Blogi: Urheiluseurat liikuntapalveluidemme helmenä

Mikä yksittäinen urheilutapahtuma keräsi vuonna 2018 lähes 70 000 katsojaa paikanpäälle? Kyseessä ei ollut jalkapallon Mestarien liigan finaali, ei jääkiekon MM-kisojen finaali, eikä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta yksikään jalkapallon MM-kisojen otteluista. Vastaus on USA:n yliopistourheilun (NCAA) koripallosarjan loppuottelu, jossa voiton nappasi Villanovan yliopisto.

Amerikkalainen yliopistourheilu sisältää varmasti paljon piirteitä ja puolia, jotka eivät suomalaisessa yliopistomaailmassa toimi, eikä niitä ole tarpeen tänne siirtää. Mutta jotain heidän systeemissään on tehty oikein, kun vaikuttavuudessa on päästy esimerkiksi edellä mainittuun katsojamäärään. Erityisesti urheilu- ja urheiluseuratoiminnan merkitys yliopiston yhteisöllisyyden rakentajana on asia, jota ei voi ohittaa olankohauksella.

SportUni:n kaikilla kolmella kampuksella toimii jo tällä hetkellä omat urheiluseuransa: Hervannassa TUrVoKe, Kaupissa TOLU ja keskustakampuksella Mahti. Näiden emoseurojen alaisuuteen kuuluu yli kaksikymmentä eri lajeihin keskittynyttä lajijaostoa. Tarjolla on esimerkiksi futsalia, salibandya, ratsastusta, joukkuevoimistelua ja kiipeilyä. Seurojen toiminta on tarkoitettu korkeakouluyhteisömme opiskelijoille ja henkilökunnalle.

SportUni aikoo tehdä jatkossa entistäkin enemmän yhteistyötä edellä mainittujen seurojen kanssa, että ne saavat kampuskohtaisen urheiluseuratoiminnan pyörimään mahdollisimman hyvin. Ja tässä kohtaa tulee meidän mahdollisuutemme loistaa vaikkapa alussa mainittuun amerikkalaiseen järjestelmään nähden. Meidän korkeakouluyhteisömme urheiluseuratoiminta ei ole pelkästään kilpailullista, vaan tarjolla on hyvin monenlaisia mahdollisuuksia ja tapoja harrastaa. Urheilijoille on olemassa SM-tason joukkueita ja kilpailuja, harrasteurheilijoille säännöllistä kilpatoimintaa omissa sarjoissa ja mukavaa yhdessä tekemistä etsiville lajeja, joissa ei tarvitse kilpailla. Kaikki yhtä hienoja tapoja toteuttaa itseään.

Käy kurkkaamassa TUrVoKe:n, TOLU:n ja Mahdin FB-/nettisivut mikäli kiinnostuksesi seuratoimintaan heräsi ja hämmästy kuinka hienoja mahdollisuuksia ne tarjoavat. https://sites.tuni.fi/sportuni/seurat/

Markku, SportUni