Talous

Talous käsitteenä ja ilmiönä vaikuttaa samaan aikaan kaikkialla ja toisaalta ei missään. Miksi se muodostaa tärkeän osan yksilön elämää ja millä tavoin talous kytkeytyy laajempaan yhteiskuntaan? Mitkä ovat talousjärjestelmän keskeiset osa-alueet yhteiskunnallisessa tarkastelussa?

Talouden tarkastelussa lähdetään liikkeelle siitä, että kaikilla asioilla on hintansa ja maksajansa. Ilmaisia lounaita ei ole olemassa. Taloutta voidaan ymmärtää taloudellisten toimijoiden sekä toimintaa ohjaavien organisaatioiden ja vakiintuneiden käytäntöjen eli instituutioiden avulla. Talous on siis laajempi ilmiö kuin esimerkiksi markkinalogiikan mukainen hinnanmääräytyminen. Se on sisäänrakentunut kokonaisuus, joka läpäisee yhteiskunnan kaikki tasot.

Taloutta tarkastellessa esitetään tavallisesti perusjako yksityiseen ja julkiseen. Julkiseen puoleen kuuluvat valtion kustantamat palvelut, suuri osa poliittista järjestelmää ja terveydenhuoltoa, maanpuolustus, poliisivoimat sekä kulttuuri- ja sivistystoimi. Julkinen talous siis luo edellytykset kansalaisten, yritysten ja muiden toimijoiden saamille etuisuuksille sekä varallisuuden kartuttamiselle ja tulonsiirroille. Talouden yksityinen puoli käsittää kansalaisten ja kotitalouksien sekä elinkeinoelämän toiminnan. Esimerkiksi kulutus ja yritystoiminta kuuluvat suurimmaksi osaksi yksityisen talouden piiriin. Kuluttajat ja yritykset kustantavat lähtökohtaisesti toimintansa omista varoistaan. Julkinen talous taas rahoitetaan julkisista varoista, joita kerätään veroilla. Nykymuotoinen yhteiskunta ja sosiaalinen kanssakäyminen perustuvat pitkälti taloudellisiin sopimuksiin. Palkkatyö, yritystoiminta ja kuluttaminen edustavat sellaisia taloudellisen toiminnan muotoja, joiden ympärille suuri osa muusta sosiaalisesta todellisuudesta rakentuu. Vastaavasti syrjäytymisen ja yhteiskunnallisen epätasa-arvon, lasten harrastusmahdollisuuksien ja koulutuksen taustalla on taloudellisia tekijöitä.

Kuten huomataan, taloudelliset ilmiöt kuuluvat olennaisesti siihen, mitä kutsutaan sosiaaliseksi tai yhteiskunnalliseksi todellisuudeksi. Yhteiskunnan asioissa on suurelta osin kyse ihmisten välisestä rahankäytöstä, yksityisestä ja julkisesta taloudesta sekä eri ilmiöiden taloudellisten vaikutusten tarkastelusta. Taloutta tarkastelevan yhteiskuntatutkimuksen tehtävänä on tutkia ja nostaa esiin talouden monipuolisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Talous on paljon enemmän kuin vain pörssikursseja, maksukyvyn arviointeja tai kustannusten laskentaa. Siihen liittyy sosiaalisia suhteita, tapoja, tottumuksia ja rakenteita, joiden kautta taloudella on merkitystä koko yhteiskunnassa. Yhteiskuntatutkimuksellinen tulkinta ja tutkimus taloudesta voidaan ymmärtää taloustiedettä täydentäväksi ja tarpeen mukaan myös sitä kritisoivaksi näkökulmaksi.

Erola, Jani & Räsanen, Pekka. (2014) Johdatus sosiologian perusteisiin. Helsinki; Gaudeamus.