Kirjoittaja: Sari Himanen (sari.himanen(at)tuni.fi)
Kampus-sote –hankkeen toimijat osallistuivat Tampereen keskisen alueen alueverkoston tapaamiseen 25.4.2019. Alueverkostot ovat kaikille avoimia ryhmiä, joissa asukkaat, yritykset ja muut alueen toimijat voivat yhdessä osallistua alueen ja sen palveluiden kehittämiseen.
Tämänkertaisessa alueverkoston tapaamisessa oli teemana kaupungin hyvinvointiohjelma, jonka painopisteenä on hyvinvoivat alueet sekä lapset ja nuoret. Tilaisuudessa oli tarkoitus kuulla asukkaiden näkemyksiä, ennen kuin hyvinvointiohjelma siirtyy lähetekeskusteluun ja varsinaiseen käsittelyyn kaupungin muissa elimissä.
Kampus-sote –hankkeen toimijoiden tehtävänä oli organisoida työpaja, jossa asukkaiden äänet saataisiin kuuluviin ja uusia näkemyksiä esiin.
Työpajassa kartoitettiin, millaista on mielekäs vapaa-aika. Tähän tuli kolme selkeää näkemystä;
- rentouttavaa ja voimaannuttavaa
- yhteisöllisyyttä tukevaa
- harrastusmahdollisuuksia sisältävää (luonto, kulttuuri, oppiminen ja muu lähellä toteutuva harrastustoiminta.
Asukkailta kysyttäessä mikä tekisi keskustan alueesta vielä paremman paikan asua, voidaan tähänkin tulleet näkemykset jakaa kolmeen luokkaan;
- infrastruktuurin kunnossapito (valaistus, pyörätiet, roskikset, bussipysäkit, lumityöt, katupöly)
- viihtyisyyden lisääminen (viheralueet, kahvilat, esteettisyys)
- palvelutarjonnan lisääminen (mummontuvat, leikkipaikat, koulutilojen iltakäyttö, kohtaamispaikat, pop up -tapahtumat).
Yhtenä työpajan teemana oli hyvän elämän ohjaaja, ja mitä tällainen henkilö voisi tehdä kanssasi. Hyvän elämän ohjaajan toimenkuva voitaisiin jakaa myös kolmeen päätehtävään;
- kannustaja ja kuuntelija
- apu arjen askareihin
- harrastuksiin saattaja tai seuralainen.
Lisäksi keskusteluissa nousi esiin ajatus, että joka korttelissa tulisi olla positiivisena mallina ja ystävällisen ja kohteliaan kulttuurin luojana henkilö, joka juttelisi kaikille ja olisi aidosti kiinnostunut kohtaamistaan ihmisistä.
Alueverkostossa keskusteltiin myös toisesta hyvinvointiohjelmaan keskeisesti liittyvästä teemasta; Lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja hyvinvointierojen kaventamisesta. Tampereen kaupungin kehittämistoiminnan painopisteenä tulee olemaan lapset, nuoret ja lapsiperheet, ja myös kampus-sote –hankkeessa voidaan jatkossa olla jollakin tavalla mukana tukemassa tämän kohderyhmän palvelutarjonnan kehittämistä.