HUMANE-CLIMATE-projektin kautta vastauksia ilmastopakolaisuuden haasteisiin
Tampereen yliopiston SPARG-tutkimusryhmä (Space and Political Agency Research Group) on osana HUMANE-CLIMATE-tutkimushanketta (1.9.2022-31.8.2026), joka etsii kriittisen pedagogiikan ja ilmastoaktivismin kautta mahdollisuuksia vastata ilmastopakolaisuuden ajankohtaisiin haasteisiin, tavoitteenaan tukea yhdenvertaisuutta edistäviä kohtaamista ’humanitaarisella rajalla’. Empiirisesti tutkimus tapahtuu Ateenassa ja Tampereella. Tutkimus tunnistaa ilmastokansalaisuuden ilmiöksi, jonka ymmärtämiseksi nuorille tulee tarjota territoriaalisesta maailmankuvasta irrotettuja näkökulmia ilmastonmuutoksen ja pakotetun muuttoliikkeen ylirajaiseen luonteeseen.
HUMANE-CLIMATE-tutkimushanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 13, 16, 17.
Lue lisää HUMANE-CLIMATE-tutkimushankkeesta
Väitöstutkimus oman äidinkielen opettajista kielellisesti ja kulttuurisesti vastuullisen pedagogiikan edistäjinä
Väitöskirjatutkija Maija Yli-Jokipii tekee tutkimusta, jossa sekä tutkimuksen viitekehys eli kielellisesti ja kulttuurisesti vastuullinen pedagogiikka että tutkimuksen aihe ja kohde eli monikielisen oppilaan oman äidinkielen opetus ja opettaja pyrkivät rakentamaan yhdenvertaisempaa ja sosiaalisesti kestävämpää koulutusjärjestelmää. Tutkimuksessa Yli-Jokipii antaa äänen vähemmistöryhmälle, jota ei toistaiseksi Suomessa ole kuultu: maahanmuuttajataustaiset ja monikieliset opettajat.
Tutkimus edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 4, 17.
Tutkimusta sarjakuvien saavutettavuuden ja oikeuksiin pääsyn välineenä
Tampereen yliopiston tutkimusryhmä Sarjiksen hankkeissa tutkitaan, voiko sarjakuvamuotoinen asiakirja olla ymmärrettävämpi kuin tekstimuotoinen asiakirja. Asiakirjat liittyvät sosiaalihuoltoon ja vanhuspalveluihin. Sarjakuva-asiakirjojen kohderyhminä ovat ihmiset, joilla on jostain syystä vaikeuksia ymmärtää kirjoitettua (virka)kieltä. Ryhmässä työskentelee myös väitöskirjatutkija Mira Kainulainen, jonka väitöskirja käsittelee aihetta intersemioottisen eli merkkijärjestelmien välisen kääntämisen näkökulmasta. Hankkeiden tavoite on lisätä yhdenvertaisuutta.
Tutkimusryhmä Sarjis edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 3, 16.
Tutustu Sarjiksen tutkimushankkeisiin
Intersektionaalista lähestymistapaa tutkimuksessa ja opetuksessa vahvistamaan perustettiin tutkijaverkosto InReNet
Intersektionalisuus tutkimuksessa -verkosto (InReNet) on Tampereen yliopistossa työskentelevien tutkijoiden ja opiskelijoiden monitieteinen toimintafoorumi. Verkosto tutkii ja kehittää intersektionaalisuutta teoreettisena lähestymistapana ja tutkimuskäytäntöinä, joilla on vahva yhteys marginalisoitujen ryhmien aktivismiin sekä yhdenvertaisuustyöhön viranomais- ja järjestötyön kentillä.
Verkosto on järjestänyt työpajoja opettajille teemalla opetuksen dekolonisoiminen. Verkosto on järjestänyt myös vuonna 2022 ensimmäisen kansainvälisen symposium-tapahtumansa ”Intersectionality beyond Eurocentrism”, jonka pääpuhujat olivat kotoisin Aasiasta, Afrikasta ja Karibialta.
Tutkijaverkosto InReNet edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 1, 3, 4, 5, 8, 16, 17.