Tampereen korkeakouluyhteisössä* olemme kehittäneet itsereflektointityökalun eri taustaisille toimijoille tarjoamaan sytykkeitä avoimemman ja osallistavamman yhteistyön toteuttamiseen. Tämä voi tarkoittaa muun muassa monialaista tutkimustoimintaa, julkisen palvelujärjestelmän kehittämistä eri taustaisten osaajien yhteistyöllä tai erilaisten yritysten osaamisten yhdistymistä palveluteknologiassa – tai toisaalta laajemmassa mielessä kaikkien edellä mainittujen yhdistymistä innovaatioekosysteemeissä.
Innovaatioekosysteemien määrittelemisessä ja kehittämisessä kohtaamme monenlaisia haasteita, kuten tiedonkulkuun, siiloutumiseen, tulevaisuuden ennustamiseen ja vaikuttavuuden mittaamiseen liittyviä ongelmia. Miten tunnistamme systeemin toimijoita, erilaisia tasoja sekä sen, miten nämä kaikki vuorovaikuttavat keskenään? Entä millä tavalla mittaamme systeemin ”hyvyyttä”? Hyvässä tarkoituksessa tehty päätös resurssien lisäämisestä voikin aiheuttaa kokonaisuuden kannalta huonoja asioita ja johtaa osaoptimoituihin ratkaisuihin, jos päätös on tehty irrallaan laajemmasta kontekstistaan.
Itsereflektointityökalu on toteutettu kyselyn muodossa, joka auttaa vastaajaa heijastelemaan avoimemman toimintavan toteuttamista oman organisaationsa ja työnsä puitteissa. Vastausten avulla kartoitamme pullonkauloja sekä onnistumistarinoita yhteistyöstä monialaisten toimijoiden välillä. Tätä materiaalia hyödynnämme organisaatiorajat ylittävien toimintamallien rakentamisessa, jotka julkaistaan vuoden taitteessa innovaatioekosysteemiperustaisen kehittämisen käsikirjassa.
Haluatko mukaan kirjan kehittämiseen? Kaikki kokemukset ja näkökulmat käytännön organisaatiorajat ylittävästä yhteistyöstä niin kompastuskivineen kuin toimiviksi havaittuine malleineen ovat arvokasta tietoa.
Vastaaminen vie noin 10-30 minuuttia käytettävissä olevasta ajastasi riippuen. Pääset siihen alla olevasta linkistä:
Kysely organisaatiorajat ylittävästä kehittämisestä.
Toivomme sinun myös jakavan tätä viestiä omassa verkostossasi. Kiitos jo etukäteen!
Keskustelua jatkamme kahdessa virtuaalisessa tapahtumassa**:
Aika:
- 12.11.2020 klo 9.00-11.30 työpaja: Kohti organisaatiorajat ylittävää yhteistoimintaa: innovaatioekosysteemiperustainen kehittäminen sosiaali- ja terveysalalla
- 10.12.2020 klo 9.00-11.30 seminaari: Innovaatioekosysteemit avoimemman tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan työkaluina
Paikka: Tilaisuudet järjestetään Zoom-verkkoympäristössä
*
** Kysely ja tapahtumat toteutetaan osana Tampereen korkeakouluyhteisön Kampusperustaista osaamisen kehittämistä sosiaali- ja terveyspalveluissa -hanketta (Kampus sote, EAKR, 2018-2020). Kerättyä aineistoa hyödynnetään hankkeen toiminnan lisäksi tieteellisissä julkaisuissa. Vastaaminen on anonyymiä.
Lisätietoja:
Nadja Nordling
Tutkimuskoordinaattori
Tampereen yliopisto
nadja.nordling@tuni.fi, 050 318 7404
TAI
Perttu Linna
Projektisihteeri
Tampereen yliopisto
perttu.linna@tuni.fi, 050 472 6839