Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta

Monitieteinen hanke kehittää ratkaisuja nuorten aktiiviseen kansalaisuuteen

ALL-YOUTH on monitieteinen hanke, joka tutkii 16–25-vuotiaiden nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen kykyjä ja esteitä sekä nuorten käsityksiä kestävästä kehityksestä, kasvusta ja hyvinvoinnista. Hanke tuottaa uusia ratkaisuja nuorten aktiivisempaan kansalaisuuteen vuorovaikutteisen hallinnon ja oikeusvaltioperiaatteen, digitaalisten innovaatioiden sekä kestävän kehityksen ja biotalouden näkökulmista. Hanke on käynnistynyt marraskuussa vuonna 2018 ja jatkuu vuoden 2024 lokakuuhun asti. 

Hankkeessa on kehitetty muun muassa yhdessä nuorten kansalaisten, ministeriöiden virkamiesten ja järjestöjen toimijoiden (mm. SPR Turvatalot) kanssa digitaalinen kansalaisraati Digiraati. Sen tavoitteena on edistää nuorten yhteiskunnallista vaikuttamista sekä lisätä vuoropuhelua päättäjien ja nuorten välillä. 

Digiraati on käytössä valtakunnallisesti osana oikeusministeriön demokratiapalveluita. 

Lue lisää ALL-YOUTH-hankkeesta

 

Vaivattomasti ja vähäpäästöisesti Tampereen keskustasta luontoon Outdoor Expressin avulla

Osana Sustainable Tourism Mobility -hanketta toteutettiin loppukesästä 2022 Outdoor Express -luontobussikokeilu, jonka tavoitteena on parantaa Pirkanmaan luontokohteiden vähäpäästöistä ja tasa-arvoista saavutettavuutta. Kokeilussa testataan bussikuljetuspalvelua Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoihin sekä Kintulammin retkeilyalueelle.

Tampereen yliopisto vastaa kokeilun koordinoinnista ja tulosten arvioinnista. Hyvien tulosten ja kokemusten johdosta Outdoor Express -palvelulle suunnitellaan jatkoa vuodelle 2023. Tavoitteena on pidentää liikennöintijaksoa touko-syyskuulle sekä ottaa mukaan uusia kohteita.

Tutustu hankkeeseen

 

Selvityksessä ihmiskeskeisen tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet esteettömyydelle

Kaupunkiseudun ihmiskeskeiset tekoälyratkaisut (KITE) -projektissa kehitetään tekoälysovelluksia ja niiden suunnittelumenetelmiä yhdessä pirkanmaalaisten yritysten kanssa hyödyntäen soveltavaa ihmiskeskeisen teknologian tutkimusta. Projektin tavoitteena on esimerkiksi tekoälyä hyödyntävien esteettömien julkisen liikenteen palvelujen kehittäminen ja pilotointi.

Tutustu KITE-projektiin

 

Pelin avulla kohti osallistavaa ilmastoymmärrystä ja -toimintaa

Our Planet at Play -projektin tavoitteena on ymmärtää pelien mahdollisuudet kansalaisten osallistamisessa ilmastotoimenpiteisiin. Projektissa kehitetään, testataan ja julkaistaa uusi digitaalinen peli, jonka avulla edistetään kansalaisten osallistumista ja sitoutumista ilmastonmuutoksen syiden ymmärtämiseen, nykyisiin ja tuleviin vaikutuksiin sekä ilmastotoimiin.

Tutustu Our Planet at Play-projektiin

 

RoboCivics tutkii nuorten ja sosiaalisten robottien vuorovaikutusta

Suomen Akatemian rahoittamassa RoboCivics-hankkeessa tutkitaan, miten sosiaalisten robottien potentiaalia houkutella nuoria kansalaisvaikuttamiseen kestävän kehityksen aihepiirissä.
Hankkeessa suunnitellaan robotteja yhdessä 15-24-vuotiaiden nuorten kanssa ja kokeillaan niitä oikeissa käyttöympäristöissä, jotta saadaan tietämystä sosiaalisten robottien toivottavista piirteistä nuorten omista lähtökohdista silloin, kun sovellusalueena on kestävä kehitys.

Tutustu RoboCivics-hankkeeseen

 

Kestävän kehityksen teemoja integroidaan visuaalisen journalismin opetukseen

Kestävä kehitys on ollut leikkaava teema visuaalisen journalismin useilla kursseilla, kaikilla yliopisto-opetuksen tasoilla. Vuodesta 2018 lähtien kaikki journalistiikan opiskelijat ovat vuosittain tehneet ainakin yhden harjoituskuvaamiseen kestävän kehityksen aiheesta. Aineopinnoissa opiskelijat ovat tehneet lyhyitä videoita kestävyydestä vuodesta 2019 lähtien. Maisteriopintoihin on integroitu peräti kolme suurta kurssia kestävyydelle: ensimmäisen vuosikurssin syksyn henkilökuvauksen työpajan yksi aiheista liittyy kestävään kehitykseen. Opiskelijat myös tekevät keväällä kestävyyteen liittyvän teoksen videokurssilla ja käyttävät osan aiheista Katse-aikakauslehteä tehtäessä. Katseesta julkaistiin ensimmäinen kestävä kehitys -teemainen printtilehti keväällä 2022. Opiskelijat ovat siten saaneet laajan tuntuman kestävyyden teemoihin visuaalisen journalismin opintojensa aikana. 

Katse-verkkosivustolla esillä opiskelijiden töitä

Katse-lehti

Osa opiskelijoiden töistä esillä Vimeossa

 

Sustainable Design-kurssilla informaatioteknologiasta kestävää

Sustainable Design -kurssi kartoittaa informaatioteknologian yhteiskunnallisia, ympäristöllisiä ja taloudellisia näkökulmia, rakentuen kestävyyden ja IT-etiikan laajojen käsitteiden varaan. Kurssin opiskelijat pyrkivät IT-ohjelmistojen ja palvelujen suunnittelijoiksi tai muunlaisiksi asiantuntijoiksi, jotka voivat muovata uuden teknologian hyödyntämistä ja käyttöä.

Lue lisää kurssista