Blogi: Judoka Luukas Sahan taloustieteen opinnot sujuvat koronan ja urheilun ehdoilla

Judo vaatii paljon akrobatiaa ja liikkuvuutta. Lihastasapainon ja otevoiman kehittäminen ovat keskeisiä harjoittelun osa-alueita toistuvasti.

Judoka ja Tampereen yliopiston opiskelija Luukas Saha vastaa puhelimeen kotoaan Tampereelta. Tällä kertaa urheilija ei ole karanteenissa harjoitusleirimatkan jäljiltä. Unkarin harjoitusleiriltä palaamisen yhteydessä ennen lähtöä ja matkan jälkeen tehdyt koronatestit olivat negatiivisia. Saha on urheilun ja opiskelujen välissä käynyt koronatesteissä tiuhaan, jotta kaikki kisa- ja harjoitusreissut onnistuvat. Myös omaehtoisia karanteeneja on takana useita. Itse judon harjoitteluun koronalla on ollut suuri vaikutus.

– Täällä kaksiossakin olen karanteenissa treenannut. Ja välillä olen autolla ajanut syrjäiseen paikkaan yksin treenaamaan, silloin kun tatamille en ole päässyt, Saha kertoo.

Judoka Luukas Saha. Kuva: Ossi Pietiläinen.

”Nakuttelen menemään”

Saha opiskelee Tampereen yliopistossa toista vuotta taloustiedettä. Opiskeluun koronalla ei ole ollut Sahan mukaan vaikutusta.

– Minulle etäopiskelu sopii. Voin opiskella karanteenissa tai leireillä ulkomailla. Ainoastaan välillä saattaa olla vaikeuksia ryhtyä opiskelemaan, jos on esimerkiksi fyysisesti rankat harjoitukset takana, Saha pohtii.

Sahan opinnot ovat edenneet urheilun rinnalla erinomaisesti. Taloustieteen opinnot ovat Sahan mukaan helppo yhdistää urheiluun, kuten hän kuvaa ”hyvä nakutella menemään”.

– Kun pitää opiskelussa tasaisen rytmin, niin onnistuu.

– Nämä vuodet mitä urheilen, urheilen täysillä ja opinnot onneksi joustavat sen verran. Pitää muistaa antaa aikaa myös levolle, hän alleviivaa.

Tavoitteena olympiatatami

Viime vuonna vuoden judokaksi valitulla 22-vuotiaalla judokalla on selkeä tähtäin – olympiatatami. Kesän Tokion olympialaiset tulee Sahan näkökulmasta liian aikaisin ja katse on Pariisin olympialaisissa 2024. Ennen sitä urheiluun mahtuu paljon osatavoitteita. Tälle vuodelle ovat ohjelmassa EM-kilpailut toukokuussa Lissabonissa ja MM-kilpailut heinäkuussa.

– EM-kisat ovat minulle toiset aikuisten kilpailut, tavoite on viiden sakkiin, Saha lupaa mutta vain itselleen.

Saha tähtää myös kesän Universiadeihin, joka tänä vuonna järjestetään Chengdussa Kiinassa 18.-29. elokuuta. Kisoihin odotetaan 10 000 osallistujaa noin 150 maasta ja kaikki ovat korkea-asteella opiskelevia huippu-urheilijoita.

Saha ottelee alle 66 kg miesten sarjassa ja edustaa Suomessa Riihimäen Judoseuraa. Hän kuuluu Suomen Judoliiton Top Teamiin. Sahan vahvuudet judossa ovat erityisesti lajitaidot ja nopeus.

– Minulla on hyvä tilannetaju matsissa ja yritän sitä kautta yllättää vastustajan. Voimaa tarvitsen vielä lisää ja tarkoitus on kehittää voimaa systemaattisesti edelleen, Saha kertoo.

Tulevaisuus näyttää miten Saha hyödyntää työelämässä urheilutaustan ja opinnot.

– Mahdollisuuksia on paljon. Olisi hienoa yhdistää liikunta-osaaminen ja taloustieteet. Myös yrittäminen kiinnostaa, Saha pohtii.

Universiadit – korkeakoulu-urheilijoiden omat kisat

Universiadit on kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton FISUn (Fédération Internationale du Sport Universitaire, International University Sports Federation) alainen monilajinen urheilutapahtuma korkea-asteella opiskeleville urheilijoille. Universiadeissa kilpaillaan erikseen kesä- ja talvilajeissa.

Universiadit järjestetään joka toinen vuosi (parittomina vuosina) ja välivuosina kilpaillaan opiskelijoiden maailmanmestaruuksista lajeissa, jotka eivät kuulu vakituisesti Universiadien ohjelmaan.

Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella (yliopistot, ammattikorkeakoulut) opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut urheilija, joka on iältään 17-25 -vuotias.

Teksti: Helena Collin

Kuvat: Taina ja Risto Saha, Ossi Pietiläinen

 

Tutustu tarkemmin judoka Luukas Sahaan: https://sahajudo.fi/

Alla on linkki Sahan ensimmäiseen otteluun Tashkentin Grand Slam -turnauksessa Utzbekistanissa 5.3.2021. Saha kukisti ottelussa hallitsevan Euroopan mestarin Orkhan Safarovin. Luukaksen voittoheitto näkyy videolla noin klo 5:26 kohdalla.

(videon lähde: judobase.ijg.org)