Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua

Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua

Tavoitteen tarkoitus - Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja

Hankkeen avulla sosiaali- ja terveyshuollon työntekijöiden työturvallisuuden varmistamista toisen kotona suoritettavissa työtehtävissä

SafeKoti-hankkeessa kehitetään sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden työturvallisuutta asiakkaan kotona suoritettavissa työtehtävissä. Tutkimus tuottaa tietoa sote-alan työntekijöiden työturvallisuuden tekijöistä, riskienarvioinnista ja työturvallisuuden hallinnasta yksityishenkilön kotona suoritettavissa työtehtävissä. Tiedon lisäksi tutkimuksessa tuotetaan validoituja työvälineitä ja toimintatapoja. 

Tampereen yliopiston Turvallisuuden johtamisen ja suunnittelun tutkimusryhmä on mukana toteuttamassa hanketta tiiviissä yhteistyössä kohdeorganisaatioiden kanssa. Hankkeen toteutusaika on 1.2.2022–29.2.2024.

SafeKoti-hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 3.

Tutustu SafeKoti-hankkeeseen

 

Hanke pyrkii parantamaan keikkatyöläisten työturvallisuutta ja -hyvinvointia

Kestävä Keikkatyö -hankkeen tavoitteena on parantaa keikkatyötä hyödyntävien pk-yritysten, keikkatyötä välittävien yritysten ja keikkatyöntekijöiden työturvallisuutta, työterveyttä ja työhyvinvointia sekä sitä kautta tuottavuutta ja kilpailukykyä. Tampereen yliopisto toteuttaa hanketta yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun, Oulun yliopiston ja Satakunnan Ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen rahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto (ESR).

Kestävä Keikkatyö -hanke edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitetta: 3, 10, 11.

Tutustu Kestävä Keikkatyö -hankkeeseen

 

Tutkimusryhmä tutkii ja kehittää turvallisuuden johtamista ja suunnittelua

Turvallisuuden johtamisen ja suunnittelun tutkimusryhmä tekee tutkimus- ja kehittämistyötä kiinteässä yhteistyössä yritysten, julkisorganisaatioiden, viranomaisten ja muiden alan asiantuntijoiden kanssa kestävän ja ihmisarvoisen työelämän kehittämiseksi. Tutkimusryhmä tarjoaa opetusta työturvallisuudesta, turvallisuustekniikassa ja turvallisuusjohtamisessa sekä ympäristöjohtamisessa ja ympäristöturvallisuudessa vahvistaen opiskelijoiden osaamista sekä sosiaalisen että ympäristövastuun näkökulmasta. Tutkimusryhmän missio on parantaa ihmisten, ympäristön ja organisaatioiden turvallisuutta ja hyvinvointia.  

Turvallisuuden johtamisen ja suunnittelun tutkimusryhmä edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 3, 9.

Lue lisää tutkimusryhmän hankkeista

 

Vastuullisen johtamisen tutkimusta Tampereen yliopistossa

Tampereen yliopiston RESPMAN-tutkimusryhmä tutkii yritysten, yhteiskunnan ja ympäristön välisiä suhteita eri näkökulmista, kuten vastuullisen johtamisen näkökulmasta, yritys-sidosryhmä-näkökulmasta, yhtiöiden vastuullisuuden näkökulmasta sekä kestävän kehityksen näkökulmasta. Tutkimusryhmä on tehnyt tutkimusta jo vuodesta 2006, ja vastaa myös vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelmasta.  

RESPMAN-tutkimusryhmä edistää myös seuraavia kestävän kehityksen hankkeita: 4, 9, 11, 12, 13, 16, 17.

Tutustu RESPMAN-tutkimusryhmään

 

Vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelmasta kestävyyden asiantuntijaksi

Vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelman tavoitteena on kouluttaa vastuullisuuden asiantuntijoita ja tiedostavia päätöksentekijöitä. Vastuullisen liiketoiminnan maisteriopinnot suoritettuaan opiskelijalla on laaja-alainen ymmärrys liiketoiminnasta ja siihen liittyvistä vastuullisuusnäkökulmista. Maisteriohjelmassa käsitellään kestävää kehitystä kaikista kolmesta näkökulmasta; ekologisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta. Vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelma on osa kauppatieteiden opintoja, ja ohjelmasta valmistuu vuosittain 20 pro gradu -tutkielmaa. 

Vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelma edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 4, 11, 12, 13, 17.

Lue lisää vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelmasta

 

Kestävään yrittäjyyteen puhtia verkko-opintojen avulla

HUBS:in tarjoama 24H Online -kirjasto koostuu erilaisista yhden opintopisteen kestävän yrittäjyyden verkko-opinnoista. Opiskelija voi koostaa näistä joustavasti mieluisan ja tarpeellisen kokonaisuuden tai valita vain yhden. Opinnot ovat tarjolla moodle-alustalla non-stop eli suoritettavissa myös loma-aikoina ajasta ja paikasta riippumatta. Suorituskieli on englanti, jolloin ne ovat saavutettavia myös kansainvälisille opiskelijoillemme. Teemoina näillä 12 opintojaksolla on Kestävä yrittäjyys (3 moduulia), Moderni myynti ja markkinointi (3 moduulia), Tulevaisuustutkimus ja ennakointi (3 moduulia), Yrittäjän omat taidot (3 moduulia). 

24H Online -kirjasto edistää myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 9.

Lue lisää kestävän yrittäjyyden opinnoista

 

Projektitoiminnan ja kestävyyden yhteyttä tarkasteleva opetusvideosarja

Syksyllä 2022 julkaistiin informatiivinen opetusvideosarja, joka tarkastelee projektitoiminnan ja kestävyyden yhteyttä. Videosarjaa voi hyödyntää esimerkiksi opetuksessa millä alalla tahansa. Videot ovat vapaasti kaikkien saatavilla sekä suomeksi että englanniksi sekä tekstitettyinä molemmilla kielillä.

Videoiden suomenkieliset versiot

Videoiden englanninkieliset versiot

Opetusvideosarjat edistävät myös seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: 1, 2, 7, 9, 11, 13.