EXAM-konsortio

EXAM-järjestelmällä tarkoitetaan sähköistä tenttipalvelua, jonka avulla on mahdollista suorittaa ja arvioida sähköisiä tenttejä. EXAM on käytössä lähes kaikissa suomalaisissa korkeakouluissa. EXAM-järjestelmän ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa kansallinen EXAM-konsortio, johon kuuluu 28 suomalaista korkeakoulua. Järjestelmän toimittajana toimii CSC – Tieteen tietotekniikan keskus. Tampereen yliopiston ja TAMKin yhteisen EXAM-järjestelmän nimi on TUNI EXAM.

Konsortion toiminnasta vastaa konsortion johtoryhmä, joka muun muassa hyväksyy konsortion toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä ohjaa EXAM-järjestelmän kehitystä. EXAM-järjestelmän kehitystarpeita taas tunnistaa, määrittelee ja priorisoi kehittäjäryhmä. Kehittäjäryhmä seuraa ja arvioi EXAMin käyttöä ja toimivuutta sekä huolehtii järjestelmätestauksesta. Jokaisella korkeakoululla on oma edustajansa sekä konsortion johtoryhmässä että kehittäjäryhmässä.

EXAM-järjestelmän kehitys

Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijana tai opettajana voit antaa sähköisestä tenttimisestä tai EXAM-järjestelmästä palautetta sähköpostitse osoitteeseen exam@tuni.fi. EXAM-järjestelmään liittyvät kehitysehdotukset käsitellään ensin Tampereen kokreakouluyhteisön EXAM-tiimin kuukausipalaverissa, jossa kehitysehdotus alustavasti arvioidaan. Mikäli ehdotus on sekä Tampereen yliopiston että TAMKin näkökulmasta toteutettavissa, ja vaatii järjestelmäkehitystä EXAM-järjestelmään, EXAM-tiimi varaa järjestelmäkehityksen tarkemmalle määrittelylle palaverin tai raportoi kehitysehdotuksen suoraan EXAM-konsortion kehittäjäryhmälle.

Kehittäjäryhmässä arvioidaan korkeakoulujen kehitysehdotukset, ja tarvittaessa tarkemmin määritellään toteutettava järjestelmäkehitys yhteistyössä järjestelmän toimittajan kanssa. Useimmiten kehittäjäryhmässä on keskusteltava kehitysehdotuksen teknisestä toteutettavuudesta, sen vaikutuksista muuhun järjestelmän käyttöön sekä järjestelmän saavutettavuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Konsortiossa pyritään toteuttamaan kehitysehdotuksia, jotka hyödyttävät mahdollisimman monen korkeakoulun opiskelijoita ja opettajia. Lopullinen päätös järjestelmäkehityksen toteuttamisesta tehdään tyypillisesti kehittäjäryhmässä, mutta mikäli kyseinen järjestelmäkehitys muuttaisi merkittävästi EXAM-järjestelmän käyttöä, siirtyy päätös johtoryhmän tehtäväksi. Johtoryhmän kehittäjäryhmän edustajista nimeämä tuoteomistajaryhmä valmistelee kehityksen roadmapin johtoryhmän hyväksyttäväksi. Kehitykseen hyväksytyt ehdotukset ovat tuotannossa tyypillisesti aikaisintaan kahden vuoden kuluttua.