Tavoite 13: Ilmastotekoja

Tavoite 13: Ilmastotekoja

Tavoitteen tarkoitus - Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan

Ilmastopositiivisia yritysalueita ja arvoketjuja kaupunkeihin

Ilmastopositiiviset yritysalueet ja arvoketjut -hankkeen (2020–2022) tavoitteena on tukea kaupunkeja kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. ILPO-hanke tuo yritysten arvoketjut ja kiertotalouskeskukset mukaan ilmastotyöhön, johon tarvitaan yhteiskunnan kaikkia toimijoita.

Tavoitteena on auttaa yrityksiä löytämään uusia, vähäpäästöisempiä ja hiiltä sitovia ratkaisuja ja yhteistyömalleja, luoda kiertotalouskeskuksille hiilitiekartat sekä luoda kansainvälisesti kiinnostavia referenssikohteita ilmastopositiivisesta yritysalueesta. Hiilitiekarttojen avulla pystytään todentamaan päästöjä sekä löytämään ratkaisuja ilmastovaikutusten minimoiseksi ja ilmastopositiiviseen toimintaan ja prosesseihin pääsemiseksi. Arvoketjujen osalta hankkeessa tarkastellaan esimerkiksi energia-, raaka-aine- ja materiaalivirtoja yritysten välillä.

Tampereen yliopiston tutkimusryhmä tutkii ilmastopositiivisia synergioita etsivien ratkaisujen taloudellista kestävyyttä ja keskittyy ekosysteemitoimijoiden välisen yhteistyön arvopotentiaaliin sekä ekosysteemin individuaalien toimijoiden taloudellisiin oletuksiin ja edellytyksiin.  

ILPO-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 11, 12.

Lue lisää ILPO-hankkeesta

 

Nuorille ääni ilmastonmuutoksen hillitsemisessä

CCC-CATAPULT on monitieteinen tutkimushanke, joka tutkii nuorten ilmastotoimijuutta ja hyödyntää tutkimuksessaan osallistavia menetelmiä. Tutkimushankkeessa toimii nuorten ryhmä, joka sai STUE-toimintarahaa ilmastopaneelin järjestämiseen. Paneeli järjestettiin Tampere-talolla lokakuussa 2022 ja sen tarkoituksena oli keskustella nuorten vaikutusmahdollisuuksista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Nuoret kirjoittivat tapahtumasta blogin. Tapahtumaa seurasi verkon välityksellä 50 henkilöä, ja paikan päällä oli paneeliin osallistumassa 30 henkilöä.

Lisäksi CCC-CATAPULT-hankkeen nuoret ovat ideoineet opettajille ilmastokasvatusmateriaaleja hankkeen tuottaman tiedon pohjalta. He ovat lukeneet brittiläisten, irlantilaisten, italialaisten ja suomalaisten nuorten kokemuksia saamastaan ilmastokasvatuksesta ja miettineet, miten ilmastokasvatusta tulisi kehittää, jotta kokemuksista tulisi heitä toimintaan kannustavampia. 

CCC-CATAPULT-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 4.

Lue lisää Nuorten ilmastopaneelista

Tutustu CCC-CATAPULT-hankkeeseen

 

Kaupunkien vanhemmat asukkaat mukaan kestävään murrokseen

Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnan arkkitehtipuolen tutkijoita on mukana GreenerAge: Climate-Change and Environmental Literacy for Urban Citizens 55+ -konsortiotutkimuksessa, joka tukee yli 55-vuotiaiden kaupunkilaisten ympäristöllistä lukutaitoa ja käytöksen ja toiminnan muutosta, pyrkien samalla vahvistamaan heidän digitaalisia taitojaan ja kompetenssiensa kehitystä pelillistetyn, leikkisän ja lukutaitoa kehittävän työkalun avulla. Vanhemmat aikuiset oppivat pelialustan avulla muun muassa vähentämään hiilijalanjälkeään, tekemään kestävämpiä ruoka- ja liikkumisvalintoja, sekä vähentämään energiankulutusta ja tuottamaan vähemmän jätettä.  

Tutkimushanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 10, 11, 12.

Tutustu tutkimushankkeeseen

 

Pelin avulla kohti osallistavaa ilmastoymmärrystä ja -toimintaa

Our Planet at Play -projektin tavoitteena on ymmärtää pelien mahdollisuudet kansalaisten osallistamisessa ilmastotoimenpiteisiin. Projektissa kehitetään, testataan ja julkaistaa uusi digitaalinen peli, jonka avulla edistetään kansalaisten osallistumista ja sitoutumista ilmastonmuutoksen syiden ymmärtämiseen, nykyisiin ja tuleviin vaikutuksiin sekä ilmastotoimiin.

Our Planet at Play -projekti edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 10, 17.

Tutustu Our Planet at Play-projektiin

 

RoboCivics tutkii nuorten ja sosiaalisten robottien vuorovaikutusta

Suomen Akatemian rahoittamassa RoboCivics-hankkeessa tutkitaan, miten sosiaalisten robottien potentiaalia houkutella nuoria kansalaisvaikuttamiseen kestävän kehityksen aihepiirissä.
Hankkeessa suunnitellaan robotteja yhdessä 15-24-vuotiaiden nuorten kanssa ja kokeillaan niitä oikeissa käyttöympäristöissä, jotta saadaan tietämystä sosiaalisten robottien toivottavista piirteistä nuorten omista lähtökohdista silloin, kun sovellusalueena on kestävä kehitys.

RoboCivics-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 10, 11, 16.

Tutustu RoboCivics-hankkeeseen

 

Lippulaivahanke tukee valtioita kohti Pariisin ilmastotavoitteita

Atmosphere and Climate Competence Center (ACCC) -osaamiskeskuksen tavoitteena on esittää kustannustehokkaita ja tieteeseen perustuvia ratkaisuja kahteen aikamme suurimpaan haasteeseen: ilmastonmuutokseen ja ilmanlaadun heikkenemiseen.

ACCC auttaa Suomea, EU:ta ja maailmaa pääsemään Pariisin ilmastotavoitteisiin ja sopeutumaan ilmastonmuutokseen kestävin, kustannustehokkain ja tutkimuspohjaisin ratkaisuin, samalla edistäen terveellisen hengitysilman tavoitetta.

Suomen akatemia lippulaivaohjelman rahoittaman tutkimuskonsortion muodostavat Helsingin Yliopisto, Ilmatieteen Laitos, Itä-Suomen Yliopisto ja Tampereen Yliopisto.

ACCC-lippulaivahanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 17.

Lue lisää ACCC:n toiminnasta

 

Staabi ry implementoi kestävyyden osaksi toimintaansa

Hallintotieteiden ainejärjestö Staabi ry:n kestävää kehitystä ohjaa kestävän kehityksen suunnitelma, jota alettiin täysimääräisesti noudattamaan vuoden 2022 aikana. Staabin hallitukseen on valittu ympäristövastaava, jonka tehtävänä on muun muassa dokumentoida kestävän kehityksen asioita Staabissa, auttaa eri sektoreita kestävän kehityksen suunnitelman toteuttamisessa ja kehittää kestävää kehitystä Staabissa.

Kestävän kehityksen toimintaa dokumentoidaan kuukausittain toimijoille tehtävillä kyselyillä, joissa kartoitetaan sektorien toimia kestävän kehityksen näkökulmasta. Täten voidaan seurata kestävän kehityksen suunnitelman toteutumista sekä havaita kehityskohtia, jotta toiminta olisi mahdollisimman kestävää. 

Staabissa kestävää kehitystä pyritään huomioimaan myös esimerkiksi tapahtumien tarjoiluissa, hankinnoissa ja toiminnassa yleisesti. Syksyllä 2022 järjestettin myös yhdessä Salus ry:n kanssa Kirppisrundi-tapahtuma.  

Staabin toiminta edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 12, 17.

Tutustu Staabi ry:n kestävän kehityksen suunnitelmaan (PDF)

 

Kuukausi kestävälle kehitykselle kulttuurisesta näkökulmasta

Complex Ry eli Leadership for Change-maisteriohjelman ainejärjestö järjesti ensimmäistä kertaa huhtikuussa 2021 Sustainability Month -tapahtuman, eli Kestävän kehityksen kuukauden. Tapahtuman aikana järjestettiin paljon erilaista ohjelmaa ja toimintaa kestävyyden kulttuurisen ulottuvuuden näkökulmasta, ja ohjelmien avulla pohdittiin sitä, millaista kestävän kehityksen kulttuuri on ja tulee olemaan. Kuukauden aikana Complex Ry jakoi myös sosiaalisessa mediassaan tietoa kestävästä kehityksestä. Tietoutta jaettiin myös meemien avulla, joka auttoi myös niiden ihmisten huomion saamisessa, jotka eivät yleensä osallistuisi keskusteluun kestävästä kehityksestä. Kuun lopussa pidettiin Sustainability Meme Festival, joka toteutettiin yhteistyössä Youth4Nature-järjestön kanssa.  

Tapahtuma edisti myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 17.

 

TREY:n Kestävän kehityksen päivät

Tampereen ylioppilaskunnan ympäristötyöryhmä järjesti 28–29.9.2022 kaksipäiväisen Kestävän kehityksen päivät -tapahtuman. Kestävän kehityksen teemapäivillä osallistujat pääsivät syventymään kestävyyteen erilaisten puhujien ja työpajojen avulla. Aiheina teemapäivillä oli kestävä rakentaminen, kestävien elintapojen haasteet sekä suomalaisten yritysten vastuullisuus. Ensimmäinen tapahtumapäivä toteutettiin Hervannan kampuksella, ja toinen keskustakampuksella. Kestävän kehityksen päivät huipentuivat kestävyysteemaiseen pubivisaan, jossa osallistujille jaettiin palkintoja.  

Kestävän kehityksen päivät edistivät myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 11, 12.

 

Vaatteidenvaihtotapahtuma edistämässä vastuullista kuluttamista

ESN FINT järjesti Tampereen yliopistolla vaatteidenvaihtotapahtuman 8.11.2022, jossa opiskelijat ja henkilökunta saivat tuoda omia käyttämättömäksi jääneitä vaatteitaan ja valita itselleen uusia vaatteita vanhojen tilalle. Yli jääneet vaatteet vietiin Pelastusarmeijalle, joka toimi tapahtuman yhteistyökumppanina. Tampereen yliopisto järjesti tapahtumalle tilat ja vegaanisia tarjoiluja. Tapahtumassa näytettiin myös dokumentteja, joissa kerrottiin kestävyydestä ja kestävästä muodista. 

Vaatteidenvaihtotapahtuma edisti myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 12.

 

Sustainable Design-kurssilla informaatioteknologiasta kestävää

Sustainable Design -kurssi kartoittaa informaatioteknologian yhteiskunnallisia, ympäristöllisiä ja taloudellisia näkökulmia, rakentuen kestävyyden ja IT-etiikan laajojen käsitteiden varaan. Kurssin opiskelijat pyrkivät IT-ohjelmistojen ja palvelujen suunnittelijoiksi tai muunlaisiksi asiantuntijoiksi, jotka voivat muovata uuden teknologian hyödyntämistä ja käyttöä.

Sustainable Design -kurssi edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 3, 5, 8, 9, 10, 12, 16, 17.

Lue lisää kurssista

 

Tieteen ja toivon talo edistämässä ekokriisin kulttuurinmuutosta

Puistokatu 4, eli Tieteen ja toivon talo, edistää ekokriisissä tarvittavaa nopeaa kulttuurinmuutosta ja tarjoaa turvallisen tilan tutkimukselle, työlle ja keskustelulle ekoriisistä. Puistokatu 4 on Tiina ja Antti Herlinin säätiön sekä Maj ja Tor Nesslingin säätiön yhteishanke. Puistokatu 4:n rakennus on Tiina ja Antti Herlinin säätiön ostama ja kunnostama vanha huvila Helsingin Kaivopuistossa. Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Annina Lattu on ollut osana Puistokatu 4:n ohjausryhmää huhtikuusta 2022 alkaen.  

Tutustu Puistokatu 4:n toimintaan