Tavoite 12: Vastuullista kuluttamista

Tavoite 12: Vastuullista kuluttamista

Tavoitteen tarkoitus - Varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys

Innovaatioekosysteemeistä liiketoimintaekosysteemeihin CICAT2025-hankkeen avulla

CICAT2025-hanke ”Kiertotalouden katalyytit: Innovaatioekosysteemeistä liiketoimintaekosysteemeihin” on hanke, jonka tarkoituksena on kiihdyttää transitiota lineaaritaloudesta kestävään kiertotalouteen. Hanke tukee Suomen valtion tavoitetta olla kiertotalouden johtava maa vuoteen 2025 mennessä tunnistamalla tekijöitä, jotka tukevat kiertotaloutta sekä etsimällä yrityksille ja poliittisille päättäjille ratkaisuja, joiden avulla voidaan kiihdyttää siirtymää kohti kiertotaloutta. Hanke on käynnissä 2019–2023.

Tampereen yliopiston tutkijat tarkastelevat hankkeessa sidosryhmävaikutusta kiertotalouden katalyyttinä. Hankkeen puitteissa tehdyn tutkimuksen pohjalta on laadittu runsaasti tieteellisiä julkaisuja ja politiikkasuosituksia, kuten myös postereita, konferenssijulkaisuja sekä sidosryhmille suunnattuja koulutuswebinaareja. Tampereen yliopistolla tutkitaan hankkeessa erityisesti sitä, miten sidosryhmäyhteistyöllä voidaan tukea ja edistää siirtymää kiertotalouteen, mikä nähdään keinona ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään yhteiskuntaan.

CICAT2025-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 2, 7, 8, 9, 11, 13, 17.

Tutustu CICAT2025-hankkeeseen

 

Hanke kestävän teollisen liiketoiminnan ekosysteemien tukemiseksi

Sustainable Industry Ecosystem (SIE) -hankkeessa tutkimusorganisaatiot tukevat suomalaisen teollisuuden käynnissä olevaa digitaalista murrosta taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävään teollisuuden suuntaan yhdistämällä kiertotalouden, robotiikan, teollisuusteknologian, energiantuotannon, innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen ja tekoälyn tutkimuskärjet. Tampereen yliopisto vastaa kiertotalouden ja robotiikan tutkimuskärjistä. Hanke on ollut käynnissä vuosina 2021–2022. 

SIE-projektissa luodaan palvelumalli, jossa olemassa olevat pilottilinjat, digitaaliset alustat ja innovaatiohubit muodostavat kokonaisuuden, joka mahdollistaa elinkeinoelämää palvelevan poikkitieteellisen testauksen ja tutkimuksen.

Projektin aikana tutkimusorganisaatioiden aiempaan tutkimukseen perustuvan ja uuden verkottumisen edesauttaman ekosysteemin koulutus- ja tutkimusmahdollisuudet tehdään näkyviksi suomalaiselle elinkeinoelämälle muun muassa seminaareja ja työpajoja hyödyntäen.

Hanke tekee yhteistyötä eri ministeriöiden, rahoittajien, yritysten ja verkostojen kanssa. 

SIE-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9.

Tutustu SIE-hankkeeseen

 

Kansainvälinen tutkimus tukee teollisuutta kohti komposiittien kiertotalousmallia

FiberEUse-hankkeen tavoitteena on parantaa polymeeristen komposiittien kierrätyksen ja uudelleenkäytön kannattavuutta integroimalla erilaisia innovaatiotoimia yhteen. Uusien pilvipohjaisten tieto- ja viestintätekniikan ratkaisujen avulla FiberUse tukee teollisuutta siirtymässä komposiittien kiertotalousmalliin.

FiberEUse on tutkimushanke, jota Euroopan unioni on rahoittanut kesäkuusta 2017 lähtien ja joka tekee yhteistyötä 20 kumppanin kanssa seitsemässä EU-maassa.

FiberEUse-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 11, 13.

Tutustu FiberEUse-hankkeeseen

 

Hanke kehittää kestävää vaihtoehtoa hiilikuitujen öljyraaka-aineelle

EUCAlyptus LIgnin VAlorisation for Advanced Materials and Carbon Fibres (Eucaliva) on kansainvälinen tutkimushanke, jossa eucalyptussulfaattisellusta erotetusta ligniinistä jalostetaan kustannustehokasta vaihtoehtoa hiilikuitujen öljypohjaiselle raaka-aineelle. Monipuolisen materiaalin sovelluskohteita ovat esimerkiksi joustava elektroniikka, älykangas, kuitukangas ja aktiivihiili.

Tutkimuskonsortion tavoitteena on kehittää uudenlainen biopohjainen, ekologinen ja taloudellisesti kannattava menetelmä, jolla ligniinistä valmistetaan hiilipohjaisia kuituja, kuitumattoja, joustavia kalvoja ja kuitukankaita. Hanke pyrkii myös lisäämään teollisuuden sivuvirtojen hyötykäyttöä sekä edistämään uusien liiketoimintamahdollisuuksien ja työpaikkojen syntymistä puu- ja paperiteollisuudessa.

Eucaliva-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 13.

Tutustu Eucaliva-hankkeeseen

 

Hanke kehittää biopohjaisia ja -hajoavia materiaaleja teollisuuden ruokapakkauksiin

BioBarr-hankkeen tavoitteena on kehittää uusia biopohjaisia ja biohajoavia, hyvät suojaominaisuudet omaavia, materiaaleja ruokapakkauksiin.

Hankkeessa tutkitaan italialaisen Bio-on-yrityksen orgaanisesta jätteestä valmistamaa biomuovia (PHA, polyhydroksialkanoaatti) potentiaalisena perinteisten öljypohjaisten muovien korvaajana. Lisäksi kehitetään uusia biohajoavia musteita PHA-pohjaisten ruokapakkausten merkintöihin. Kehitetyt uudet materiaalit demonstroidaan alustavasti teollisessa mittakaavassa ja valikoiduissa ruokapakkauksissa.

Hanke on EU:n Horizon 2020 -ohjelman rahoittama.

BiaBarr-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 13.

Tutustu BioBarr-hankkeeseen

 

Yritysyhteistyö luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia muovin kierrättämisestä

Kaksivuotinen ALL‐IN for Plastics Recycling (PLASTin) -projekti perustettiin keväällä 2020 tukemaan muoviteollisuuden toimijoita kehittämään systeemisiä ja ympäristön kannalta optimoituja kierrätyskonsepteja. Tämä projektissa on tavoitteena saavuttaa hankkimalla uutta tietoa kierrätysprosesseista ja teknologioista, kuten erottelusta, esikäsittelyistä ja rejektien käsittelystä sekä systeemitason ymmärryksestä, joilla mahdollistetaan parempia kierrätykseen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia.

Tampereen yliopiston lisäksi mukana hankkeessa on tutkijoita myös muista suomalaisista korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista sekä useista yrityksistä. Hanketta rahoittaa Business Finland.

PLASTin-projekti edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 13.

Tutustu PLASTin-hankkeeseen

 

Tutkimusryhmä selvittää laskentatoimen ja raportoinnin käytäntöjä kestävämmän yhteiskunnan rakentumisessa

Yhteiskunnallisen ja kriittisen laskentatoimen tutkimusryhmä tarkastelee laskentatoimen roolia yhteiskunnassa sekä sen suhdetta laajempiin kestävän kehityksen kysymyksiin.

Tutkimusryhmän toimintaa ohjaa kysymys siitä, millainen rooli laskentatoimen ja raportoinnin käytännöillä on oikeudenmukaisen, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämmän yhteiskunnan rakentumisessa. Ryhmä on teoreettisesti sekä metodologisesti avarakatseinen ja lähestyy tutkimuskohteitaan usein kriittisestä näkökulmasta. Ryhmä hahmottaa laskentatoimea yhteiskunnallisena instituutiona, jolla on moninaisia vaikutuksia yhteiskunnan eri tasoilla. Suuri osa ryhmän tutkimuksesta sijoittuukin eri tieteenalojen rajapinnoille.

Tutustu tutkimusryhmän toimintaan ja julkaisuihin

 

Vastuullisen liiketoiminnan tutkimuspäivät

Vastuullisen liiketoiminnan tutkimuspäiviä on järjestetty jo yli kymmenen vuoden ajan. Vastuullisen liiketoiminnan tutkimuspäivät järjestetään liiketoiminnan vastuullisuuden, kestävyyden ja etiikan tutkimuksen tukemiseksi ja näkyvyyden lisäämiseksi. Seminaari järjestetään suomeksi ja englanniksi, ja se tullaan järjestämään hybridimuodossa myös vuonna 2023.  

Vastuullisen liiketoiminnan tutkimuspäivät edistävät myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 4, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 16, 17.

Lue lisää vastuullisen liiketoiminnan tutkimuspäivistä

 

HUBSilla käytössä kestävään yrittäjyyteen tähtäävä elinkaariajattelu ja yhteistyömalli

HUBS tukee kestävää yrittäjyyttä toimintamallissa, jossa opiskelija tai opiskelijatiimi voi saada tukea yritysideansa kehittämiseen esimerkiksi HUBS Yrityshautomosta. Opiskelija tai tiimi voi hakea myös osaksi verkoston Red Brick Accelerator -kiihdyttämöön. Opiskelija tai tiimin idean jalostuttua toiminnaksi, voi opiskelija tai tiimi ryhtyä toimeksiantajaksi HUBSin opintojaksoille, joissa kumppanikseen saa monialaisen opiskelijatiimin ratkomaan haastetta. Opiskelija tai tiimi voi hakeutua myös yrittäjyyskilpailuihin, joissa palkintojakin on usein saatu, kuten GISU Urban Innovation and Entrepreneurship, GrowUp, sekä ohjelmiin, kuten European Innovation Academy. Kaikki edellä mainittu on opintopisteytettyä.

HUBSin kumppanuuksien valinnassa panostetaan kestävyyteen. 2021–2022 opintojaksoillamme tehtiin opiskelija-työelämäyhteistyötä mm. Globe Hopen kanssa tekstiilien kierrätykseen ja nollahukkaan liittyen ja eri organisaatioiden kanssa liittyen mm. kyläyhteisöjen ja lähiruokasysteemin kehittämiseen sekä cleantechiin.

Esimerkkitarinoita kestävästä yrittäjyydestä HUBSilla: 

HUBSin toimintamalli edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 2, 3, 8, 17.

Tutustu HUBSin toimintaan

 

Apurahaa kestävään yrittäjyyteen

10-vuotissyntymäpäivävuoden kunniaksi HUBS-tiimi julkisti keväällä 2022 kestävän yrittäjyyden apurahan. Pilotti sai yhteensä 50 hakemusta, joista 26 tuli yliopiston puolelta ja 24 TAMK:n puolelta. Apurahapilotti oli onnistunut, ja on vakiintumassa vuosittain jaettavaksi apurahaksi, joka tukee kestäviä liikeideoita yhteisössämme.  

Apuraha edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9.

Lue lisää apurahasta

 

Kotitalouspakkauksia kansainvälisille opiskelijoille

ESN FINT organisoi palvelua, joka tarjoaa kansainvälisille opiskelijoille ”aloituspakkauksia” Suomeen muuttamista helpottamaan. Kotitalouspakkauksia on kahdenlaisia: keittiöpakkauksia, jotka sisältävät keittiön välineistöä ja makuuhuonepakkauksia, jotka sisältävät petivaatteet ja lakanoita. Pakkaukset edistävät kestävyyttä siten, että vuokraamalla pakkauksen kaikkia kotitaloustarvikkeita ei tarvitse ostaa uusina. Pakkausten vuokraaminen maksaa 5 euroa, ja vuokratessa pakkauksen pantiksi maksetaan 20 euroa, jonka saa takaisin, kun tavarat palautetaan ESN FINTille hyvässä kunnossa.  

 

Kierrätyshuoneesta potkua kiertotalouteen

ESN FINTin kierrätyshuone sisältää muiden opiskelijoiden jälkeensä jättämiä tavaroita. Kaikki kierrätyshuoneen tavarat ovat ehjiä, tai ne ovat helposti korjattavissa. Kierrätyshuoneesta löytyy vaatteita, kenkiä, toimistotarvikkeita, keittiötarvikkeita sekä paljon muuta käyttötavaraa. Kierrätyshuone on auki kahdesti viikossa, ja silloin huoneesta voi käydä hakemassa itselleen tavaraa tai sinne voi jättää omia, käyttämättömiä mutta käyttökunnossa olevia tavaroita, joita ei enää itse tarvitse. Kierrätyshuone sijaitsee Lapinkaaren opiskelija-asuntolassa, ja se on erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden käytössä.