Opiskelijan TAMK

Emmi Lainpelto.
"Teimme vaikuttavaa edunvalvontaa vanhojen ja uusien haasteiden edessä", kertoo Emmi Lainpelto Tamkon vuodesta 2021.

Jo toinen poikkeuksellinen vuosi haastoi, mutta myös kehitti

Vuosi 2021 alkoi jälleen poikkeavissa olosuhteissa, mutta olimme varautuneet siihen – tietysti toivoen paluuta uuteen normaaliin. Vuosi oli täynnä muutoksia, uuden keksimistä sekä entistä vahvempaa vaikuttamistoimintaa.

Vuoden alussa Tamkossa aloitti uusi motivoitunut hallitus yhdessä edustajiston kanssa. Heti tammikuussa tutustuimme uuteen rehtoriimme Tapio Kujalaan, jonka kanssa yhteistyö on ollut helppoa ja avointa. Olemme käyneet aktiivista vuoropuhelua opiskelijoiden hyvinvointia koskevista teemoista. Aihe on tälläkin hetkellä erittäin tärkeä, kuten uusi Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) osoittaa. Tutkimus kertoo huolestuttavia lukuja esimerkiksi mielenterveysongelmista. Tamko teki aktiivisesti TreSilienssi-hankkeen kanssa töitä opiskelijoiden yksinäisyyden helpottamiseksi ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi.

Keväällä ideoimme vain kuukaudessa suuren etätapahtuman, Etätursajaiset. Alayhdistystemme ja muutamien muiden opiskelijakuntien avulla järjestimme etätapahtuman sadoille uusille tamkilaisille. Näin saimme kontaktia uusiin opiskelijoihin ja tutustutimme heitä TAMKin opiskelijatoimintaan. Tämän myötä saimme paloa järjestää muutakin uudenlaista toimintaa, esimerkiksi etävapun. Veimme myös yhdessä ylioppilaskunta TREYn kanssa opiskelijahaalareita kaupungille näkyville, kun opiskelijat eivät voineet rajoituksetta viettää yhteistä juhlaa.

Tamkon toiminta on vahvaa ja vaikuttavaa, sillä Tamko on yhtä kuin opiskelijamme.

Toinen etäopiskelun vuosi näkyi ikävällä tavalla Tamkon toiminnassa. Syksyisin opiskelijakunta järjestää edustajistovaalit, jossa ovat mukana kaikki Tamkon jäsenet. Opiskelijoita ei voitu kohdata kasvotusten, joten vaalien näkyvyys jäi heikoksi. Tämän takia vaaleissa oli aiempaa huomattavasti vähemmän ehdokkaita ja äänestäjiä, vaikkakin paremmin kuin monella muulla opiskelijakunnalla. Kaikesta huolimatta opiskelijat ottivat entistä aktiivisemmin yhteyttä opiskelijakuntaan, ja teimme vaikuttavaa edunvalvontaa vanhojen ja uusien haasteiden edessä.

Tamkoa pidetään arvokkaana toimijana yhteisössämme. Se on tärkeä osa opiskelijoiden arkea, mikä näkyy uudesta jäsenennätyksestämme. Tuomme keskusteluun opiskelijanäkökulmaa, joka kuullaan ja otetaan huomioon. Olimme osallisena myös ammattikorkeakoulumme auditoinnissa. Saimme positiivista palautetta, jonka mukaan TAMKissa toimitaan opiskelijat edellä, ja opiskelijakunta on tässä merkittävä tekijä.

Tamko näkyi vaikuttavasti Suomen laajuisella opiskelijakuntakentällä, kun puheenjohtaja Emmi Lainpelto valittiin Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin puheenjohtajaksi vuodelle 2022. Lainpellon seuraajaksi Tamkon hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2022 valittiin puolestaan Joonas Soukkio.

Tamkon opiskelijaedunvalvonnan historia ulottuu 110 vuoden taakse. Vuonna 2022 muistelemme 110-vuotista toimintaamme ja juhlistamme sitä näyttävästi syksyllä!

Englanninkielisellä videolla ensimmäisen vuoden opiskelijamme kertoo, millaista oli aloittaa opinnot pandemiavuonna:

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Teksti: Emmi Lainpelto, Tamkon puheenjohtaja vuonna 2021
Toimitus: TAMKin viestintä ja markkinointi