Tampereen yliopiston organisaatio

Tutkimuksen tuki -palvelualue


HUBS kestävän yrittäjyyden edistäjänä

HUBS tukee kestävää yrittäjyyttä toimintamallissa, jossa opiskelija tai opiskelijatiimi voi saada tukea yritysideansa kehittämiseen esimerkiksi HUBS Yrityshautomosta. Opiskelija tai tiimi voi hakea myös osaksi verkoston Red Brick Accelerator -kiihdyttämöön. Opiskelija tai tiimin idean jalostuttua toiminnaksi, voi opiskelija tai tiimi ryhtyä toimeksiantajaksi HUBSin opintojaksoille, joissa kumppanikseen saa monialaisen opiskelijatiimin ratkomaan haastetta. Opiskelija tai tiimi voi hakeutua myös yrittäjyyskilpailuihin, joissa palkintojakin on usein saatu, kuten GISU Urban Innovation and Entrepreneurship, GrowUp, sekä ohjelmiin, kuten European Innovation Academy. Kaikki edellä mainittu on opintopisteytettyä.

HUBSin kumppanuuksien valinnassa panostetaan kestävyyteen. 2021–2022 opintojaksoillamme tehtiin opiskelija-työelämäyhteistyötä mm. Globe Hopen kanssa tekstiilien kierrätykseen ja nollahukkaan liittyen ja eri organisaatioiden kanssa liittyen mm. kyläyhteisöjen ja lähiruokasysteemin kehittämiseen sekä cleantechiin.

Esimerkkitarinoita kestävästä yrittäjyydestä HUBSilla: 

HUBSilla on myös seuraavaa toimintaa kestävään yrittäjyyteen ja vastuullisuuteen liittyen:

Tutustu HUBSin toimintaan

 

Tietoarkisto turvaa avoimen tieteen kulttuuria

Tietoarkisto on valtakunnallinen palveluinfrastruktuuri, joka arkistoi ja välittää sähköisiä tutkimusaineistoja tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun. Tietoarkisto on toteuttanut avoimen tieteen kulttuuria ja puhunut sen puolesta jo yli 20 vuoden ajan. Tietoarkiston nykyinen strategia painottaa vastuullista avointa tiedettä, ja heidän lähestymistapansa tieteeseen ja tutkimukseen on ”FAIR + avoin”. 

Tietoarkisto on CoreTrustSeal-sertifioitu luotettava arkisto. Tasa-arvo on heidän asiakaspalvelunsa perusperiaatteita, ja palvelut ovat saatavilla kaikille asiakkaille Suomessa ja ulkomailla iästä ja sukupuolesta riippumatta. Minkä tahansa tutkimusorganisaation tai korkeakoulun tutkijat ja opiskelijat voivat rekisteröityä Ailan käyttäjiksi ja saada pääsyn arkistoituihin tutkimusaineistoihin. Tietoarkisto myös kääntää asiakkaan pyynnöstä kvantitatiivisia aineistoja englanniksi. Käännöspalvelu on maksuton asiakkaalle sekä aineiston luovuttajalle. 

Tietoarkisto edistää kestävän kehityksen tavoitteita hankkimalla, kuratoimalla ja tarjoamalla jatkokäyttöön aineistoja, jotka soveltuvat kestävään kehitykseen liittyvien aiheiden tutkimiseen.  

Lue lisää Tietoarkiston toiminnasta

 

Tutkimuksen tuki -palvelualueella on tehty myös seuraavia kestävyyttä ja vastuullisuutta edistäviä toimia:

  • Koordinointivastuu kestävyystyöstä ja Kestävän kehityksen työryhmästä vuonna 2022 
  • Päävastuu UNIFI:n ja Arenen kestävyys- ja vastuullisuusseminaarin järjestämisestä marraskuussa 2022  
  • Uusien, innovatiivisten kestävyyshankkeiden, kuten Sustainable Industry X – SIX, eteenpäin vieminen
  • Tutkimusalusta-instrumentin rakentaminen ja jo valittujen kestävyyttä korostavien tutkimusalustojen tuki 
  • Pirkanmaan luonnon monimuotoisuutta edistävän LUMO-strategian koordinaatio yliopistolla yhdessä EDU:n toimijoiden kanssa

 

Koulutus ja jatkuva oppiminen -palvelualue

Koulutus ja jatkuva oppiminen -palvelualueella tehdään jatkuvaa työtä kestävyyden edistämiseksi. Käynnissä on pitkäaikaisia hankkeita, jotka tähtäävät tilanteeseen, jossa kaikki Tampereen yliopistosta valmistuvat opiskelijat saavat koulutuksen kautta kattavat tiedot kestävyyden ja vastuullisuuden toteuttamiseen ja edistämiseen omalla alallaan.

Koulutus ja jatkuva oppiminen -palvelualueella on toteutettu opetussuunnitelmien SDG-kartoituksen pilotti ja jatkotyön organisointi. Lisäksi Teaching and Leaning Centre TLC on tuottanut opettajien tuoksi materiaalia kestävän kehityksen huomioimiseen opetuksessa.

 

Tieto ja digitalisaatio -palvelualue


Tietokoneiden ja puhelimien elinkaarenhallintaa 
 

Tietokoneiden ja puhelinten elinkaarenhallinnan prosesseja on kehitetty siten, että laitteiden käyttöaste olisi mahdollisimman korkea. Elinkaaren pään saavuttaneet laitteet myydään keskitetysti isoina erinä edelleen käsittelyä varten yhteistyökumppanille. Yhteistyökumppanimme välittää tietoturvallisesti eteenpäin uudelleen käyttöön käyttökelpoiset laitteet (kierrätys) ja romuttaa loput, jolloin puretut materiaalit menevät uusiokäyttöön.  

Yhteiskäyttöisissä tiloissa (neuvotteluhuoneet, luentosalit) käytetään pääosin omia laitteita, jolloin pienellä käytöllä olevaa laitekantaa on saatu pienennettyä. 

 

Tenttejä omalla tietokoneella kestävyyden edistämiseksi

TUNI EXAM omakonetentit -pilotissa toteutettiin tekninen valmius sähköisten etä- ja salitenttien toteuttamiseksi eli laajennettiin jo olemassa olevan sähköisen tenttimisen järjestelmän toiminnallisuutta EXAM-tilojen ulkopuolella suoritettaviin omakonetentteihin. Toteutusta testattiin käytännössä toteuttamalla 2022 syyslukukaudella neljä pilottitenttiä, joihin osallistui yli 30 opiskelijaa.

Omakonetentteihin voidaan käyttää opiskelijoiden omia tietokoneita tai hyödyntää tehokkaammin ja siten kestävämmin jo olemassa olevia EXAM-tiloja tai tavallisia tietokoneluokkia muuten hiljaisina aikoina.  

Lue lisää omakonetenttimisestä

 

Tieto ja digitalisaatio -palvelualueella on tehty myös seuraavia kestävyyttä ja vastuullisuutta edistäviä toimia:

  • Systemaattinen panostaminen e-muotoiseen aineistoon kirjaston kokoelmissa
    • Suurin osa tieteellisistä lehdistä hankitaan e-versioina.
    • Kirjojen hankinnan osalta on tehty linjaus, että hankimme teoksesta painetun kirjan sijaan e-kirjan aina kun se on mahdollista. 
  • TUP, Tampere University Press
    • TUP julkaisee vertaisarvioituja tiedekirjoja ja on Open Access -kustantaja. Kirjat julkaistaan verkossa ja ne ovat vapaasti ilman kustannuksia saatavilla, mikä edistää tiedon tasa-arvoista saatavuutta ja saavutettavuutta.
  • Korkeakouluyhteisön hiilijalanjäljen laskentaan tarvittavan datan tuottaminen ja energiakulutuksen jyvittäminen eri toimijoille.
  • Ohjelmistojen etäkäytön mahdollistaminen paikasta riippumattoman työskentelyn tueksi ja kampuksilla tapahtuvan toiminnan tehostamiseksi
  • Uuden tulostuspalvelun kilpailutus ja kestävyyden nivominen vaatimuksiin 
  • Tietokoneluokkien tietokoneiden virransäästön parantaminen keskitetyn hallinnan kautta 
  • Konesalien energiatehokkuuden parantaminen ja tilojen vähentäminen keskittämällä  
  • Etätyöskentelyn ja -opiskelun tuki ja toteutus niin korkeakouluyhteisössä kuin omissakin toiminnoissa 

 

Yliopistopalvelut-palvelualue


Tampereen yliopisto liputti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tueksi

Tampereen ylioppilaskunta TREY ja Tampereen yliopisto liputtivat yhdessä Manse Pride -viikoilla vuosina 2021 ja 2022 sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta.

Pride-liputuksilla ja -viikoilla pyritään kasvattamaan tietoisuutta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta ja juhlistamaan sitä.

TREY ja Tampereen yliopisto tekevät jatkuvasti aktiivista yhteistyöstä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tueksi.

 

Yliopistopalvelut-palvelualueella on tehty myös seuraavia kestävyyttä ja vastuullisuutta edistäviä toimia:

  • Vastuullisen sijoittamisen periaatteiden valmistelu ja hyväksyminen vuonna 2022 
  • Vastuullisen tilankäytön kehittäminen Kampuskehityksen / toimitilaohjelman kautta 
  • Toimitilojen käyttöasteiden mittaaminen 
  • Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n energiansäästötoimenpiteet kampuskiinteistöissä 
  • Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n päästökompensoinnit 
  • Yliopiston muiden vuokranantajien kanssa suunnittelussa olevat energiansäästötoimenpiteet 
  • Matkustussäännön päivittäminen vuonna 2022: vastuullisuusnäkökohtien huomioiminen  
  • Polkupyöräedun käyttöönotto, mikä edistää hyvinvointia ja vähentää päästöjä
  • Hybridityön mahdollistaminen, mikä vähentää työmatkoista aiheutuvia päästöjä
  • Paperin käytön vähentäminen esimerkiksi TUNI Sign -järjestelmän avulla
  • Kestävän kehityksen viestinnän tukeminen
  • Ilmasto- ja ympäristöasiantuntijoiden listaus mediaa varten