Jenna Pitkälä kaipasi opiskelijaelämäänsä uusia projekteja, kun hän kuuli Self-Hackista ensimmäistä kertaa. Vaikka hän ei aivan tiennyt, mihin oli lähdössä mukaan, konsepti innosti silti. Nyt hän fasilitoi TAMKin uusille opiskelijoille suunnattuja Self-Hack -tapahtumia.
– Fasilitaattorina on kiinnostavaa seurata, mitä muut saavat päivästä irti. Self-Hack oli tosi hyödyllinen itselle, ja on kiva nähdä, että se on sitä muillekin, Jenna kertoo.
Fasilitaattorit saavat koulutuksen ja valmista materiaalia, jota hyödyntää päivässä. Heidän tehtävänsä on ohjata päivän kulkua, seurata tunnelmaa ja tsempata yksilöitä ja ryhmiä tehtävissään.
Jennalle Self-Hackissa mielekkäintä on se, että se auttaa osallistujia hahmottamaan omia taitojaan ja asettamaan konkreettisia tavoitteita. Yhdessä tekeminen tuo perspektiiviä oman elämän hahmottamiseen.
– Kaikkein hedelmällisimpiä ovat ryhmäkeskustelut, hän kuvailee.
Jenna itse rohkaistui Self-Hackin myötä pysähtymään ja toden teolla miettimään omia tavoitteitaan. Opiskeluaikana voi helposti päätyä tilanteeseen, jossa kursseja suorittaa vain suorittamisen takia ja ajatus varsinaisesta tavoitteesta karkaa.
– Kun välillä pysähtyy miettimään, voi oikeasti oivaltaa elämästään jotain uutta, Jenna toteaa.
Jenna suosittelee fasilitoinnin kokeilemista kaikille. Hän myös korostaa, ettei fasilitaattorina pärjätäkseen tarvitse olla ekstrovertti. Hänelle itselleen ei ole luontaista heittäytyä mukaan keskusteluihin uusien ihmisten kanssa, minkä vuoksi ryhmäkeskusteluihin mukaan meneminen tuntuu toisinaan vähän haastavalta. Silti fasilitoinnista on aina jäänyt Jennalle todella hyvä maku suuhun.
– Ei tarvitse olla hypersosiaalinen pärjätäkseen fasilitaattorina.
Jenna myös kertoo, ettei fasilitaattorina toimiminen ole kuormittavaa. Koska fasilitaattorit saavat koulutuksen ja valmiit materiaalit, ei Self-Hack -päivien valmistelu vaadi suurestikaan omaa aikaa. Kukin saa itse valita, kuinka usein ja koska haluaa päiviä fasilitoida. Lisäksi tapahtumapäivänä rinnalla toimii aina fasilitointipari.
– On hyvä, että fasilitointi tapahtuu pareissa, sillä parilla voi olla erilaiset, toisiaan täydentävät persoonallisuuden piirteet, Jenna toteaa.