Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta

ReCreate – Esivaletun betonin uudelleenkäyttö kiertotaloutta vauhdittamassa

ReCreate on EU:n rahoittama nelivuotinen (2021–2025) kansainvälinen projekti, joka fokusoi esivalettujen betonielementtien purkuun ja uudelleenkäyttöön. ReCreate vauhdittaa siirtymää kiertotalouteen tutkimalla niitä systeemisiä muutoksia, joita tarvitaan rakentamisen ja purkamisen ekosysteemeissä. Projektin avaintehtävä on innovoida ja kehittää uusia teknologisia ratkaisuja ja prosesseja rakennusten purkamiseen ja uudelleenkäyttöön. Uudelleenkäyttämällä vanhoja rakennusmateriaaleja rakennusteollisuus voi säästää suuren määrän energiaa ja raakamateriaaleja. Tämän lisäksi projektissa tutkitaan myös työntekoja ja politiikkaprosesseja.

Tampereen yliopisto toimii tutkimusprojektin koordinaattorina. 

Tutustu ReCreate-projektiin

 

UPCE-projekti tutkii kaupunkien living lab-alustoja

Monitieteinen profilointiprojekti University Platform for Circular Economy (2018–2022) keskittyy living lab -alustojen hyödyntämiseen kaupunkien kiertotalouden edistämisessä. Tampereen yliopistosta projektissa mukana ovat ympäristötekniikan, tuotantotalouden, aerosolifysiikan ja ympäristöpolitiikan yksiköt. Tutkimuksen kohteena ovat Hiedanrannan living labit ja erityisesti ravinteiden kierrätys. Tutkimusryhmä tutkii eri sidosryhmien vaikutusta living labeihin teknologisen kehityksen ja implementaation, monien eri sidosryhmien yhteistyön organisoinnin, ja talouden näkökulmista.  

UPCE-projekti edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 17.

Tutustu UPCE-projektiin

 

Yhteistyöhankkeessa kehitetään mustalipeästä biopolttoainetta laiva- ja lentoliikenteelle

Black Liquor to Fuel (BL2F) on hanke, jossa pyritään luomaan puhdasta ja laadukasta biopolttoainetta mustalipeästä. Mustalipeä on kemian selluteollisuuden sivuvirta, joka voidaan muuttaa polttoaineeksi. Se vähentää jätettä ja tarjoaa vaihtoehdon fossiilisille polttoaineille.
Huhtikuussa 2020 käynnistynyt BL2F kehittää sellutehtaille integroitua ”Hydrothermal Liquefaction” (HTL) -prosessia, joka vähentää hiilipäästöjä polttoainevälituotteen muodostamisen aikana. Tämän jälkeen tuotetta kehitetään edelleen öljynjalostamoissa, jotta siitä saataisiin lopulta raaka-ainetta laiva- ja lentokonepolttoaineille.

BL2F-hanke kokoaa yhteen 12 kumppania kahdeksasta maasta ympäri Eurooppaa. Konsortio koostuu yliopistoista, tutkimuslaitoksista, teollisuuskumppaneista ja pk-yrityksistä, jotka tuovat täydentäviä taitoja ja osaamista hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hanke on saanut rahoituksen EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta.

Tutustu Black Liquor to Fuel -hankkeeseen

 

Kansainvälinen tutkimus tukee teollisuutta kohti komposiittien kiertotalousmallia

FiberEUse-hankkeen tavoitteena on parantaa polymeeristen komposiittien kierrätyksen ja uudelleenkäytön kannattavuutta integroimalla erilaisia innovaatiotoimia yhteen. Uusien pilvipohjaisten tieto- ja viestintätekniikan ratkaisujen avulla FiberUse tukee teollisuutta siirtymässä komposiittien kiertotalousmalliin.

FiberEUse on tutkimushanke, jota Euroopan unioni on rahoittanut kesäkuusta 2017 lähtien ja joka tekee yhteistyötä 20 kumppanin kanssa seitsemässä EU-maassa.

Tutustu FiberEUse-hankkeeseen

 

Hanke kehittää kestävää vaihtoehtoa hiilikuitujen öljyraaka-aineelle

EUCAlyptus LIgnin VAlorisation for Advanced Materials and Carbon Fibres (Eucaliva) on kansainvälinen tutkimushanke, jossa eucalyptussulfaattisellusta erotetusta ligniinistä jalostetaan kustannustehokasta vaihtoehtoa hiilikuitujen öljypohjaiselle raaka-aineelle. Monipuolisen materiaalin sovelluskohteita ovat esimerkiksi joustava elektroniikka, älykangas, kuitukangas ja aktiivihiili.

Tutkimuskonsortion tavoitteena on kehittää uudenlainen biopohjainen, ekologinen ja taloudellisesti kannattava menetelmä, jolla ligniinistä valmistetaan hiilipohjaisia kuituja, kuitumattoja, joustavia kalvoja ja kuitukankaita. Hanke pyrkii myös lisäämään teollisuuden sivuvirtojen hyötykäyttöä sekä edistämään uusien liiketoimintamahdollisuuksien ja työpaikkojen syntymistä puu- ja paperiteollisuudessa.

Tutustu Eucaliva-hankkeeseen

 

Hanke kehittää biopohjaisia ja -hajoavia materiaaleja teollisuuden ruokapakkauksiin

BioBarr-hankkeen tavoitteena on kehittää uusia biopohjaisia ja biohajoavia, hyvät suojaominaisuudet omaavia, materiaaleja ruokapakkauksiin.

Hankkeessa tutkitaan italialaisen Bio-on-yrityksen orgaanisesta jätteestä valmistamaa biomuovia (PHA, polyhydroksialkanoaatti) potentiaalisena perinteisten öljypohjaisten muovien korvaajana. Lisäksi kehitetään uusia biohajoavia musteita PHA-pohjaisten ruokapakkausten merkintöihin. Kehitetyt uudet materiaalit demonstroidaan alustavasti teollisessa mittakaavassa ja valikoiduissa ruokapakkauksissa.

Hanke on EU:n Horizon 2020 -ohjelman rahoittama.

Tutustu BioBarr-hankkeeseen

 

Yritysyhteistyö luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia muovin kierrättämisestä

Kaksivuotinen ALL‐IN for Plastics Recycling (PLASTin) -projekti perustettiin keväällä 2020 tukemaan muoviteollisuuden toimijoita kehittämään systeemisiä ja ympäristön kannalta optimoituja kierrätyskonsepteja. Tämä projektissa on tavoitteena saavuttaa hankkimalla uutta tietoa kierrätysprosesseista ja teknologioista, kuten erottelusta, esikäsittelyistä ja rejektien käsittelystä sekä systeemitason ymmärryksestä, joilla mahdollistetaan parempia kierrätykseen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia.

Tampereen yliopiston lisäksi mukana hankkeessa on tutkijoita myös muista suomalaisista korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista sekä useista yrityksistä. Hanketta rahoittaa Business Finland.

Tutustu PLASTin-hankkeeseen

 

Projektissa kehitetään näytteenottomenetelmiä puhdistamolietteen mikromuoveille

Mikromuovit ovat alle 5 mm kokoisia muovi- tai kumipartikkeleita. Jätevedenpuhdistamolla jopa yli 99 % mikromuoveista pystytään poistamaan yhdyskuntajätevedestä erilaisilla prosesseilla, joista ne päätyvät suurelta osin puhdistamolietteisiin. Mikromuovien karakterisointiin lietenäytteistä ei ole standardimenetelmiä.

Mikromuovien karakterisointi puhdistamolietteestä -projektissa kehitetään mikromuovien näytteenotto- ja karakterisointimenetelmiä puhdistamolietteestä. Lisäksi selvitetään miten valitut lietteenkäsittelyprosessit vaikuttavat mikromuoveihin.

Tutustu Mikromuovien karakterisointi puhdistamolietteestä -projektiin

 

Lippulaivahanke tukee valtioita kohti Pariisin ilmastotavoitteita

Atmosphere and Climate Competence Center (ACCC) -osaamiskeskuksen tavoitteena on esittää kustannustehokkaita ja tieteeseen perustuvia ratkaisuja kahteen aikamme suurimpaan haasteeseen: ilmastonmuutokseen ja ilmanlaadun heikkenemiseen.

ACCC auttaa Suomea, EU:ta ja maailmaa pääsemään Pariisin ilmastotavoitteisiin ja sopeutumaan ilmastonmuutokseen kestävin, kustannustehokkain ja tutkimuspohjaisin ratkaisuin, samalla edistäen terveellisen hengitysilman tavoitetta.

Suomen akatemia lippulaivaohjelman rahoittaman tutkimuskonsortion muodostavat Helsingin Yliopisto, Ilmatieteen Laitos, Itä-Suomen Yliopisto ja Tampereen Yliopisto.

Lue lisää ACCC:n toiminnasta

 

Yliopisto mukana avartamassa ymmärrystä puupohjaisesta biotaloudesta

Tampereen yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat mukana yli 20 suomalaisen organisaation Uusi puu -yhteisössä, jonka tavoitteena on lisätä päättäjien ymmärrystä puupohjaisesta biotaloudesta.

Yhteisö kertoo konkreettisin esimerkein siitä, millaisia tuotteita ja ratkaisuja on jo nyt tarjolla ja millainen yhteiskunnallinen vaikutus niillä on. Samalla tavoitteena on myös jakaa tietoa puupohjaisen biotalouden kasvunäkymistä.

Tutustu Uusi puu -yhteisön toimintaan

 

Tampereen yliopisto mukana ympäristövastuullisuutta edistävässä muovialan jaostossa

Tampereen yliopisto toimii mukana Muoviteollisuus ry:n ylläpitämässä Komposiittijaostossa. Yliopiston edustajana jaoston hallituksessa toimii materiaaliopin tenure track -professori Mikko Kanerva.

Komposiittijaosto toimii muoviteollisuusalan yhteistyöelimenä ja verkostoitumisen edistäjänä, seuraa alan ympäristökysymysten ja teknologian kehitystä ja standardisointia sekä pyrkii vaikuttamaan niiden sisältöön.

Jaosto edistää alan koulutusta ja tutkimusta, toteuttaa yhteisprojekteja markkinoiden kartoittamiseksi ja toimii alan yleisten toimintaedellytysten kehittämiseksi.