Blogi: Mielen hyvinvointi poikkeustilanteessa

Tällä hetkellä elämä on kovin erilaista kuin se, mihin olemme tottuneet. Opiskelu ja työt tapahtuvat etänä ja monet meille tärkeät vapaa-ajan aktiviteetit ovat tauolla. Ihmisten välistä kanssakäymistä rajoitetaan. Poikkeuksellinen tilanne voi herättää meissä monenlaisia tunteita, ja kukin meistä reagoi yksilöllisesti. Meille on luonnollista tuntea huolta, pelkoa ja ahdistusta kohdatessamme minkä tahansa kriisin. Toisaalta kaikilla tilanne ei välttämättä herätä huolta, mikä myös on aivan ok!

Vaikka poikkeustilanteeseen liittyy paljon sellaista, mitä emme voi hallita, voimme yhä vaikuttaa arkeemme monilla päivittäisillä valinnoillamme ja teoillamme. Alla muutamia vinkkejä mielen hyvinvoinnin tukemiseksi:

  • Rajoita informaatiotulvaa ja seuraa vain luotettavia tietolähteitä.
  • Keskity asioihin, joihin voit itse vaikuttaa. Näin voit lisätä hallinnan tunnetta elämääsi, mikä luo turvaa ja auttaa stressin säätelyssä.
  • Ota huomioon ajatuksesi, tunteesi ja kehosi tuntemukset. On tärkeää huomioida etenkin läsnä olevat epämiellyttävät ajatukset ja tunteet, sillä vältteleminen usein vain voimistaa niiden vaikutusvaltaa elämässämme. Pyri havainnoimaan näitä uteliaasti ikään kuin ohimenevinä tapahtumina. Ajatukset eivät ole faktoja, vaikka mielemme niin uskottelee! Niin kuin sääilmiö vaihtelee, muuttuvat myös tunteemme ja ajatuksemme – ennemmin tai myöhemmin.
  • Harjoittele olemaan läsnä tässä ja nyt. Tietoisen läsnäolon taitoja harjoittelemalla (ks. Oivamieli.fi) voimme palauttaa huomiomme tähän hetkeen, jolloin emme ole ajatustemme ja tunteidemme vietävissä. Läsnäolon taitoja voi harjoitella keskittymällä hengitykseen, kehon tuntemuksiin tai aistikokemuksiin. Mieli tyyntyy usein kehon rauhoittamisen kautta. Kevät on myös erinomaista aikaa hyödyntää luontoa mielen ja kehon tasapainottamisen ja stressin säätelyn Tutkitusti luonnolla on hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
  • Omistaudu arvojesi (sinulle merkityksellisten asioiden) mukaiselle toiminnalle. Näin voit lisätä tyytyväisyyttä elämääsi. Mikä pieni teko tekee tänään elämästäsi sellaisen kuin haluat sen olevan? Millaiset teot edistävät sinulle hyvää ja merkityksellistä elämää?
  • Muista olla myötätuntoinen niin itseäsi kuin muita kohtaan. Anna aikaa muutostilanteeseen sopeutumiselle ja uuteen opiskelu- tai työskentelytapaan asettautumiseen. Uusien rutiinien rakentaminen vie oman aikansa. Mitä ystävällistä voisit sanoa itsellesi ja toisille tässä hetkessä?

Opiskelun ja työnteon jatkaminen sekä muista tavanomaisista arkirutiineista kiinnipitäminen ovat kriisissä suojaavia tekijöitä. Muistathan myös tehdä joka päivä palautumista ja rentoutumista edistäviä asioita, jotka tuottavat sinulle iloa ja hyvää mieltä! Kannattaa erityisesti pysähtyä huomaamaan asioita, joista olet kiitollinen tänään, ja vahvistaa näin myönteisiä tuntemuksia ja elämäntyytyväisyyttä.

Oman hyvinvoinnin kannalta on tärkeää tunnistaa myös omat voimavarat ja tukipilarit. Mistä voit tarvittaessa saada tukea? Sosiaalisia suhteita voi vaalia myös etäältä, eikä ahdingon kanssa pidä jäädä yksin. Soita tai viestittele läheistesi kanssa ja jakakaa kokemuksia poikkeustilanteeseen liittyen. Muistakaa keskustella myös aivan muista asioista!

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

Toivottavat opintopsykologit

Sonja, Taija, Simo ja Eero