Tavoite 16: Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto

Tavoite 16: Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto

Tavoitteen tarkoitus - Edistää rauhanomaisia yhteiskuntia ja taata kaikille pääsy oikeuspalveluiden pariin; rakentaa tehokkaita ja vastuullisia instituutioita kaikilla tasoilla

Monitieteinen hanke kehittää ratkaisuja nuorten aktiiviseen kansalaisuuteen

ALL-YOUTH on monitieteinen hanke, joka tutkii 16–25-vuotiaiden nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen kykyjä ja esteitä sekä nuorten käsityksiä kestävästä kehityksestä, kasvusta ja hyvinvoinnista. Hanke tuottaa uusia ratkaisuja nuorten aktiivisempaan kansalaisuuteen vuorovaikutteisen hallinnon ja oikeusvaltioperiaatteen, digitaalisten innovaatioiden sekä kestävän kehityksen ja biotalouden näkökulmista. Hanke on käynnistynyt marraskuussa vuonna 2018 ja jatkuu vuoden 2024 lokakuuhun asti. 

Hankkeessa on kehitetty muun muassa yhdessä nuorten kansalaisten, ministeriöiden virkamiesten ja järjestöjen toimijoiden (mm. SPR Turvatalot) kanssa digitaalinen kansalaisraati Digiraati. Sen tavoitteena on edistää nuorten yhteiskunnallista vaikuttamista sekä lisätä vuoropuhelua päättäjien ja nuorten välillä. 

Digiraati on käytössä valtakunnallisesti osana oikeusministeriön demokratiapalveluita. 

Lue lisää ALL-YOUTH-hankkeesta

 

Kestävää hyvinvointia julkishallinnon, yritysten ja kansalaisten yhteistyöllä

ORSI-hanke luotsaa hyvinvointivaltiota ympäristön kantokyvyn rajoihin. Hankkeessa etsitään reiluja ja rivakoita keinoja siihen, miten julkishallinto voi ohjata muutosta.

Hankkeessa tutkitaan hallintoa ja budjetointia, arjen osallistumista, vastuullisia innovaatioita ja kulutusvalintojen ohjausta. Tavoitteena on tuoda kansalaiset, päätöksentekijät ja yritykset yhteiseen pöytään.

Vuonna 2020 ORSI-hankkeessa on tehty niin tutkimusta kuin laajaa vuorovaikutusta yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa, kestävän ekohyvinvointivaltion edistämiseksi.

ORSI on Tampereen yliopiston, Suomen ympäristökeskus SYKEn, Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteisponnistus.

ORSI-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9, 10, 11, 12, 13, 17.

Tutustu ORSI-hankkeeseen

 

Tampereen yliopiston tutkijoita mukana koordinoimassa #ScienceForUkraine-aloitetta

Väitöskirjatutkijat Annina Lattu ja Katri Mäkinen-Rostedt toimivat #ScienceForUkraine-projektin koordinaattoreina Suomessa. #ScienceForUkraine on vapaaehtoisvoimin ylläpidetty ruohonjuuritason aloite, joka syntyi Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan. Aloite kannustaa akateemisia organisaatioita ympäri maailman tarjoamaan tukea ukrainalaisille tutkijoille ja opiskelijoille, kerää verkkosivuilleen eri maiden tukitoimenpiteitä sekä jakaa tietoa ukrainalaisille opiskelu- ja työmahdollisuuksista esimerkiksi vastaanottokeskuksissa.  

Lue lisää aloitteen toiminnasta Suomessa

Tutustu ScienceForUkraine-aloitteeseen

 

Työpajoja sodan aiheuttaman huolen käsittelyyn yliopistoyhteisöissä

Vuoden 2022 marraskuussa aloitetut työpajat pyrkivät auttamaan yliopistoyhteisön jäseniä käsittelemään sodan aiheuttamaa huolta ja ahdistusta. Työpajoissa pyritään tunnistamaan laajasti sotien ja konfliktien vaikutuksia akateemisiin yhteisöihin, analysoida vaikutusten aiheuttamia reaktioita yhteisön jäsenissä, arvioida eri yliopistojen tekemiä toimenpiteitä sekä kartoittaa parhaita käytäntöjä ja lähestymistapoja ahdistuksen ja huolen käsittelyyn akateemisissa yhteisöissä.  

Työpajat edistävät myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 3, 10.

 

Tampereen YK-liitto järjesti tapahtuman rauhan ja kommunikaation tärkeydestä

Tampereen YK-liitto järjesti kansainvälisen rauhanpäivän kunniaksi 23. syyskuuta 2022 Peace and Communication -hybriditapahtuman, jossa neljä eri vierasluennoijaa Suomesta sekä eri puolilta maailmaa kävi kertomassa ja keskustelemassa rauhan ja kommunikaationtärkeydestä ja merkityksestä.

Tapahtuma edisti myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 3.