Asukkaat ja asukastieto mukaan lähiöiden kestävään kehittämiseen
Ekososiaalinen hyvinvointi ja osallisuus -lähiötutkimushanke on osa valtakunnallista lähiöohjelmaa. Tampereella toteutetaan tutkimusta Peltolammin ja Multisillan lähiöissä hyvinvoinnin ja osallisuuden lähtökohdista ja etsitään keinoja lähiöiden elinvoiman vahvistamiseksi sekä asuinalueiden eriytymisen ymmärtämiseksi. Tampereen yliopiston tutkijat tarkastelevat sitä, millaisin arkisin ja kaupunkipoliittisin ratkaisuin asukkaiden ekososiaalista hyvinvointia ja osallisuutta voidaan vahvistaa sekä alueellista eriytymistä vähentää. Hanke on ollut aktiivinen vuosina 2020–2022.
Yhtenä lähiöhankkeen lopputuotoksena on politiikkasuositus, jonka mukaan kestävän kaupungin kehittämiseen tarvitaan asukastietoa. Asukkaiden paikallisten tarpeiden tunnistaminen ja kokemusten huomioiminen auttavat hahmottamaan, miten asukkaiden on mahdollista elää ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi omalla asuinalueellaan. Täten asukkaat tulisi ottaa mukaan alueiden kehittämiseen, sillä he ovat kuitenkin kehityksen keskiössä.
UPCE-projekti tutkii kaupunkien living lab-alustoja
Monitieteinen profilointiprojekti University Platform for Circular Economy (2018–2022) keskittyy living lab -alustojen hyödyntämiseen kaupunkien kiertotalouden edistämisessä. Tampereen yliopistosta projektissa mukana ovat ympäristötekniikan, tuotantotalouden, aerosolifysiikan ja ympäristöpolitiikan yksiköt. Tutkimuksen kohteena ovat Hiedanrannan living labit ja erityisesti ravinteiden kierrätys. Tutkimusryhmä tutkii eri sidosryhmien vaikutusta living labeihin teknologisen kehityksen ja implementaation, monien eri sidosryhmien yhteistyön organisoinnin, ja talouden näkökulmista.
UPCE-projekti edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 17.
Vaivattomasti ja vähäpäästöisesti Tampereen keskustasta luontoon Outdoor Expressin avulla
Osana Sustainable Tourism Mobility -hanketta toteutettiin loppukesästä 2022 Outdoor Express -luontobussikokeilu, jonka tavoitteena on parantaa Pirkanmaan luontokohteiden vähäpäästöistä ja tasa-arvoista saavutettavuutta. Kokeilussa testataan bussikuljetuspalvelua Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoihin sekä Kintulammin retkeilyalueelle.
Tampereen yliopisto vastaa kokeilun koordinoinnista ja tulosten arvioinnista. Hyvien tulosten ja kokemusten johdosta Outdoor Express -palvelulle suunnitellaan jatkoa vuodelle 2023. Tavoitteena on pidentää liikennöintijaksoa touko-syyskuulle sekä ottaa mukaan uusia kohteita.
Outdoor Express -bussikokeilu edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 13.
Empowering Urban Cyclists with Citizen Science (BiciZen) -konsortiotutkimushanke
Tampereen yliopiston SPARG-tutkimusryhmä (Space and Political Agency Research Group) on mukana ECIU SMART-ER -pilottihankkeessa, joka fokusoi kaupunkipyöräilyn kehittämiseen neljässä eurooppalaisessa kaupungissa: Barcelonassa, Enschedessä, Aveirossa sekä Tampereella. Projektissa pyritään oppimaan kaupungeissa pyörällä liikkuvien ihmisten ja kunnallisten sidosryhmien kanssa tehtävän yhteistyön avulla urbaanista liikkumisesta, yhteisön osallistamisesta sekä itse pyöräilystä. Projektin pohjalta kehitetään mobiilisovellus, johon pyöräilijät voivat dokumentoida pyöräilykokemuksiaan ja kertoa liikkumiskäytänteistään, ja täten tuottaa tärkeää dataa tutkimukseen pyöräilykäytänteistä, yhteisön sitoutumisesta ja tietojen käsittelystä. Projekti on käynnissä 19.5.2022-31.10.2023.
Konsortiotutkimushankkeen on tarkoitus mobilisoida urbaani pyöräily-yhteisö uusien näkökantojen ja kaavojen löytämiseen urbaanin pyöräilyn saralla. Projekti tukee sekä kaupunkien demokratiaa että kaupunkien kestävyyttä.
BiciZen-konsortiotutkimushanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 10, 13, 17.
Rakentamisen kiertotalouden edistämistä verkostojen avulla
RATKI-hankkeessa tunnistetaan rakentamisen kiertotalouden toimijoita ja vahvistetaan olemassa olevia rakentamisen verkostoja edistämään kiertotalouteen siirtymistä. Rakentamisen kiertotalouden nykytilaa ja kehittymisen esteitä kartoitetaan kuntien ja yritysten edustajien haastatteluilla.
Hanke järjestää alueellisia verkostoitumistyöpajoja yrityksille, yhdistyksille ja viranomaisille sekä seuraa hankkeen aikana muutamia infra- ja talonrakennushankkeita kirjaten ja jakaen hyväksi koettuja kiertotaloutta edistäviä käytäntöjä erityisesti Pirkanmaan alueella. Samalla hankkeen avulla tehdään tunnetuksi korkeakouluyhteisön tarjoamia palveluja ja vahvistetaan yhteistyötä myös korkeakouluyhteisön sisällä. Hanke käynnistyi lokakuussa 2021 ja jatkuu vuoden 2023 elokuun loppuun
RATKI-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 4, 8, 9, 17.
DIGI4GREENin avulla kestävien rakennusten huoltoa ja monitorointia
Suomen akatemian rahoittama tutkimusprojekti toteutetaan Tampereen yliopiston ja Kiinan Southeast Universityn kanssa. Projektissa tutkitaan kestävien rakennusten älykästä seurantaa sekä digitaalisia toimenpiteitä ja huoltoa, tavoitteena hiilineutraali yhteiskunta.
DIGI4GREEN-tutkimusprojekti edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 7, 9.
Selvityksessä ihmiskeskeisen tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet esteettömyydelle
Kaupunkiseudun ihmiskeskeiset tekoälyratkaisut (KITE) -projektissa kehitetään tekoälysovelluksia ja niiden suunnittelumenetelmiä yhdessä pirkanmaalaisten yritysten kanssa hyödyntäen soveltavaa ihmiskeskeisen teknologian tutkimusta. Projektin tavoitteena on esimerkiksi tekoälyä hyödyntävien esteettömien julkisen liikenteen palvelujen kehittäminen ja pilotointi.
KITE-projekti edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 13.
Tutkijat kehittävät resurssiviisaita asumiskonsepteja Kanta-Hämeeseen
Vuonna 2020 käynnistyneessä ”Houkuttelevat nykyasumisen konseptit Kanta-Hämeessä” -hankkeessa Tampereen yliopiston tutkijat tuottavat Kanta-Hämeen kunnille välineitä asumisympäristöjen kehittämiseen osana strategista kuntakehittämistä ja elinvoimapolitiikkaa.
Hankkeen tuloksena syntyy alueellinen asumisen innovaatioverkosto ja paikallisia tai projektikohtaisia hankeryhmiä, joiden toiminta tukee yritysten kilpailukykyä ja varmistaa kehittämistoiminnan jatkuvuuden. Hankkeen keskiössä ovat kestävä kehitys ja resurssiviisas ympäristö.
Hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 12.
Tutustu Houkuttelevat nykyasumisen konseptit Kanta-Hämeessä -hankkeeseen
Fiksumpia ja resilienttejä yhteisöjä
Tampereen yliopiston tutkijatohtori Raul Castano de la Rosa toimii tutkimuskenttäkoordinaattorina SMART-ER Communities of practices – Resilient communities -tutkimushankkeessa. Smart European Regions eli SMART-ER on ECIU University Research Institutionin tutkimusalue, joka yhdistää 12 eri yliopiston voimat tutkimaan kestäviä ja resilienttejä yhteisöjä.
Resilient communities -tutkimushanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 13, 16, 17.
Latoarkkitehtuurin kautta rakennussuojelua ja kiertotaloutta
Väitöskirjatutkija Iida Kalakosken arkkitehtuurin säilyttämistä käsittelevä artikkeli on keväällä valmistuvan Kalakosken väitöskirjan osajulkaisu. Artikkelissa tarkastellaan rakennussuojelun ja kiertotalouden suhdetta ekologiseen ja kulttuuriseen kestävyyteen niin kutsutun latoarkkitehtuurin viitekehyksessä. Artikkelia varten haastateltiin kahta ruotsalaista arkkitehtia ja tutkittiin monia kohde-esimerkkejä. Artikkelin teoria ja analyysi rakennettiin laajan ja monipuolisen tutkimuskirjallisuuden varaan.
Tutkimus edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 12, 13.
Talosuunnittelun laatuarviointia
Tampereen yliopiston tutkijoita on ollut mukana vuonna 2022 arvioimassa Helsingin kaupungin viimeaikaisten HITAS-rahoitettujen asuntohankkeiden suunnittelun laatua.
Laatuarviointi edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 3.
Kiertotalous kiinteistökehittämisessä ja talonrakentamisessa -opintojakso lisää ymmärrystä kiertotalouden ja rakentamisen yhteydestä
Rakennetun ympäristön tiedekunnassa on tarjolla Kiertotalous kiinteistökehittämisessä ja talonrakentamisessa-opintojakso, jossa opiskelija oppii enemmän rakentamisen elinkaaresta ja ymmärtää rakentamisen ympäristövaikutuksia. Opintojaksolle osallistuu vuosittain noin 50–70 opiskelijaa.
Innovaatiokurssi kestävyyden vauhdittajana
Innovation for Sustainability -kurssilla käsitellään kestävään kehitykseen tähtäävää innovaatiotoimintaa teoreettisesti sekä konkreettisesti ruohonjuuritasolla. Kurssin konkreettinen esimerkki sijoittuu Etelä-Afrikkaan ja sen hauraaseen urbaaniin asutukseen. Opiskelijat tekevät yhteistyötä alueen nuorten asukkaiden sekä Johannesburgin yliopiston opiskelijoiden kanssa ja pohtivat alueen avainhaasteita ja keksivät niihin innovatiivisia ratkaisuja kurssilla esiteltäviä malleja ja työvälineitä käyttäen. Kurssi on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa EduCASE-ohjelmaa, ja Tampereen yliopisto tekee kurssin parissa yhteistyötä Johannesburgin yliopiston kanssa.
Innovation for Sustainability -kurssi edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 3, 5, 6, 7, 8, 9.
Hiljentymisen paikka Hervannan metsään rakennussuunnittelun perusteiden kurssilla
Arkkitehtuurin 1. vuosikurssin opiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella harjoitustyönä hiljentymisen paikka eli noin 50 neliömetrin kokoinen kevyt rakennelma herkkään metsäympäristöön Hervantajärven rannalle, Viitastenperälle.
Suunnittelu aloitettiin tutustumalla suunnittelualueeseen, jonne on raitiovaunun päätepysäkiltä noin 2,5 kilometrin patikkamatka. Tonttivierailulla toteutettiin harjoitustehtävä, jossa opiskelijat rajasivat maastosta noin yhden neliömetrin kokoisen alueen, josta tekivät havaintoja kuten mitä alueella kasvaa, ja mitä tapahtuu maan alla tai puiden latvustossa. Tarkoitus oli herätellä tietoisuutta siitä, että rakentamalla jotakin uutta myös menetetään jotakin.
Valmiissa harjoitustöissä paikan henki on vahvasti läsnä, ja erityisesti pienoismallit ovat yksityiskohtaisia ja eläytyviä. Moni opiskelija otti suunnittelun lähtökohdaksi herkän ja kunnioittavan suhtautumisen luontoympäristöön esimerkiksi jakamalla rakennusmassaa pienempiin osiin tai mukailemalla maastoa.
Hiljentymisen paikka-projektit edistävät myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 13, 15.