Aikana

Tarkempi harjoittelun ohjeistus koskien kirjallisia tehtäviä ja analyysiseminaaria on opiskelijoita varten opintojakson Moodle-sivustolla, johon jokainen opiskelija liittyy ilmoittautuessaan  harjoitteluun (ks. sivu Ennen).

Ohjaaja: vastuu ja tehtävät

Opiskelijan harjoittelun ohjaaja valmistautuu ohjaukseen varaamalla kalenteriinsa ohjaustunnit, suositus on yksi ohjaustunti viikossa.  Ohjaaja auttaa opiskelijaa kahden ensimmäisen viikon aikana henkilökohtaisen oppimissuunnitelman eli HOPSin laatimisessa, hän auttaa opiskelijaa miettimään yksilöllisiä oppimistavoitteitaan ja auttaa realisoimaan tavoitteet kyseisen organisaation ja työpaikan tarjoamien mahdollisuuksien mukaisiksi. Jos ohjaajia on useita, ohjaajat sopivat keskenään työnjaosta.

Opiskelija syventää harjoittelussa sosiaalityön asiantuntijuuttaan reflektoimalla teoreettisia ja käytönnöllisiä elementtejä.  Tätä tavoitetta silmällä pitäen opiskelija valitsee jo harjoittelunsa alkupuolella teoreettisen näkökulman harjoittelunsa analyysille. Harjoittelun aikana ohjaaja ja opiskelija seuraavat yhdessä HOPSin tavoitteiden toteutumista ja tarpeen mukaan HOPSia voidaan muuttaa. Harjoittelun lopussa opiskelija tekee sanallisen itsearvioinnin ja ohjaaja laatii yhdessä (työyhteisön)  ja  opiskelijan kanssa keskustellen sanallisen arvioinnin harjoittelusta. Ohjaaja antaa opiskelijalle myös työtodistuksen harjoittelusta. Harjoittelun sanallinen arviointi toimitetaan yliopiston opettajalle harjoittelun päättyessä.

Työaika ja palkkiot

Opiskelija noudattaa työehtosopimuksen mukaisia työaikoja. Yliopistolla ei ole mahdollisuutta maksaa tukirahoituksen lisäksi ylimääräisiä palkkioita tai korvauksia ohjauksesta tai opiskelijan matkakuluja, päivärahoja tai ruokailukustannuksia.

Arviointi

Opiskelijan ammattillisen asiantuntijuuden kehittymisen kannalta on tärkeää, että hän arvioi toimintaansa ohjaajansa kanssa suunnitelmallisesti. Kun opiskelija siirtyy tehtävästä toiseen, työprosessin seuraavaan vaiheeseen, ohjaaja käy edeltävän jakson tehtäviä opiskelijan kanssa läpi ja kokoaa kuvaa jo opitusta. Myös ohjaajan vaihtuessa on aiheellista kartoittaa kokonaistilanne, mihin on edetty ja mitä on vielä tarkoitus tavoitella.

Harjoittelun aikana ja erikseen harjoittelun lopussa on opiskelijalle mielekästä kuulla koko työyhteisön näkemys osaamisestaan ja valmiuksistaan sekä saada yksityiskohtainen arviointi ohjaajaltaan. Opiskelija ja ohjaaja pitävät arviointitilaisuuden, jossa kumpikin esittää oman arvionsa toteutuneesta harjoittelujaksosta. Arvioinnista laadittu kirjallinen yhteenveto lähetetään harjoittelun vastuuopettajalle.

Harjoittelutodistus ja harjoittelutuen laskuttaminen

Harjoittelun päätyttyä opiskelija saa harjoittelupaikastaan työtodistuksen. On suotavaa että työtodistuksessa ilmenee työtehtävien ja mahdollisen arvioinnin ja suositusten ohella myös työnohjauksen tuntimäärä ja ohjaajan nimi.

Harjoittelun päätyttyä harjoittelupaikka lähettää yliopistolle laskun  harjoittelutuen maksatusta varten (ohjeet Into- harjoittelusovelluksessa). Yliopistolla ei ole mahdollisuutta maksaa erikseen ohjaajalle palkkiota annetusta ohjauksesta.