Innovaatioekosysteemeistä liiketoimintaekosysteemeihin CICAT2025-hankkeen avulla
CICAT2025-hanke ”Kiertotalouden katalyytit: Innovaatioekosysteemeistä liiketoimintaekosysteemeihin” on hanke, jonka tarkoituksena on kiihdyttää transitiota lineaaritaloudesta kestävään kiertotalouteen. Hanke tukee Suomen valtion tavoitetta olla kiertotalouden johtava maa vuoteen 2025 mennessä tunnistamalla tekijöitä, jotka tukevat kiertotaloutta sekä etsimällä yrityksille ja poliittisille päättäjille ratkaisuja, joiden avulla voidaan kiihdyttää siirtymää kohti kiertotaloutta. Hanke on käynnissä 2019–2023.
Tampereen yliopiston tutkijat tarkastelevat hankkeessa sidosryhmävaikutusta kiertotalouden katalyyttinä. Hankkeen puitteissa tehdyn tutkimuksen pohjalta on laadittu runsaasti tieteellisiä julkaisuja ja politiikkasuosituksia, kuten myös postereita, konferenssijulkaisuja sekä sidosryhmille suunnattuja koulutuswebinaareja. Tampereen yliopistolla tutkitaan hankkeessa erityisesti sitä, miten sidosryhmäyhteistyöllä voidaan tukea ja edistää siirtymää kiertotalouteen, mikä nähdään keinona ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään yhteiskuntaan.
Hanke kestävän teollisen liiketoiminnan ekosysteemien tukemiseksi
Sustainable Industry Ecosystem (SIE) -hankkeessa tutkimusorganisaatiot tukevat suomalaisen teollisuuden käynnissä olevaa digitaalista murrosta taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävään teollisuuden suuntaan yhdistämällä kiertotalouden, robotiikan, teollisuusteknologian, energiantuotannon, innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen ja tekoälyn tutkimuskärjet. Tampereen yliopisto vastaa kiertotalouden ja robotiikan tutkimuskärjistä. Hanke on ollut käynnissä vuosina 2021–2022.
SIE-projektissa luodaan palvelumalli, jossa olemassa olevat pilottilinjat, digitaaliset alustat ja innovaatiohubit muodostavat kokonaisuuden, joka mahdollistaa elinkeinoelämää palvelevan poikkitieteellisen testauksen ja tutkimuksen.
Projektin aikana tutkimusorganisaatioiden aiempaan tutkimukseen perustuvan ja uuden verkottumisen edesauttaman ekosysteemin koulutus- ja tutkimusmahdollisuudet tehdään näkyviksi suomalaiselle elinkeinoelämälle muun muassa seminaareja ja työpajoja hyödyntäen.
Hanke tekee yhteistyötä eri ministeriöiden, rahoittajien, yritysten ja verkostojen kanssa.
HUMANE-CLIMATE-projektin kautta vastauksia ilmastopakolaisuuden haasteisiin
Tampereen yliopiston SPARG-tutkimusryhmä (Space and Political Agencry Research Group) on osana HUMANE-CLIMATE-tutkimushanketta (1.9.2022-31.8.2026), joka etsii kriittisen pedagogiikan ja ilmastoaktivismin kautta mahdollisuuksia vastata ilmastopakolaisuuden ajankohtaisiin haasteisiin, tavoitteenaan tukea yhdenvertaisuutta edistäviä kohtaamista ’humanitaarisella rajalla’. Empiirisesti tutkimus tapahtuu Ateenassa ja Tampereella. Tutkimus tunnistaa ilmastokansalaisuuden ilmiöksi, jonka ymmärtämiseksi nuorille tulee tarjota territoriaalisesta maailmankuvasta irrotettuja näkökulmia ilmastonmuutoksen ja pakotetun muuttoliikkeen ylirajaiseen luonteeseen.
Lue lisää HUMANE-CLIMATE-tutkimushankkeesta
Empowering Urban Cyclists with Citizen Science (BiciZen) -konsortiotutkimushanke
Tampereen yliopiston SPARG-tutkimusryhmä (Space and Political Agency Research Group) on mukana ECIU SMART-ER -pilottihankkeessa, joka fokusoi kaupunkipyöräilyn kehittämiseen neljässä eurooppalaisessa kaupungissa: Barcelonassa, Enschedessä, Aveirossa sekä Tampereella. Projektissa pyritään oppimaan kaupungeissa pyörällä liikkuvien ihmisten ja kunnallisten sidosryhmien kanssa tehtävän yhteistyön avulla urbaanista liikkumisesta, yhteisön osallistamisesta sekä itse pyöräilystä. Projektin pohjalta kehitetään mobiilisovellus, johon pyöräilijät voivat dokumentoida pyöräilykokemuksiaan ja kertoa liikkumiskäytänteistään, ja täten tuottaa tärkeää dataa tutkimukseen pyöräilykäytänteistä, yhteisön sitoutumisesta ja tietojen käsittelystä. Projekti on käynnissä 19.5.2022-31.10.2023.
Konsortiotutkimushankkeen on tarkoitus mobilisoida urbaani pyöräily-yhteisö uusien näkökantojen ja kaavojen löytämiseen urbaanin pyöräilyn saralla. Projekti tukee sekä kaupunkien demokratiaa että kaupunkien kestävyyttä.
Hankkeen avulla sosiaali- ja terveyshuollon työntekijöiden työturvallisuuden varmistamista toisen kotona suoritettavissa työtehtävissä
SafeKoti-hankkeessa kehitetään sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden työturvallisuutta asiakkaan kotona suoritettavissa työtehtävissä. Tutkimus tuottaa tietoa sote-alan työntekijöiden työturvallisuuden tekijöistä, riskienarvioinnista ja työturvallisuuden hallinnasta yksityishenkilön kotona suoritettavissa työtehtävissä. Tiedon lisäksi tutkimuksessa tuotetaan validoituja työvälineitä ja toimintatapoja.
Tampereen yliopiston Turvallisuuden johtamisen ja suunnittelun tutkimusryhmä on mukana toteuttamassa hanketta tiiviissä yhteistyössä kohdeorganisaatioiden kanssa. Hankkeen toteutusaika on 1.2.2022–29.2.2024.
UPCE-projekti tutkii kaupunkien living lab-alustoja
Monitieteinen profilointiprojekti University Platform for Circular Economy (2018–2022) keskittyy living lab -alustojen hyödyntämiseen kaupunkien kiertotalouden edistämisessä. Tampereen yliopistosta projektissa mukana ovat ympäristötekniikan, tuotantotalouden, aerosolifysiikan ja ympäristöpolitiikan yksiköt. Tutkimuksen kohteena ovat Hiedanrannan living labit ja erityisesti ravinteiden kierrätys. Tutkimusryhmä tutkii eri sidosryhmien vaikutusta living labeihin teknologisen kehityksen ja implementaation, monien eri sidosryhmien yhteistyön organisoinnin, ja talouden näkökulmista.
Ilmastopositiivisia yritysalueita ja arvoketjuja kaupunkeihin
Ilmastopositiiviset yritysalueet ja arvoketjut -hankkeen (2020–2022) tavoitteena on tukea kaupunkeja kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. ILPO-hanke tuo yritysten arvoketjut ja kiertotalouskeskukset mukaan ilmastotyöhön, johon tarvitaan yhteiskunnan kaikkia toimijoita.
Tavoitteena on auttaa yrityksiä löytämään uusia, vähäpäästöisempiä ja hiiltä sitovia ratkaisuja ja yhteistyömalleja, luoda kiertotalouskeskuksille hiilitiekartat sekä luoda kansainvälisesti kiinnostavia referenssikohteita ilmastopositiivisesta yritysalueesta. Hiilitiekarttojen avulla pystytään todentamaan päästöjä sekä löytämään ratkaisuja ilmastovaikutusten minimoiseksi ja ilmastopositiiviseen toimintaan ja prosesseihin pääsemiseksi. Arvoketjujen osalta hankkeessa tarkastellaan esimerkiksi energia-, raaka-aine- ja materiaalivirtoja yritysten välillä.
Tampereen yliopiston tutkimusryhmä tutkii ilmastopositiivisia synergioita etsivien ratkaisujen taloudellista kestävyyttä ja keskittyy ekosysteemitoimijoiden välisen yhteistyön arvopotentiaaliin sekä ekosysteemin individuaalien toimijoiden taloudellisiin oletuksiin ja edellytyksiin.
ProCemPlus-hankkeella tietoa energiayhteisöistä ja niiden roolista tulevaisuudessa
The Prosumer Centric Energy Communities – Towards Energy Ecosystems eli ProCemPlus-projekti (2019–2021) tutkii erilaisten energiayhteisöjen muodostamista talousorientoituneiksi energiaekosysteemeiksi. Projekti tähtää holistiseen näkemykseen eri tekijöiden vaikutuksesta energiayhteisöjen kehittymiseen ja mikroverkkoihin sekä tutkii energiayhteisöjen ja mikroverkkojen roolia tulevaisuuden energiaekosysteemissä. Tampereen yliopiston tutkimustiimi keskittyy tutkimaan uusia liiketoimintamalleja ja asiakkaan roolia sekä tunnistavat kaupallistamiseen liittyviä haasteita.
Tutustu ProCemPlus-hankkeeseen
Rakennuksista energiatehokkaampia ja kestävämpiä Preluden avulla
PRELUDE on EU:n rahoittama Horizon 2020-projekti, jossa tutkijat tutkivat rakennuksien energiatehokkuutta, uusiutuvien energialähteiden itsekulutusta ja rakennusten sisätilojen parantamista. Projektin jäsenet kehittävät optimointisysteemin, joka pohjautuu energiankulutuksen ennusteisiin ja rakennusten sisäolosuhteista saatavaan dataan. Systeemi mahdollistaa parempien jälkiasennusinvestointeja, parantaa loppukäyttäjien kysyntämalleja ja mahdollistaa rakennusautomaatiosysteemeiden optimoinnin. Tampereen yliopiston tuotantotalouden yksikkö tutkii loppukäyttäjien muutosta aktiivisiksi energian tuottajakuluttajiksi ja uusia liiketalousmalleja, joita syntyy älykkään rakentamisen ekosysteemissä. Projekti on käynnissä vuosina 2020–2024.
Tampereen yliopistossa tutkitaan, millaisilla innovaatioilla ruokahävikki vähenee
Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa toimiva ruokahävikin ja kiertotalouden tutkimusryhmä Wastebusters on mukana vuonna 2020 käynnistyneessä kansainvälisessä LOWINFOOD-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on kehittää hävikkiä vähentäviä toimia yhteistyössä ruokaketjun eri toimijoiden kanssa testaamalla erilaisia innovaatioita hedelmien ja kasvisten sekä leipomo- ja kalatuotteiden arvoketjuissa sekä ruoan kulutuksessa kotona ja kodin ulkopuolella.
Nelivuotinen hanke kuuluu EU:n rahoittamaan Horizon 2020-tutkimusohjelmaan. Hankkeessa on mukana yhteensä 27 organisaatiota 12 eri Euroopan maasta.
Tutkimuksessa kehitetään pelisääntöjä lapsille suunnattujen elintarvikkeiden markkinointiin
Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi lapsille (EPELI) oli vuosina 2020–2021 toteutettava tutkimushanke. Se tuotti tietoa lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta markkinoinnista ja epäterveellisten elintarvikkeiden määrittelystä sekä esityksen keinoista, joilla lapsia ja nuoria voitaisiin suojata epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnilta.
Suomen valtioneuvoston kanslian rahoittamassa tutkimuksessa oli mukana laaja-alaisesti ravitsemustieteen, markkinoinnin ja kulutustutkimuksen sekä juridiikan tutkimusosaamista. Mukana oli tutkijoita Helsingin ja Tampereen yliopistoista sekä Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE).
Hanke pyrkii parantamaan keikkatyöläisten työturvallisuutta ja -hyvinvointia
Kestävä Keikkatyö -hankkeen tavoitteena on parantaa keikkatyötä hyödyntävien pk-yritysten, keikkatyötä välittävien yritysten ja keikkatyöntekijöiden työturvallisuutta, työterveyttä ja työhyvinvointia sekä sitä kautta tuottavuutta ja kilpailukykyä. Tampereen yliopisto toteuttaa hanketta yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun, Oulun yliopiston ja Satakunnan Ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen rahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto (ESR).
Tutustu Kestävä Keikkatyö -hankkeeseen
Tutkimus selvittää muutosagenttien voimaa kiertotalouden murroksessa
Vuonna 2020 käynnistyneen kaksivuotisen Waste Matters – Muutosagentit kiertotalouden murroksessa -projektin tavoitteena on analysoida, miten muutosagentit osallistuvat ja osallistavat muutokseen kohti kiertotalouden liiketoimintaekosysteemejä.
Tutkimuksessa keskitytään erityisesti kuluttajakansalaisiin, kulutusyhteisöihin ja startup-yrityksiin, joilla on halu ja mahdollisuus muuttaa liiketoimintaekosysteemejä kestävämmiksi.
Tutustu Waste Matters -hankkeeseen
Tutkimus turkistarhauksen nykytilasta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista
Tampereen yliopiston tutkija Eija Vinnari on tehnyt selvityksen siitä, missä tilassa turkistarhaus Suomessa tällä hetkellä on ja miten alan rakennemuutos voitaisiin toteuttaa hallitulla ja oikeudenmukaisella tavalla. Raportti on tehty eläinoikeusjärjestö Animalian toimeksiannosta ja toteutettu ORSI-tutkimushankkeen puitteissa.
Näkymättömistä näkyviä: tutkimus eläinten näkyvyydestä kestävässä kirjanpidossa
Tampereen yliopiston tutkija Eija Vinnari ja Helsingin yliopiston tutkija Markus Vinnari ovat tutkineet eläinten sisällyttämistä kestävään kirjanpitoon. He ehdottavat artikkelissaan, että eläimet voisi huomioida erillisenä kestävyyden ulottuvuutena. Artikkelissa annetaan myös käytännön esimerkkejä indikaattoreista, joilla organisaatiot voisivat mitata paitsi eläinten hyvinvointia, myös niiden oikeuksiin liittyvien tavoitteiden saavuttamista.
Tutkimusryhmä selvittää laskentatoimen ja raportoinnin käytäntöjä kestävämmän yhteiskunnan rakentumisessa
Yhteiskunnallisen ja kriittisen laskentatoimen tutkimusryhmä tarkastelee laskentatoimen roolia yhteiskunnassa sekä sen suhdetta laajempiin kestävän kehityksen kysymyksiin.
Tutkimusryhmän toimintaa ohjaa kysymys siitä, millainen rooli laskentatoimen ja raportoinnin käytännöillä on oikeudenmukaisen, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämmän yhteiskunnan rakentumisessa. Ryhmä on teoreettisesti sekä metodologisesti avarakatseinen ja lähestyy tutkimuskohteitaan usein kriittisestä näkökulmasta. Ryhmä hahmottaa laskentatoimea yhteiskunnallisena instituutiona, jolla on moninaisia vaikutuksia yhteiskunnan eri tasoilla. Suuri osa ryhmän tutkimuksesta sijoittuukin eri tieteenalojen rajapinnoille.
Tutustu tutkimusryhmän toimintaan ja julkaisuihin
Tutkimusryhmä tutkii ja kehittää turvallisuuden johtamista ja suunnittelua
Turvallisuuden johtamisen ja suunnittelun tutkimusryhmä tekee tutkimus- ja kehittämistyötä kiinteässä yhteistyössä yritysten, julkisorganisaatioiden, viranomaisten ja muiden alan asiantuntijoiden kanssa kestävän ja ihmisarvoisen työelämän kehittämiseksi. Tutkimusryhmä tarjoaa opetusta työturvallisuudesta, turvallisuustekniikassa ja turvallisuusjohtamisessa sekä ympäristöjohtamisessa ja ympäristöturvallisuudessa vahvistaen opiskelijoiden osaamista sekä sosiaalisen että ympäristövastuun näkökulmasta. Tutkimusryhmän missio on parantaa ihmisten, ympäristön ja organisaatioiden turvallisuutta ja hyvinvointia.
Lue lisää tutkimusryhmän hankkeista
Vastuullisen johtamisen tutkimusta Tampereen yliopistossa
Tampereen yliopiston RESPMAN-tutkimusryhmä tutkii yritysten, yhteiskunnan ja ympäristön välisiä suhteita eri näkökulmista, kuten vastuullisen johtamisen näkökulmasta, yritys-sidosryhmä-näkökulmasta, yhtiöiden vastuullisuuden näkökulmasta sekä kestävän kehityksen näkökulmasta. Tutkimusryhmä on tehnyt tutkimusta jo vuodesta 2006, ja vastaa myös vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelmasta.
Tutustu RESPMAN-tutkimusryhmään
Tutkimusyhteistyötä resurssitehokkaan sähköjärjestelmän luomiseksi
Tampereen, Itä-Suomen ja Turun yliopistojen, Tampereen ammattikorkeakoulun ja VTT:n tutkijoiden muodostama EL-TRAN-konsortio tutkii, mitä resurssitehokas sähköjärjestelmä tarkoittaa ja miten se toteutetaan. Lisäksi tavoitteena on selvittää millaisia politiikka-ongelmia resurssitehokkaan sähköjärjestelmän toteutuksessa kohdataan ja kuinka niitä voidaan ratkoa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.
Tutustu EL-Tran -konsortion toimintaan
Vastuullisen liiketoiminnan tutkimuspäivät
Vastuullisen liiketoiminnan tutkimuspäiviä on järjestetty jo yli kymmenen vuoden ajan. Vastuullisen liiketoiminnan tutkimuspäivät järjestetään liiketoiminnan vastuullisuuden, kestävyyden ja etiikan tutkimuksen tukemiseksi ja näkyvyyden lisäämiseksi. Seminaari järjestetään suomeksi ja englanniksi, ja se tullaan järjestämään hybridimuodossa myös vuonna 2023.
Lue lisää vastuullisen liiketoiminnan tutkimuspäivistä
Vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelmasta kestävyyden asiantuntijaksi
Vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelman tavoitteena on kouluttaa vastuullisuuden asiantuntijoita ja tiedostavia päätöksentekijöitä. Vastuullisen liiketoiminnan maisteriopinnot suoritettuaan opiskelijalla on laaja-alainen ymmärrys liiketoiminnasta ja siihen liittyvistä vastuullisuusnäkökulmista. Maisteriohjelmassa käsitellään kestävää kehitystä kaikista kolmesta näkökulmasta; ekologisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta. Vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelma on osa kauppatieteiden opintoja, ja ohjelmasta valmistuu vuosittain 20 pro gradu -tutkielmaa.
Lue lisää vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelmasta
Projektitoiminnan ja kestävyyden yhteyttä tarkasteleva opetusvideosarja
Syksyllä 2022 julkaistiin informatiivinen opetusvideosarja, joka tarkastelee projektitoiminnan ja kestävyyden yhteyttä. Videosarjaa voi hyödyntää esimerkiksi opetuksessa millä alalla tahansa. Videot ovat vapaasti kaikkien saatavilla sekä suomeksi että englanniksi sekä tekstitettyinä molemmilla kielillä.
Videoiden suomenkieliset versiot
Videoiden englanninkieliset versiot
Tampereen yliopiston tutkijoita mukana koordinoimassa #ScienceForUkraine-aloitetta
Väitöskirjatutkijat Annina Lattu ja Katri Mäkinen-Rostedt toimivat #ScienceForUkraine-projektin koordinaattoreina Suomessa. #ScienceForUkraine on vapaaehtoisvoimin ylläpidetty ruohonjuuritason aloite, joka syntyi Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan. Aloite kannustaa akateemisia organisaatioita ympäri maailman tarjoamaan tukea ukrainalaisille tutkijoille ja opiskelijoille, kerää verkkosivuilleen eri maiden tukitoimenpiteitä sekä jakaa tietoa ukrainalaisille opiskelu- ja työmahdollisuuksista esimerkiksi vastaanottokeskuksissa.
Lue lisää aloitteen toiminnasta Suomessa
Tutustu ScienceForUkraine-aloitteeseen
Tieteen ja toivon talo edistämässä ekokriisin kulttuurinmuutosta
Puistokatu 4, eli Tieteen ja toivon talo, edistää ekokriisissä tarvittavaa nopeaa kulttuurinmuutosta ja tarjoaa turvallisen tilan tutkimukselle, työlle ja keskustelulle ekoriisistä. Puistokatu 4 on Tiina ja Antti Herlinin säätiön sekä Maj ja Tor Nesslingin säätiön yhteishanke. Puistokatu 4:n rakennus on Tiina ja Antti Herlinin säätiön ostama ja kunnostama vanha huvila Helsingin Kaivopuistossa. Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Annina Lattu on ollut osana Puistokatu 4:n ohjausryhmää huhtikuusta 2022 alkaen.