Onnistuneita työpajoja vuonna 2019

Kirjoittaja: Mika Boedeker (mika.boedeker(at)tuni.fi)

Muun aktiviteetin lisäksi vuonna 2019 järjestimme useita työpajoja Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Kuvaukset näistä löytyvät Tapahtumat ja materiaalit -osiosta.

Työpajoihin liittyen pyysimme osallistujia mm. kertomaan roolistaan, arvioimaan ennakko-odotuksiaan ennen tapahtumaa sekä kokemuksiaan tapahtuman jälkeen. Ennakkokyselyihin vastasi yhteensä 131 ja jälkikyselyihin 101 osallistujaa. Tässä tarkastelemme työpajojen arviointia kokonaisuutena.

Monenlaiset roolit sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta olivat työpajoissa edustettuina, joskin julkinen sektori painottui jonkin verran. Ilahduttavaa ja tärkeää oli saada mukaan myös yritysten edustajia, yrittäjiä ja opiskelijoita. ”Kansalaisen” roolissa voimme periaatteessa olla jokainen ja toisaalta ”kentän” ääni saadaan monesti kuulumaan asiantuntijoiden kautta. Jos kuitenkin ”kansalaisia”, usein palvelujen loppukäyttäjiä, halutaan aktivoida mukaan palvelujen kehittämiseen, yksi keino on mennä sinne, missä he liikkuvat joka tapauksessa. Esimerkkejä tällaisesta ovat vierailumme alueverkoston kokoontumiseen ja hyvinvointikeskuksissa toteutettu kysely.

Taulukko 1. Missä roolissa osallistuit tilaisuuteen?

Tiiviimpää yhteistyötä toivottiin koko toimijakentän leveydeltä. Tämä edelleen vahvistaa ajatusta hankkeemme tavoitteen, sote-ekosysteemin muodostamisen,  tärkeydestä.  Ekosysteemi voidaan tässä ajatella verkostona, jossa sen toisistaan eri tavoin riippuvaiset jäsenet virallisesti ja epävirallisesti tukevat kehittämistä sekä toimijoiden kohtaamista ja vuorovaikutusta. Tällä tavoin voi syntyä esimerkiksi uusia palveluita, tuotteita, käyttötapoja tai toimintamalleja.

Taulukko 2. Mihin seuraavista ryhmistä haluaisit muodstaa tiiviimpää yhteistyötä?

Ennakko-odotukset työpajoja kohtaan olivat korkealla. Samoin niiden merkitys oman toiminnan kannalta arvioitiin ennakolta korkeaksi. Matalimmat odotukset ja merkitykset koskivat liiketoiminnan kehittymistä ja uusien markkinoiden avautumista. Tätä selittänee osin se, että yritysmaailman edustajia oli työpajoissa vähemmän kuin julkisen sektorin toimijoita. Joka tapauksessa näyttäisi siltä, että yhteistyötä (ekosysteemiä) tarvitaan erityisesti tutkimustiedolla vahvistettuun ideointiin ja käytännön kehittämistyöhön sekä yhteistyökumppanien löytämiseen.

Koetut hyödyt työpajoista noudattelivat samoja linjoja, joskin ne arvioitiin yleensä hieman alhaisemmiksi kuin odotukset asteikolla 1-5. Vapaassa palautteessa oli yksittäisiä mainintoja mm. työpajojen liian lyhyestä kestosta ja huoli siitä, miten tulokset viedään eteenpäin ja saadaan hyödynnettyä. Lopulta kuitenkin tilaisuuksien katsottiin vastanneen odotuksia tai jopa ylittäneen ne. Kuten esimerkiksi alla olevat kaksi osallistujaa asian ilmaisivat, siiloista on tultu ja tahtotila on löytynyt.

”[Opin] sote-alan kokonaisuuden hahmotusta; oivalsin myös sen, että on tärkeää, että puhutaan samaa kieltä; pois siiloista ei onnistu ilman sitä.”

”Myös sen, että on löytynyt oikea tahtotila viedä asioita eteenpäin. Minulle tuli tunne, että vihdoin ollaan tosissaan liikkeellä.”

Taulukko 3. Ennakko-odotukset
Taulukko 4. Kokemukset
Taulukko 5. Vastasiko tilaisuus odotuksiasi?

Kaiken kaikkiaan työpajat ovat osaltaan onnistuneesti hahmottaneet ja rakentaneet sote-ekosysteemiä palveluinnovaatioprosessimallin mukaisesti. Syksyllä 2019 työpajoja jatketaan painottuen konseptiaihioiden kokeiluun erilaisissa ympäristöissä.