Raportoinnin periaatteet

Ihmisiä istumassa keskustakampuksen amfiteatterilla
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston vuodet 2021–2022 kattava kestävän kehityksen raportti on yhä monin tavoin kokeilu, joka hakee lopullista muotoaan. Toivomme raportin tulevaisuudessa kasvavan yhteisöllemme tärkeäksi väyläksi kertoa osaamisestaan ja saavutuksistaan kestävyyden saralla. Raportti nostaa yhteisön teot ja kestävyystyön etualalle, mutta se tulee saamaan rinnalleen myös virallisemman vastuullisuusraportin tulevina vuosina.

Raportti nojaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, eli SDG:hin. Nämä tavoitteet ovat merkittävä ja globaali kestävyyden kieli, joka helpottaa yhteisymmärryksen löytämistä alue- sekä oppialarajoista huolimatta. Eräs esikuva raportoinnille on ollut Manchesterin yliopiston tuottama kattava SDG-raportti sekä toisaalta strategisen kumppanimme Tampereen kaupungin tekemä paikallisarviointi.

Avainasemassa yhteisön aktiivisuus

Vuoden 2021–2022 kestävyystoimien raportoinnissa etusijalla on ollut yhteisön oma aktiivisuus. Julkaisimme kevään 2023 aikana kutsuja tiedon lähettämiseen raporttia varten niin yhteisön intrassa, tiedekuntien sähköpostilistoilla sekä kestävyystyölle omistetussa Yammer-ryhmässä sekä sähköpostilistalla.

Olemme kehittäneet edelleen lomakemallia, jolla kestävyysteoista saadaan tallennettua olennaisia seikkoja. Teot on sitten jaettu eri SDG:iden alle niiden ensisijaisten vaikutusten perusteella, vaikkakin joskus tällainen jako on hankalaa, sillä suuri osa kestävyystoimista edistää monia eri kestävän kehityksen tavoitteita. Erilaiset toimet on jaoteltu myös sen mukaan, ovatko toteuttajina tiedekuntien väki, tukipalvelut vai opiskelijatoimijat. Olemme myös tarkastelleet, onko raportoitu osa yhteisömme tutkimus-, koulutus-, vuorovaikutus- vai toimintatapamuutostekoja.

Toivomme lukijan huomioivan seuraavat asiat tarkastellessaan raportin sisältöä:

  • Olemme tehneet selkeyden nimissä yksinkertaistavia jakolinjoja: raja tutkimus-, koulutus-, vuorovaikutus- ja toimintatapamuutostekojen välillä ei ole aina selkeä; osa toimista kuuluisi useamman tiedekunnan ansioksi; erityisesti jako SDG:iden välillä on vaikeaa, sillä valtaosa toimista vaikuttaa useampaan kuin yhteen tavoitteeseen samanaikaisesti, ellei jopa kaikkiin. Ajattelemme kuitenkin yksinkertaisen mallin tukevan erityisesti niitä, joille SDG-ajattelu on vielä tuntemattomampaa.
  • Emme usko täysin kattavan raportin olevan realistinen tai välttämättä tarpeellinenkaan organisaatiossa, jossa jatkuvasti tapahtuu paljon asioita kestävyyden edistämiseksi. Toivomme kuitenkin raportin auttavan hahmottamaan SDG-ajattelua ja kestävyystyön monimuotoisuutta sekä mahdollistavan uusien yhteistyökumppaneiden löytämistä. Lisäksi raportti on viestinnällinen työkalu, joka todentaa hiilikädenjälkeämme laajemmalle yleisölle ja auttaa konkretisoimaan sitä, mitä yliopistollamme tapahtuu kestävyyden nimissä.
  • Olemme saaneet monilta yhteisömme jäseniltä kattavia ja hyvin valmisteltuja tietopaketteja kestävyystoimista, joissa he ovat mukana, ja jotka väistämättä tuntuvat typistyvän tämän raportin muotissa. Pyrimme kuitenkin tulevaisuudessa nostamaan näitä viestinnässämme esiin, jotta hiilikädenjälkemme konkretisoituisi yhteisöllemme entisestään!
  • Tukipalveluiden moninaisia kestävyystoimia emme ole monin osin luokitelleet SDG:iden mukaan, vaan olemme tyytyneet listaamaan näitä toimia helpommin saavutettavaan muotoon. Halusimme keskiöön yhteisömme tekemistä, joskin teemme myös nostoja organisaatiotason teoista, tapahtuuhan kestävyystyötä läpi organisaatiomme.
  • Kaavailemme aloittavamme vuoden 2023 kestävyysraportoinnin heti vuoden päättyessä ja toivomme, että tulevaisuudessa raporttimme olisi eräänlainen elävä, kaiken aikaa päivittyvä tietovaranto. Tällä tavoin raportista saataisiin menneisyyteen katsovan sijaan ajankohtaisempi ja kattavampi kokonaisuus yliopistomme kestävyystoimien nykyhetkestä.

Jäikö jotakin puuttumaan tai haluatko antaa palautetta?

Sopisiko hankkeenne taikka opetus- tai kestävyystekonne raporttiin? Kerro meille siitä täyttämällä seuraava lomake.

Lisäksi voit antaa meille raportista palautetta tai kehitysehdotuksia täällä.