Rakennetun ympäristön tiedekunta

Esiselvitys luonnonmukaisista rakennustuotteista ja niiden käyttöpotentiaalista

Luonnonmukaiset rakennustuotteet koostuvat maa- ja metsätaloudesta sekä maankaivuusta saatavista raaka-aineista ja niitä voidaan tuottaa ilman korkeita lämpötiloja. Näiden vähähiilisten tuotteiden valmistus ja käyttö ovat yleistyneet nopeasti Keski-Euroopassa ja tietoa näistä tuotteista haluttiin tuoda myös Suomen rakennusaineteollisuuteen. 

Nature CO2 -hankkeen (1.5.-31.12.2022) päätehtävinä ovat kyseisten rakennustuotteiden kartoitus, hiilitaseiden laskenta ja vertailu sekä tuotteiden käyttöpotentiaalin selvitys. Samalla selvitetään tuotteiden ja rakenteiden tutkimus- ja kehitystarpeita sekä hahmotetaan rakentamisen vähähiilisyyden alarajaa. Hankkeen yhteydessä järjestettiin 29.11.2022 Tampereen yliopistossa työpaja sekä luonnonmukaisten rakennustuotteiden näyttely, joka on yhä nähtävissä liikuteltavassa vitriinissä. 

Tutustu Nature CO2 -hankkeeseen

 

ECOSAFE-projektit valottavat kutterin käyttöä eristemateriaalina

ECOSAFE-hankkeessa tarkastellaan purueristepohjaisten rakenneratkaisujen lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa laskennallisesti ja kokeellisesti, ja määritetään millä edellytyksillä niistä saadaan toteutettua kosteusturvallisia rakenteita nykyisissä ja tulevaisuuden ilmasto-olosuhteissa ilman, että lämmöneristeeseen on tarvetta laittaa homeenestoaineita, tai että rakenteessa on tarvetta käyttää höyrynsulkumuovia. Vaikka materiaali on jo tuttua, niin tutkimustietoa materiaalista on varsin vähän, ja siten materiaalin käyttö nykyrakentamisessa on haastavaa. Tutkimuksen tuloksena laaditaan suositukset ja rakenneratkaisut kosteusturvallisten purueristeisten rakenneratkaisujen toteuttamiseksi.

ECOSAFE 2 -hankkeessa tarkastellaan ECOSAFE-hankkeessa havaittua savetuksen edullista vaikutusta kutterieristeen toimivuuteen. Tutkimuksessa täydennetään ECOSAFE-tutkimuksia ja laajennetaan tutkimusta akustiikan, palotekniikan ja mikrobiologian osa-alueille. Tehtyjen tutkimusten perusteella ECOSAFE-hankkeen suositusrakenneratkaisuja muutetaan ja täydennetään tarvittavilta osin. Hankkeiden kesto on vuodesta 2019 vuoteen 2023.   

Tutustu ECOSAFE-projekteihin

 

Rakentamisen kiertotalouden edistämistä verkostojen avulla

RATKI-hankkeessa tunnistetaan rakentamisen kiertotalouden toimijoita ja vahvistetaan olemassa olevia rakentamisen verkostoja edistämään kiertotalouteen siirtymistä. Rakentamisen kiertotalouden nykytilaa ja kehittymisen esteitä kartoitetaan kuntien ja yritysten edustajien haastatteluilla.

Hanke järjestää alueellisia verkostoitumistyöpajoja yrityksille, yhdistyksille ja viranomaisille sekä seuraa hankkeen aikana muutamia infra- ja talonrakennushankkeita kirjaten ja jakaen hyväksi koettuja kiertotaloutta edistäviä käytäntöjä erityisesti Pirkanmaan alueella. Samalla hankkeen avulla tehdään tunnetuksi korkeakouluyhteisön tarjoamia palveluja ja vahvistetaan yhteistyötä myös korkeakouluyhteisön sisällä. Hanke käynnistyi lokakuussa 2021 ja jatkuu vuoden 2023 elokuun loppuun 

Tutustu RATKI-hankkeeseen

 

INPERSO: INdustrialised and PErsonalised Renovation for Sustainable sOcieties –projektilla kestäviä yhteiskuntia

Monitieteteellinen tutkimushanke INPERSO (2022–2026) selvittää energiatehokkaiden rakennusten peruskorjaustyön teollistamisen mahdollisuuksia. INPERSO-projekti tulee tuottamaan inklusiivisia, edullisia, tehokkaita ja kestäviä korjaustyötapoja, joita voidaan soveltaa monilla eri ilmastovyöhykkeillä ja rakennustypologioihin. Projekti keskittyy ensisijaisesti asuinrakennuksiin ja perintörakennuksiin. Holistisena peruskorjausohjelmana INPERSO tulee käsittelemään rakennuksen elinkaarta aina suunnittelusta rakennuksen elämän päätepisteeseen asti ratkaisten samalla digitalisaation, pirstaloitumisen, laadun, tehokkuuden ja nopeuden asettamia haasteita ihmiskeskeisestä lähestymiskulmasta.  

Tutustu INPERSO-tutkimushankkeeseen

 

Kotien lämmityksen sosiaalista ja kulttuurista historiaa

JUSTHEAT-tutkimushanke tutkii kotien lämmityksen sosiaalista ja kulttuurista historiaa. Monitieteellinen tutkimushanke keskittyy kotien lämmityksen hiilijalanjäljen vähentämisen kestävään ja oikeudenmukaiseen siirtymään ja sen esteisiin ja ratkaisuihin EU:n alueella. Projektin avulla pyritään ymmärtämään, miten suuret muutokset kotien lämmityksessä ja lämmitysteknologiassa viimeisen 70 vuoden aikana on suunniteltu, hoidettu ja koettu, miten muutokset ovat vaikuttaneet elämiimme ja mitä muutoksista voimme oppia nykyhetken siirtymässä kohti vähähiilisiä systeemejä. Tutkimus toteutetaan haastatteluiden avulla Suomessa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa ja Romaniassa.  

Tutustu JUSTHEAT-tutkimushankkeeseen

 

Asuminen muutoksessa -hanke tutkii millaiset asuinympäristöt vastaavat ihmisten tarpeisiin

Asuminen muutoksessa on 2-vuotinen tutkimushanke (2020–2022), jota rahoittavat YH Kodit Oy ja Länsi-Suomen Yleishyödyllinen Asuntosäätiö.

Isot yhteiskunnalliset, väestölliset ja ympäristölliset muutokset vaikuttavat tällä hetkellä merkittävällä tavalla asuinympäristöön kohdistuviin tarpeisiin. Esimerkiksi kaupungistuminen, ilmastonmuutos, perherakenteen muutokset ja ikääntyminen vaikuttavat siihen, miten asuinympäristön tiloja ja palveluita käytetään.

Kaikki nämä tekijät muodostavat uudenlaista jännitettä asumiseen liittyvien yksityisyyden ja yhteisöllisyyden ratkaisuiden välille. Asuminen muutoksessa -hanke paneutuu siihen, miten asuinympäristö vastaa tässä muuttuvassa tilanteessa asukkaidensa tarpeisiin kokonaisvaltaisella tavalla.

Lue lisää Asuminen muutoksessa -hankkeesta.

 

Rescue-hanke edistää yhteiskunnan kykyä selviytyä kriiseissä

Kiinteistöt ja kestävä kriisinhallinta kaupunkiympäristöissä (RESCUE) on monitieteinen Suomen Akatemian rahoittama tutkimushanke vuosille 2020–2023. Sen tavoitteena on edistää yhteiskuntien dynaamista selviytymiskykyä ja kriisivalmiutta tarkastelemalla kiinteistöjen roolia ennakoitavissa ja odottamattomissa kriiseissä kansallisesti ja kansainvälisesti.

Aalto-yliopiston yhdessä Tampereen ja Turun yliopistojen kanssa toteuttama hanke tavoittelee parempaa käsitystä siitä, miten tiloja, rakennuksia ja maankäyttöä tulisi suunnitella, käyttää ja hallita eri sidosryhmien tukemiseksi kriisitilanteissa, kuten pandemia, ilmaston muutos, terrorismi, tulipalot ja tulvat.

Tutustu Rescue-hankkeeseen

 

Kaupunkien vanhemmat asukkaat mukaan kestävään murrokseen

Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnan arkkitehtipuolen tutkijoita on mukana GreenerAge: Climate-Change and Environmental Literacy for Urban Citizens 55+ -konsortiotutkimuksessa, joka tukee yli 55-vuotiaiden kaupunkilaisten ympäristöllistä lukutaitoa ja käytöksen ja toiminnan muutosta, pyrkien samalla vahvistamaan heidän digitaalisia taitojaan ja kompetenssiensa kehitystä pelillistetyn, leikkisän ja lukutaitoa kehittävän työkalun avulla. Vanhemmat aikuiset oppivat pelialustan avulla muun muassa vähentämään hiilijalanjälkeään, tekemään kestävämpiä ruoka- ja liikkumisvalintoja, sekä vähentämään energiankulutusta ja tuottamaan vähemmän jätettä.  

Tutustu tutkimushankkeeseen

 

Laaja eurooppalaisten yliopistojen yhteishanke tukee arkkitehtuurin opetusta kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa

Tampereen yliopisto on mukana useiden eurooppalaisten yliopistojen ja järjestöjen yhteisessä, EU Erasmuksen rahoittamassa ARCH4CHANGE-hankkeessa. Hankkeessa pyritään luomaan arkkitehtuurin opetusohjelmaan radikaali muutos, jonka tavoitteena on tukea arkkitehtuurin koulutusta kohti hiilineutraalin rakennetun ympäristön asiantuntemusta.

Tutustu ARCH4CHANGE-hankkeeseen

 

Osaamisvajetta tuetaan kansainvälisellä tiedonvaihdolla

ARCH4FUTURE-hankeen tavoitteena on tukea hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamista luomalla Suomen ja Kiinan välille mahdollisuuksia tiedon ja asiantuntemuksen vaihtoon. Tavoitteena on monipuolistaa tiedon ja työkalujen saatavuutta maiden välillä digitaalisen alustan kautta. Hankkeella haetaan ratkaisuja kummankin maan opiskelijoiden ja opettajien osaamisvajeiden ratkaisemiseen.

Tutustu ARCH4FUTURE-hankkeeseen

 

Kansainvälinen hanke tukee kaupunkeja matkalla kohti kestävää rakentamista

Circular Construction in Regenerative Cities (CIRCuIT) on yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on kokeilla ja kehittää innovatiivisia ratkaisuja suljettuun materiaalikiertoon rakennetussa kaupunkiympäristössä. Hankkeessa tarkastellaan kokonaisuudessaan rakentamisen arvoketjua: kaupunkisuunnittelijat, kiinteistöjen omistajat ja kehittäjät, arkkitehdit, rakennusyritykset ja purkajat.

EU:n rahoittamaan Horizon 2020 -tutkimusohjelmaan kuuluvaan hankkeeseen osallistuu 31 yhteistyökumppania Kööpenhaminassa, Hampurissa, Helsingin seudulla ja Suur-Lontoossa.

Tutustu CIRCuIT-hankkeeseen

 

Tutkijat kehittävät resurssiviisaita asumiskonsepteja Kanta-Hämeeseen

Vuonna 2020 käynnistyneessä ”Houkuttelevat nykyasumisen konseptit Kanta-Hämeessä” -hankkeessa Tampereen yliopiston tutkijat tuottavat Kanta-Hämeen kunnille välineitä asumisympäristöjen kehittämiseen osana strategista kuntakehittämistä ja elinvoimapolitiikkaa.

Hankkeen tuloksena syntyy alueellinen asumisen innovaatioverkosto ja paikallisia tai projektikohtaisia hankeryhmiä, joiden toiminta tukee yritysten kilpailukykyä ja varmistaa kehittämistoiminnan jatkuvuuden. Hankkeen keskiössä ovat kestävä kehitys ja resurssiviisas ympäristö.

Tutustu Houkuttelevat nykyasumisen konseptit Kanta-Hämeessä -hankkeeseen

 

DIGI4GREENin avulla kestävien rakennusten huoltoa ja monitorointia

Suomen akatemian rahoittama tutkimusprojekti toteutetaan Tampereen yliopiston ja Kiinan Southeast Universityn kanssa. Projektissa tutkitaan kestävien rakennusten älykästä seurantaa sekä digitaalisia toimenpiteitä ja huoltoa, tavoitteena hiilineutraali yhteiskunta.  

 

Latoarkkitehtuurin kautta rakennussuojelua ja kiertotaloutta

Väitöskirjatutkija Iida Kalakosken arkkitehtuurin säilyttämistä käsittelevä artikkeli on keväällä valmistuvan Kalakosken väitöskirjan osajulkaisu. Artikkelissa tarkastellaan rakennussuojelun ja kiertotalouden suhdetta ekologiseen ja kulttuuriseen kestävyyteen niin kutsutun latoarkkitehtuurin viitekehyksessä. Artikkelia varten haastateltiin kahta ruotsalaista arkkitehtia ja tutkittiin monia kohde-esimerkkejä. Artikkelin teoria ja analyysi rakennettiin laajan ja monipuolisen tutkimuskirjallisuuden varaan. 

Lue lisää tutkimuksesta

 

Tutkimuskeskus Terran opetus ja tutkimus edistävät kestävää suunnittelua ja rakentamista

Tutkimuskeskus Terra edistää korkeatasoisen tutkimuksen ja opetuksen keinoin toimivan, turvallisen ja kestävän elinympäristön toteutumista. Terra edistää elinkaaritaloudellisia ja kestäviä infrarakenteita tiiviissä yhteistyössä alan toimijoiden kanssa opinnäytetutkimuksissa ja tutkimusprojekteissa. Terra osallistuu myös kansallisten ohjeiden laatimiseen. Tutkimuskeskus Terrassa tutkitaan uusien ja vaihtoehtoisten materiaalien käyttöä ja toimintaa rakenteissa, kehitetään rakenteiden mitoitus- ja korjausmenetelmiä sekä edistetään kiertotalouden, digitaalisten toimintatapojen ja kestävän kehityksen periaatteiden soveltamista infraomaisuuden hallinnassa ja hankinnoissa. 

Maarakenteiden elinkaaritehokas suunnittelu ja rakentaminen ja siihen vaikuttavien tekijöiden ymmärtäminen sisältyy luontevana osana kaikkiin Terran opintojaksoihin. Infrarakentamisessa liikutellaan suuria massamääriä ja rakenteiden käyttöikä on pitkä, joten valinnoilla on suuri vaikutus kestävyyteen. Uusiomateriaalien käyttöä infrarakentamisessa käsitellään erityisesti opintojaksoilla Kiertotalous infrarakentamisessa, Maarakennustekniikka ja Geoympäristötekniikka. 

Tutustu Terran toimintaan

 

Vesihuoltopalveluiden tutkimusryhmä CADWES: Tiedettä ja koulutusta vesihuoltopalveluiden edistämiseksi

Vesihuoltopalveluiden tutkimusryhmä CADWES perustettiin TTY:lle vuonna 1998. Ryhmän toiminta-ajatuksena on tuottaa korkeatasoiseen moni- ja poikkitieteellisen tutkimukseen perustuvaa tietoa ja koulutusta vesihuoltopalveluiden ja vesivarojen kestävän käytön institutionaalisesta kehityksestä ja kehittämisestä. Tutkimuskohteina ryhmällä ovat niin organisaatiot, hallinto, talous, lainsäädäntö, toimintapolitiikka kuin säännöt ja käytännötkin. 

Tutustu CADWESin toimintaan

 

Kestävien vesihuoltopalveluiden UNESCO-oppituoli

Tampereen teknilliseen yliopistoon kesällä 2012 perustettu Unesco-oppituoli on vesihuoltopalveluiden alalla päänavaus. UNESCO:n kaikkiaan 27 vesialan oppituolia sijaitsevat eri puolilla maailmaa. Nyt Tampereen teknillisen yliopiston ja UNESCO:n yhdessä sopima oppituoli ”Sustainable Water Services – kestävät vesihuoltopalvelut” keskittyy vesihuoltopalveluiden eli yhdyskuntien vedenhankintaan ja sanitaatioon, kun muut oppituolit ovat tähän asti keskittyneet vesivaroihin ja niiden hallintaan eri näkökulmista. Tampereen yliopiston uusi oppituoli on ensimmäinen vesialalla pohjoismaissa.

 

Fiksumpia ja resilienttejä yhteisöjä

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Raul Castano de la Rosa toimii tutkimuskenttäkoordinaattorina SMART-ER Communities of practices – Resilient communities -tutkimushankkeessa. Smart European Regions eli SMART-ER on ECIU University Research Institutionin tutkimusalue, joka yhdistää 12 eri yliopiston voimat tutkimaan kestäviä ja resilienttejä yhteisöjä.  

Lue lisää tutkimushankkeesta

 

Talosuunnittelun laatuarviointia

Tampereen yliopiston tutkijoita on ollut mukana vuonna 2022 arvioimassa Helsingin kaupungin viimeaikaisten HITAS-rahoitettujen asuntohankkeiden suunnittelun laatua.  

 

Paneelikeskusteluja rakennusperinnöstä ja kiertotaloudesta

Yliopisto-opettaja Iida Kalakoski ja tuntiopettajana toimiva Riina Sirén järjestivät 18.12.2021 ja 4.2.2022 paneelikeskusteluja osana Rakennusperintö-SAFA:n toimintaa. Ensimmäisen paneelin osallistujat olivat: Anne Uosukainen (Pirkanmaan maakuntamuseo), Petri salmi (Spolia Design Oy), Robin Landsdorff (Museovirasto) ja Juha Päätalo (EkoSAFA). Toisessa paneelissa keskustelijoina olivat Anni Vartolainen ja Panu Savolainen (Aalto-yliopisto), Henna Partanen (Vihreä liitto) ja Pekka Saatsi (Saatsi Arkkitehdit). Paneeleissa keskusteliin rakennusperinnöstä ja kiertotaloudesta. Molemmat paneelit ovat edelleen katsottavissa SAFA:n YouTube-kanavalla.  

Katso paneelikeskustelut YouTubesta

 

Arkkitehtiopiskelijoille opas kestävään suunnitteluun

Arkkitehtuurin professori Sofie Pelsmakers on ollut mukana tekemässä arkkitehtiopiskelijoille tarkoitettua Designing for the Climate Emergency: A Guide for Architechture Students –opasta, jossa ohjataan opiskelijoita kestävään ja ilmaston lämpenemisen huomioonottavaan suunnitteluun ja rakentamiseen. 

 

Kiertotalous kiinteistökehittämisessä ja talonrakentamisessa -opintojakso lisää ymmärrystä kiertotalouden ja rakentamisen yhteydestä

Rakennetun ympäristön tiedekunnassa on tarjolla Kiertotalous kiinteistökehittämisessä ja talonrakentamisessa-opintojakso, jossa opiskelija oppii enemmän rakentamisen elinkaaresta ja ymmärtää rakentamisen ympäristövaikutuksia. Opintojaksolle osallistuu vuosittain noin 50–70 opiskelijaa.

Lue lisää opintojaksosta

 

Hiljentymisen paikka Hervannan metsään rakennussuunnittelun perusteiden kurssilla

Arkkitehtuurin 1. vuosikurssin opiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella harjoitustyönä hiljentymisen paikka eli noin 50 neliömetrin kokoinen kevyt rakennelma herkkään metsäympäristöön Hervantajärven rannalle, Viitastenperälle. 

Suunnittelu aloitettiin tutustumalla suunnittelualueeseen, jonne on raitiovaunun päätepysäkiltä noin 2,5 kilometrin patikkamatka. Tonttivierailulla toteutettiin harjoitustehtävä, jossa opiskelijat rajasivat maastosta noin yhden neliömetrin kokoisen alueen, josta tekivät havaintoja kuten mitä alueella kasvaa, ja mitä tapahtuu maan alla tai puiden latvustossa. Tarkoitus oli herätellä tietoisuutta siitä, että rakentamalla jotakin uutta myös menetetään jotakin.

Valmiissa harjoitustöissä paikan henki on vahvasti läsnä, ja erityisesti pienoismallit ovat yksityiskohtaisia ja eläytyviä. Moni opiskelija otti suunnittelun lähtökohdaksi herkän ja kunnioittavan suhtautumisen luontoympäristöön esimerkiksi jakamalla rakennusmassaa pienempiin osiin tai mukailemalla maastoa.