupungin kanssa käytyjen neuvottelujen tuloksena konseptin kokeilu päätettiin kohdistaa Linnainmaan terveysaseman sairaanhoitajan vastaanottotoimintaan.

Kokeilijoiden määrä (osallistujat)

21 asiakasta, 1 sairaanhoitaja

Aika

Konseptin suunnittelu alkoi tammikuussa 2020. Konseptin kokeilu tehtiin syys-lokakuun aikana 2020.

Paikka

Tampereen kaupunki: Linnainmaan terveysasema

Ympäristön kuvaus

Mielenterveyden seulan kokeilu toteutui todellisten asiakaskäyntien yhteydessä puhelimitse tai terveysaseman tiloissa.

 

Päätelmät (opit ja kopit)

Miten onnistui

Mielenterveyden seula todettiin kokeilussa hyödylliseksi työvälineeksi sairaanhoitajan vastaanottotoimintaan. Seula tuki hoitajaa puheeksi ottamisessa, hoidon tarpeen arvioinnissa ja hoitoon ohjaamisessa.  Seulan käyttö johti johonkin jatkohoitosuunnitelmaan kaikilla asiakkailla, jotka osallistuivat kokeiluun. Konseptikokeilu nosti esiin joitakin kehittämisideoita sekä seulan sisällöllisiin asioihin, kuten vastausvaihtoehtojen muotoiluun, että sen tekniseen toteutukseen. Ajatuksena on, että seula voisi olla jatkossa täysin digitaalinen ja se voitaisiin mahdollisesti liittää asiakkaan itse täytettäväksi kyselyksi Omaolo-palveluun.  Seulan käyttöä tullaan kokeilemaan laajemmin Tampereen kaupungin toimesta lähikuukausina.

Takaisin sivulle ’Konseptit ja kokeilut’