Tavoite 7: Edullista ja puhdasta energiaa

Tavoite 7: Edullista ja puhdasta energiaa

Tavoitteen tarkoitus - Varmistaa edullinen, luotettava, kestävä ja uudenaikainen energia kaikille

ProCemPlus-hankkeella tietoa energiayhteisöistä ja niiden roolista tulevaisuudessa

The Prosumer Centric Energy Communities – Towards Energy Ecosystems eli ProCemPlus-projekti (2019–2021) tutkii erilaisten energiayhteisöjen muodostamista talousorientoituneiksi energiaekosysteemeiksi. Projekti tähtää holistiseen näkemykseen eri tekijöiden vaikutuksesta energiayhteisöjen kehittymiseen ja mikroverkkoihin sekä tutkii energiayhteisöjen ja mikroverkkojen roolia tulevaisuuden energiaekosysteemissä. Tampereen yliopiston tutkimustiimi keskittyy tutkimaan uusia liiketoimintamalleja ja asiakkaan roolia sekä tunnistavat kaupallistamiseen liittyviä haasteita.  

Tutustu ProCemPlus-hankkeeseen

 

Rakennuksista energiatehokkaampia ja kestävämpiä Preluden avulla

PRELUDE on EU:n rahoittama Horizon 2020-projekti, jossa tutkijat tutkivat rakennuksien energiatehokkuutta, uusiutuvien energialähteiden itsekulutusta ja rakennusten sisätilojen parantamista. Projektin jäsenet kehittävät optimointisysteemin, joka pohjautuu energiankulutuksen ennusteisiin ja rakennusten sisäolosuhteista saatavaan dataan. Systeemi mahdollistaa parempien jälkiasennusinvestointeja, parantaa loppukäyttäjien kysyntämalleja ja mahdollistaa rakennusautomaatiosysteemeiden optimoinnin. Tampereen yliopiston tuotantotalouden yksikkö tutkii loppukäyttäjien muutosta aktiivisiksi energian tuottajakuluttajiksi ja uusia liiketalousmalleja, joita syntyy älykkään rakentamisen ekosysteemissä. Projekti on käynnissä vuosina 2020–2024.  

Lue lisää Prelude-projektista

 

Kotien lämmityksen sosiaalista ja kulttuurista historiaa

JUSTHEAT-tutkimushanke tutkii kotien lämmityksen sosiaalista ja kulttuurista historiaa. Monitieteellinen tutkimushanke keskittyy kotien lämmityksen hiilijalanjäljen vähentämisen kestävään ja oikeudenmukaiseen siirtymään ja sen esteisiin ja ratkaisuihin EU:n alueella. Projektin avulla pyritään ymmärtämään, miten suuret muutokset kotien lämmityksessä ja lämmitysteknologiassa viimeisen 70 vuoden aikana on suunniteltu, hoidettu ja koettu, miten muutokset ovat vaikuttaneet elämiimme ja mitä muutoksista voimme oppia nykyhetken siirtymässä kohti vähähiilisiä systeemejä. Tutkimus toteutetaan haastatteluiden avulla Suomessa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa ja Romaniassa.  

JUSTHEAT-tutkimushanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 3, 10, 17.

Tutustu JUSTHEAT-tutkimushankkeeseen

 

Tutkimusyhteistyötä resurssitehokkaan sähköjärjestelmän luomiseksi

Tampereen, Itä-Suomen ja Turun yliopistojen, Tampereen ammattikorkeakoulun ja VTT:n tutkijoiden muodostama EL-TRAN-konsortio tutkii, mitä resurssitehokas sähköjärjestelmä tarkoittaa ja miten se toteutetaan. Lisäksi tavoitteena on selvittää millaisia politiikka-ongelmia resurssitehokkaan sähköjärjestelmän toteutuksessa kohdataan ja kuinka niitä voidaan ratkoa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

EL-TRAN-konsortio edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 11, 17.

Tutustu EL-Tran -konsortion toimintaan

 

Yhteistyöhankkeessa kehitetään mustalipeästä biopolttoainetta laiva- ja lentoliikenteelle

Black Liquor to Fuel (BL2F) on hanke, jossa pyritään luomaan puhdasta ja laadukasta biopolttoainetta mustalipeästä. Mustalipeä on kemian selluteollisuuden sivuvirta, joka voidaan muuttaa polttoaineeksi. Se vähentää jätettä ja tarjoaa vaihtoehdon fossiilisille polttoaineille.
Huhtikuussa 2020 käynnistynyt BL2F kehittää sellutehtaille integroitua ”Hydrothermal Liquefaction” (HTL) -prosessia, joka vähentää hiilipäästöjä polttoainevälituotteen muodostamisen aikana. Tämän jälkeen tuotetta kehitetään edelleen öljynjalostamoissa, jotta siitä saataisiin lopulta raaka-ainetta laiva- ja lentokonepolttoaineille.

BL2F-hanke kokoaa yhteen 12 kumppania kahdeksasta maasta ympäri Eurooppaa. Konsortio koostuu yliopistoista, tutkimuslaitoksista, teollisuuskumppaneista ja pk-yrityksistä, jotka tuovat täydentäviä taitoja ja osaamista hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hanke on saanut rahoituksen EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta.

BL2F-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 11, 13.

Tutustu Black Liquor to Fuel -hankkeeseen