Aaro Vuorimaa astelee tavalliseen tapaan Pohjois-Hämeen Ampujien ampumaradalle opiskelupäivän jälkeen. Tällä radalla Lapuan Seudun Ampujia edustava Vuorimaa viettää aikaa noin 20–30 tuntia viikossa.
– Lähes kaikki vapaa-aika tulee vietettyä täällä, sen verran kuin koulut, unet ja muut antavat myöten, Vuorimaa toteaa.
– Täällä harjoittelen liikkuvaa maalia, ampumaurheilua. Harjoitteluun kuuluu ampumaharjoittelu sekä oheisharjoittelu, kuten kuntosali ja lenkkeily. Olen käynyt pelaamassa paljon sulkapalloa ja pelannut jääkiekkoa nuoresta asti.
Liikkuva maali lajina vaatii hyvää kuntoa.
– Kyllä se vaatii hyvää fyysistä kuntoa, mutta vielä enemmän henkistä kuntoa – niin sanotusti pään pitää olla kunnossa, jotta kestää paineen.
Ampumaurheilussa testataan nimenomaan urheilijan henkistä kanttia ja psyykkistä puolta.
– Kaikilla on vähän erilaiset tyylinsä harjoitella sitä. Minulla on psyykkinen valmentaja, ja treenaan tosi paljon itse kilpailemalla, jotta tulee kisastartteja ja painetta. Siten tavallaan tottuu paineeseen.
Vuorimaalla on valmennustiimissään psyykkisen valmentajan lisäksi oma henkilökohtainen valmentaja, Suomen Ampumaurheiluliiton maajoukkuevalmentaja ja päävalmentaja. Hän myös toimii liitossa nuorten valmentajana.
Tähtäin korkealla
Liikkuva maali valikoitui Vuorimaan lajiksi jo melko varhain. Liikkuvassa maalissa ammutaan kiväärillä liikkuvaan maalitauluun sisäradalla 10 metristä ja ulkona 50 metristä. Maali liikkuu, kuten riistaeläinkin liikkuisi, eri nopeuksilla.
– Aloitin noin kahdeksan vuotta sitten ampumaurheilun. Pappani vei minut ampumakouluun, ja siellä innostuin oikein toden teolla. Aika nopeasti lähdin myös kilpailemaan ja sitten innostuin liikkuvasta maalista vähän enemmän.
Innostus ja osaaminen on tuonut Vuorimaalle hienoja saavutuksia.
– Vuonna 2019 voitin ensimmäisen nuorten Euroopan mestaruuden ja vuoden 2022 syksyllä nuorten maailmanmestaruuden.
Mutta tähän 21-vuotias urheilija ei vielä tyydy.
– Tavoite on miesten maailmanmestaruus, mikä on vähän kovempi saavutus kuin nuorten maailmanmestaruus.
Tänä vuonna Vuorimaan tavoitteena on mitali syksyn EM-kilpailuissa Tšekeissä. Vuorimaa on ampunut eri kilpailuissa niin hyvin, että uskoo tulevansa nimetyksi EM-joukkueeseen.
– Ensi vuonna on sitten MM-kisat, jonne on tarkoitus mennä mitalia tavoittelemaan, hän vakuuttaa.
Insinööriopinnoilla vastuullisempiin töihin
Vuorimaa opiskelee Tampereen ammattikorkeakoulussa toista vuotta konetekniikkaa.
– Olen koneistaja taustaltani, joten ehkä sitä kautta konetekniikka ja kouluttautuminen ylipäänsä alkoi kiinnostaa minua. Haluan olla tulevaisuudessa vähän vastuullisemmassa työssä.
Opinnot ovat sujuneet ampumaurheilun kanssa mallikkaasti, ja Vuorimaan tavoite valmistua neljässä vuodessa etenee aikataulussa.
– Koulu on antanut aika hyvin periksi. Aikataulukin on sattunut niin, ettei ole tarvinnut kysellä mitään vapaita tai joustoa. Leireillä ollessani olen pystynyt tekemään opinnot etänä. Meillä on myös ollut aika vähän läsnäolopakollisia opintoja.
Vaikka Vuorimaan tavoitteet urheilun ja opintojen suhteen ovat selkeänä mielessä, hän pohtii tarkkaan kysymystä siitä, mikä hänestä tulee isona.
– Moni on kysellyt pitkin nuoruuttani, että mikä minusta tulee isona. En tiedä vieläkään, mutta toivottavasti joku sellainen mistä itse tykkään.
Mikä on HUMKK?
Artikkeli Aaro Vuorimaasta on osa juttusarjaa Tampereen ammattikorkeakoulun huippu-urheilijoista ja heidän kaksoisurastaan. Tampereen ammattikorkeakoulu on mukana Olympiakomitean Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu (HUMKK) -auditoinnissa vuonna 2024. Työryhmä on aloittanut sisäiseen valmistelutyön TAMKissa elokuussa 2023 tiiviissä yhteistyössä Tampereen Urheiluakatemian kanssa. Varsinainen auditointivierailu on 22.5.2024. Yhteensä HUMKK laatutunnusta hakee parhaillaan 14 korkeakoulua.
Teksti: Helena Collin
Kuvat: Saara Kontiainen