Tekoäly ja Robotiikka

Yhteiskunnallisesti vastuullinen ja eettinen tekoälyn ja sen sovellusten kehittäminen voi olla merkittävä mahdollisuus. Tekoälyn kehitys tuo kuitenkin eteen vaikeita ja monimutkaisia kysymyksiä. Teknologinen kehitys tulee muuttamaan yhteiskuntaa ja haastaa käsitystämme ihmisyyden olemuksesta ja toimijuudesta.

Tekoäly on aihe, jota tutkitaan useilla eri tieteenaloilla. Se liitetään useammin matematiikkaan ja tekniikan aloihin, mutta on myös kiinnostuksen kohteena taloustieteessä ja yhteiskuntatieteissä. Tekoäly ei ole yksittäinen teknologia, vaan koostuu monista eri teknologioista ja niiden kehitykseen pyrkivistä aloista. Näistä esimerkkejä ovat automaatio ja machine learning sekä deep learning.

Tekoäly on myös elokuvista ja kirjoista tuttu aihe ja se usein toimii jonkinlaisena katalyysinä maailmanlopulle tai tekoälyn nousulle ihmiskuntaa vastaan.  Nämä visiot ovat luultavasti osaltaan vaikuttaneet siihen uskomukseen, että tekoäly olisi tulevaisuuden ilmiö. Tosiasiassa tekoäly on jo käytössä nykyaikana erilaisissa muodoissa. Tekoälyn kyvykkyys kuitenkaan ei vielä riitä sille tasolle, mitä kirjoissa ja elokuvissa kuvataan. Esimerkkejä tekoälystä ovat googlen kuvagallerian järjesteslytoiminto ja syövän tunnistaminen kuvista.

Tekoälyyn liitetään paljon myös pelkoja ja osittain syystäkin. Tuleeko tekoäly ajamaan autoani, entä päättääkö se minulle näytettävistä sisällöistä, neuvoo päätöksenteossa ja hoitaa kotityöni? Jo nyt vastaus on osittain kyllä, joten tulevaisuudessa nämä ja monet muut sovellutukset tulevat entistä enemmän muuttamaan toimijuuttamme  – siis sitä, miten olemme olemassa ja minkälaisiin identiteetteihin ja kulttuurisiin instituutioihin turvaudumme. Toimijuuden muutoksen ymmärtäminen vie ihmiskäsityksen ytimeen.

Tekoälyä on käytetty jo esimerkiksi kasvojen tunnistukseen, mikä helpottaa valvontaa. Tekoälyyn liittyvät tämänhetkiset ongelmat ja mahdolliset tulevaisuuden ongelmat voidaan kuitenkin nähdä liittyvän pitkälti siihen, ketkä sitä kehittävät. Tekoälyn ollaan huomattu toistavan tekijöidensä ennakkoluuloja ja täten myös uusintavan sosiaalista eriarvoisuutta. Tästä esimerkkeinä ovat naisten ja tummaihoisten syrjiminen työmarkkinoilla. Henkilöstötekoäly laitettiin valikoimaan parhaat hakijat joukosta ja se opetteli tähän käymällä läpi aikaisempia ihmisten tekemiä valintoja. Kone oppi tätä kautta välttämään naisen nimellä olevien henkilöiden valitsemisen haastatteluihin.

Tutustu aiheeseen lisää:

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)