Ennen

Opiskelijan ilmoittautuminen harjoitteluun
Maisteriopintojen harjoittelun tarkemmat ohjeet opiskelijalle ovat harjoittelun -moodle-alustalla, johon jokainen harjoitteluun aikova opiskelija pääsee liittymään kurssivaimella  Sisu- ilmoittautumisen jälkeen. Harjoitteluun voi ilmoittautua koko lukuvuoden ajan. Harjoittelujakson voi siten aloittaa ja suorittaa joustavasti mihin aikaan lukuvuodesta tahansa.

Ohjaajan valmistautuminen
Opiskelijan harjoittelun ohjaaja valmistautuu ohjaukseen keskustelemalla harjoittelijan ottamisesta työyhteisössään, suunnittelemalla alustavasti harjoittelun tehtäviä, järjestelyjä ja ohjausta. On tärkeää varata kalenteriin ohjaustunnit (vähintään 1 tunti/viikko).

Harjoittelun ajoittaminen ja laajuus

Harjoittelu (työssäoppimisjakso) kestää kolme kalenterikuukautta ja suoritetaan  yhtäjaksoisesti. Tarpeen mukaan työharjoittelua voi tehdä myös osapäiväisesti, kunhan kolmen kuukauden kokonaisaika täyttyy. Periaatteessa työssä oppimisen jakson ja koko opintojakson suorittamisen voi suorittaa mihin aikaan tahansa vuodesta. Koko opintojakso (15 op) on suoritettu vasta, kun työssäoppimisjakson lisäksi seminaari ja kirjalliset tehtävät ovat suoritettu.

Harjoittelun suorittamisessa kannattaa miettiä opintojen integrointia. Tämä voi tarkoittaa kandidaattitutkielman aihepiirin syventämistä harjoittelussa ja näiden molempien hyödyntämistä pro gradu-tutkielman teossa.

Työharjoittelupaikan valinta

Pohtiessaan harjoittelupaikan valintaa opiskelijan kannattaa ensimmäiseksi  selvittää itselleen seuraavat kysymykset:

a) Haluanko kehittää valmiuksiani tutkimus- ja kehittämistyössä, hallinnossa vai asiakastyössä? Maisteriopintojen harjoittelussa on mahdollisuus tehdä harjoittelun suhteen valintoja laajalla skaalalla. On mahdollisuus myös yhdistellä sisältöjä.

b) Tekisinkö harjoittelun kotimaassa vai ulkomailla? Harjoittelu on erinomainen tilaisuus päästä näkemään, miten muissa maissa ja kulttuureissa toimitaan ja ajatellaan sosiaalityön kysymyksissä.

c) Mistä sosiaalityön osa-alueesta olen kiinnostunut? Haluanko oppia lisää esimerkiksi
lastensuojelusta, päihdetyöstä, aikuissosiaalityöstä vai vanhustyöstä, maahanmuuttajatyöstä, terveyssosiaalityöstä vai sosiaalityön opetuksesta ja tutkimuksesta yliopistolla.
Jos olet laatinut kandidaattitutkielman esimerkiksi lastensuojelullisista kysymyksistä ja haluat jatkaa aiheen parissa myös pro gradu-tutkielmassa, kannattaa etsiytyä työssä oppimisen jaksolle lastensuojeluorganisaatioon ja hyödyntää työharjoittelupaikan tarjoamia mahdollisuuksia esimerkiksi aineiston hankinnassa, työmenetelmien ja toimintamallien testaamisessa ja  teoreettisten näkökulmien pohdinnassa.

d) Mitä minun pitäisi itsessäni ja osaamisessani kehittää ja mihin suuntautua työelämässä? Asiakastyö edellyttää monien menetelmien ja vuorovaikutustaitojen hallintaa. Aineopinnot ovat antaneet valmiuksia asiakastyön perusmenetelmien ja –taitojen hallintaan, mutta olenko innokas syventämään ja laajentamaan niitä maisteriohjelmassa? Monet asiakastyön tehtävät vaativat asenteellisia valmiuksia kohdata vaikeita asioita eettisesti kestävällä ja sosiaalista tukea tuottavalla tavalla.

Sosiaalityön harjoittelupaikkana tulevat kyseeseen monenlaiset ja monentasoiset tehtävät, joissa hyödynnetään sosiaalityön asiantuntijuutta.  Tarjonta tuottaakin useimmille vaikeuksia valita useasta mielenkiintoisesta se yksi ja ainut. Harjoittelu tarjoaa myös mahdolisuuden käydä tutustumassa  itselle vieraaseen sosiaalityön alueeseen ja kokeilla uutta.

Mahdollisia harjoittelupaikkoja
1) Tutkimus- ja selvitystyö: ministeriöt, lääninhallitukset, yliopistot ja muut tutkimusta ja kehittämistyötä tekevät organisaatiot

Kolmen kuukauden aikana ehtii tehdä hyvin pienimuotoisen tutkimuksen tai selvityksen. Myös oma itsenäinen osio laajemmasta tutkimushankkeesta on mielekäs vaihtoehto opiskelijalle. Pienimuotoisen tutkimuksen tai selvityksen tekeminen lyhyessä ajassa edellyttää sitä, että tutkimusvalmiudet ovat päivitetyt ja sujuvasti käytäntöön sovellettavissa. Myös gradunteon voi yhdistää harjoitteluun.

2) Kokeilu- ja kehittämistyö: sosiaalialan osaamiskeskukset, työpaikat ja alueelliset kehittämishankkeet.
Erilaisissa projekteissa ja kehittämishankkeissa opiskelijan on mahdollista hankkia kokemusta kehittämistyöstä, testata tutkijan valmiuksiaan ja syventää menetelmällistä osaamistaan sekä kehittää omaa innovatiivisuuttaan.

3) Sosiaali ja terveysalan järjestötyö ja yritykset: Interpedia,  Mielen ry., Sopimusvuori, Pelastakaa Lapset, Setlementti Naapuri jne.
Järjestöistä  ja yrituksistä löytyy hyvinkin monenlaisia opiskelijan valmiuksia kehittäviä toimintoja.

4) Asiakastyö sosiaalityön organisaatioissa: esimerkiksi aikuis- tai terveyssosiaalityö, jalkautuva ja yhteisöllinen sosiaalityö. Maisterivaiheen työssäoppimisen jakso on hyvä mahdollisuus vahvistaa asiakastyön taitoja ja oppia tietyn asiakasryhmän erityiskysymyksistä ja heille suunnatuista etuuksista ja palveluista.

5) Harjoittelu ulkomailla
Katso tarkemmat ajankohtaiset tiedot harjoittelun moodlesta, yliopiston kansainvälisen yksikön ilmoituksista (ERASMUS-harjoittelu) ja CIMOn nettisivustoilta. Harjoittelu on mahdollista tehdä ulkomailla joko osana kansainvälistä opiskelijavaihto-ohjelmaa tai pelkkänä työharjoitteluna. Globaali sosiaalityö ry järjestää harjoittelupaikkoja  mm. Tansanian Mwanzaan sosiaalialan järjestöihin.

Harjoittelupaikan hakeminen itsenäisesti

Opiskelija etsii itsenäisesti  harjoittelupaikan. Kerran vuodessa syyslukukaudella järjestettävässä informaatiotilaisuudessa (ks. opetusohjelma) kerrotaan tarkemmin harjoittelupaikoista, hakumenettelyistä ja muista käytännön asioista. Myös Moodlealustalta löytyy tarkemmat ohjeistukset.

 

Harjoittelupaikan velvoitteet ja palkkaus

Harjoittelupaikka maksaa opiskelijalle aina harjoitteluajan palkan oman alansa työ- ja virkaehtosopimusten mukaan (vähintään Kelan määrittämä minimipalkka). Opiskelija solmii harjoittelupaikan kanssa työsopimuksen. Opiskelija otetaan aina harjoittelupaikkaan määräaikaiseen työ- tai virkasuhteeseen.

Harjoittelupaikan on mahdollista saada opiskelijan palkkaukseen yliopiston  harjoittelutukea. Harjoittelutuki työnantajalle on 1800 € / 3 kk harjoittelu. Harjoittelutukeen ovat  oikeutettuja sosiaalityötä pääaineena opiskelevat.

Harjoittelun tulee olla ohjattua ja valvottua. Harjoittelupaikassa vastaa nimetty sosiaalityöntekijän koulutuksen omaava henkilö opiskelijan harjoittelun ohjauksesta, harjoittelun sisällöstä ja sujuvuudesta. Lomien ja muiden esteiden ajaksi hänellä tulee olla varahenkilö.