EXAM-tietokoneet ovat Windows 10 -koneita, joissa on rajattu ohjelmistovalikoima eikä vapaata pääsyä nettiin. Ohjelmistojen käyttöä ei voi rajoittaa tenttikohtaisesti.

Koneilla on tentin aikana käytettävissä seuraavat ohjelmat:

• Calculator – Laskin (pikakuvake työpöydällä)
  • Dia 0.97.2
  • Enterprise Architect 14
  • Haskell Platform 8.6.5
  • IBM SPSS Statistics 25
  • IrfanView
  • Java Development Kit 14
  • JVSview
  • Mathcad
  • Matlab R2019a
  • Microsoft Office 2019: Word, Excel, PowerPoint (ei oikolukua)
  • Microsoft Visual Studio Code
  • Mozilla Firefox ESR
  • NetBeans IDE 12.0 (Javan aktivointi käyttöön ohjelmassa: New Project > Java with Ant > Java Application > Activate)
  • Node.js 8.12.0 LTS
  • Notepad – Muistio
  • Notepad++ 7.6.3
  • Paint -kuvakäsittelyohjelma (Windows 10:n oletusohjelma)
  • PDF -lukuohjelma (Windows 10:n oletusohjelma)
  • PHP for Windows 5.6
  • PyCharm Community Edition 2018.1
  • Python 3.7.3 (oletusasennuksen moduulit + NumPy, Matplotlib, Pandas)
  • R 3.6.2
  • R-Studio 1.1.456
  • RuSlav – Venäläisen Windows-standardin mukainen näppäinjärjestys (Tools-valikossa koneen työpöydällä)
  • 7-Zip 16.00

EXAM-tentin liitteenä olevien kuva- ja audio/videotiedostojen huomiot EXAM-koneella:

• Suoraan EXAMista kuvankatseluohjelmaan avautuvat kuvatiedostot:
    jpg, jpeg, png, gif, bmp, tiff, tif, pbm
  • Suoraan EXAMista mediasoittimeen avautuvat ääni/videotiedostot:
    mp3, wma, wav, flac, m4a, mp4, mov, wmv, mpg, mpeg
  • Muitakin kuva- ja audio/videotiedostomuotoja voi käyttää, mutta näiden tiedostojen osalta tiedosto pitää ensin ladata EXAM-tentistä koneelle ja avata oikealla ohjelmalla

Lisäksi EXAM-tietokoneilta on avattu pääsy seuraaviin Tampereen korkeakouluyhteisön sisäisiin verkkosovelluksiin, joissa on erilliset käyttäjärajaukset:

• Plussa
  • WETO (Exam WETO)
  • Älyoppi-Moodle (STACK-tentit)

Kaikissa tietokoneissa on kosketusnäyttö, jonka tarkkuus vastaa tussitaululle piirtämistä. Lisäksi on 4 kpl MS Surface Studio piirtonäyttökoneita (Hervannan Konetalon tila ja Päärakennuksen esteetön)​, joiden tarkkuus vastaa paperille kirjoittamista ja piirtämistä. Piirtonäyttökoneen voi valita pakolliseksi tentin asetuksista: “Perustiedot > Tenttiin vastaamisessa tarvittavat ohjelmistot”. Piirtonäytöt ovat käytössä lukuvuoden 2020-2021 loppuun asti.

Opettajat: Jos listalta ei löydy tentissä tarvittavaa ohjelmaa

Pienet (alle 50 Mt) ilman asennusta toimivat ohjelmat voi liittää suoraan tentin liitetiedostoksi.

Mieti voisiko jotain jo EXAM-koneilla olevaa ohjelmaa käyttää? Esimerkiksi kaavioita voi piirtää monipuolisesti PowerPointilla ja Dialla.

Tarvittaessa ota ajoissa yhteyttä IT Helpdeskiin (it-helpdesk@tuni.fi) ja kerro tarpeesi, niin mietitään yhdessä ratkaisuvaihtoehtoja.

Huomioi seuraavat:

• Mikä on tavoiteaikataulu? Ota yhteyttä vähintään kuukautta ennen, mielellään aikaisemmin.
  • Ohjelman lisenssin pitää olla avointa lähdekoodia, täysin ilmainen freeware-lisenssi tai kaikki Tampereen korkeakouluyhteisön käyttäjät kattava lisenssi.
  • Ohjelmat asennetaan aina kaikkiin EXAM-tiloihin ja kaikille EXAM-koneille.
  • Jos ohjelman lisenssi sallii vain tietyn rajoitetun määrän yhtäaikaisia käyttäjiä, se ei todennäköisesti sovellu EXAM-käyttöön ellei yhtäaikaisten käyttäjien sallittu määrä ole hyvin suuri.