Saatesanat

Kesäinen kuva Tampereen yliopiston keskustakampukselta. Kuvassa puita, joiden keskellä menee tie. Tiellä pyöräilijä.
Kuva: Warunee Heinämäki / Tampereen yliopisto

Hyvä lukija,
olet tutustumassa Tampereen yliopiston järjestyksessään toiseen kestävän kehityksen raporttiin, joka tuo yhteen vuosina 2021 ja 2022 yhteisössämme tapahtuneita kestävyystekoja ja toimintatapamuutoksia. Olemme koonneet raporttiin tietoa yliopiston sosiaalisesti ja kulttuurisesti, ekologisesti sekä taloudellisesti kestävästä toiminnasta eri tiedekunnissa, opiskelijajärjestöissä ja tukipalveluissa. Viitekehyksenä olemme päättäneet käyttää YK:n asettamia kestävän kehityksen tavoitteita (Sustainable Development Goals, eli SDG:t).

Raportilla haluamme osoittaa, miten monipuolisesti yhteisömme jäsenet – opiskelijat, opettajat, tutkijat ja tukipalveluiden työntekijät – toimivat kestävyyden hyväksi. Ilmastokriisin aikakaudella on helppo jumittua negatiivisuuteen, mutta raporttimme antaa myös toivoa: meillä tehdään ja tapahtuu jo valtavasti asioita kestävyyden ja vastuullisuuden edistämiseksi! Monet teoista uhkaavat kuitenkin jäädä vain pienen piirin tietoon, ja onkin ilo saada nostaa uusia avauksia, hankkeita ja tekoja laajemmin esille. Lisäksi panoksemme SDG-tavoitteiden edistämiseen tukee menestystämme yliopistovertailuissa, kuten THE Impact Rankingissa.

Esimerkkejä kestävän kehityksen toimista: 2021-2022 tehtiin 60 tutkimustekoa, 15 koulutustekoa, 18 vuorovaikutustekoa ja 5 toiminnanmuutostekoa

Ehkä paras uutinen on se, ettei tässä ole vielä kaikki! Yhteisömme eri kolkissa tapahtuu jatkuvasti paljon tutkimusta, koulutusta ja yhteiskuntaa kohti kurkottavaa toimintaa, josta raportti raapaisee vasta pintaa. Toisaalta arjessamme tapahtuu paljon toimintaa ja kehittämistä kestävyyden hyväksi: emme aina muista kertoa edistysaskeleista, jotka tuntuvat liian pieniltä tai itsestään selviltä. Tampereen korkeakouluyhteisön ja sen sidosryhmien arkeen päivittäistasolla vaikuttavista kestävistä valinnoista voit lukea korkeakouluyhteisön verkkosivuilta.

Tällaisen raportin koostaminen on aina täynnä valintoja: YK:n kestävän kehityksen tavoitteet eivät ole kehyksenä täydellinen ja tekojen liittäminen selkeästi yhteen SDG-tavoitteeseen on usein liki mahdotonta. Yksinkertaistukset kuitenkin tukevat eräänlaisen yhteisen pohjakäsityksen rakentamista: koska monille yhteisömme jäsenistä kestävän kehityksen tavoitteet ja –keskustelut eivät ole vielä tuttuja, on meidän opittava kävelemään yhdessä ennen kuin lähdemme juoksemaan. Lue lisää valinnoistamme Raportoinnin periaatteet -sivulta!

SDG-tavoitteiden jakauma esimerkkitoimenpiteissä 2021-2022

Toivomme, että raportti antaa mahdollisuuden lukijalleen löytää uutta yhteisöstämme, mutta myös huomata ”kas, tässähän voisi kertoa myös minun työstäni”. Teetkö tai tunnistatko yhteisössämme tutkimusta, opetusta tai toimintaa, joka olisi voitu mainita osana raporttia? Kerro siitä meille vastaamalla tähän lomakkeeseen.

Me tekijät haluamme kiittää kaikkia raportointiin osallistuneita yhteisön jäseniä tietojen lähettämisestä! Huomaa myös, että raportoinnin kehittämisessä olemme saaneet merkittävän panoksen opiskelijoiltamme: maisteriopiskelija Hana Nguyenová on kehittänyt raportointia osana Sustainable Digital Life -maisteriohjelmaa, ja kestävän kehityksen viestintään erikoistunut harjoittelija Teija Ruoho on vastannut vuosia 2021–2022 käsittelevän raportin koostamisesta.

Haluamme myös vilpittömästi kiittää koko yhteisöämme, että tällaisen raportin tekeminen on ylipäätään mahdollista: se tarkoittaa, että te teette jo vaikuttavaa ja eteenpäin vievää työtä, löysi se tällä kertaa raporttiin tai ei. Ja kiitos sinulle, lukija – tervetuloa kurkistamaan, millaisia asioita yliopistoyhteisö teki kestävämmän maailman eteen vuosina 2021 ja 2022.

Tulevaan katsoen,

Kestävän kehityksen erityisasiantuntija Matias Nurminen & harjoittelija Teija Ruoho