Uimari Ronny Brännkärr istuu tyynen rauhallisena Tampereen uintikeskuksen kahviossa ja odottaa, että aamutreenit pääsisivät alkuun. Brännkärr on uinut lapsesta asti kilpaa. Kaikki alkoi, kun vanhemmat pistivät hänet uimakouluun.
– Sanottiin, että kun on riittävä uimataito niin saa lopettaa. Sitten kun oli riittävä uimataito, en halunnut enää lopettaa, Brännkärr muistelee.
Kemin pienessä kuuden radan uimahallissa Brännkärr jaksoi kauhoa ja kehitys tuli nopeasti.
– Kehitys innosti ja motivoi jatkamaan. Ja kyllä nykyäänkin, kun kehittyy, niin se motivoi. Tavallaan siis edelleen samat asiat motivoivat kuin silloin nuorempana, mutta totta kai tavoitteet ovat nyt ihan eri luokkaa.
Kaksi vuotta sitten Brännkärr siirtyi Kemin Työväenuimareista Tampereelle TaTU Tampereen edustusjoukkueeseen. Samaan aikaan hän pääsi opiskelemaan liiketaloutta Tampereen ammattikorkeakouluun.
Brännkärrin paras kansainvälinen saavutus on 9. sija 100 metrin sekauinnissa lyhyen radan EM-altaasta vuodelta 2021. Myös MM-altaassa hän oli jo lähellä välieriä; 100 metrin sekauinnissa 17. ja 100 metrin sekauinnissa 19.
– Olen tehnyt viisi Suomen ennätystä. Ne ovat olleet pieniä bonuksia matkan varrella.
Tämän kauden päätähtäin on asetettu suoraan 5.–10.12. EM-radoille Romaniaan.
– Sinne lähdetään parantamaan tulosta. Viime kerralla jäin juuri ensimmäisenä finaalista ulos.
– Se vaatii onnistumisia. Uskon, että kunto ja tulostaso on jo sillä tasolla, että siellä finaalissa olen, mutta pitää onnistua oikeassa paikassa ja ajoittaa huippukunto siihen.
Liiketalous tukee uintiuraa
Suoraan uintitreeneistä Brännkärr suuntaan Tampereen ammattikorkeakoululle opiskelemaan ja syömään. Brännkärr tekee kaksoisuraa – uintiuran ohella hän opiskelee TAMKissa liiketaloutta.
– Se on ollut vastapainoa urheilulle. Haluan, että uintiuran ohella on jotain mitä voin tehdä. Ettei tarvitse siinä kohtaa, kun lopettaa uinnin, toivottavasti yli kolmekymppisenä, enää koulun penkille lähteä.
– Ajankäyttöä olen oppinut eniten kaksoisuralla.
Brännkärr opiskelee liiketaloudessa muun muassa myyntiä ja markkinointia.
– Nykyään kun somella on iso rooli urheilun ammatillistamisessa, niin yritän opiskeluista mahdollisimman paljon saada itselle hyödyllistä käytettävää myös urheilu-uran puolelle. Esimerkiksi yritän omassa somessa miettiä myös kaupallista puolta, jos tulee jotain yhteistyöpostauksia, niin yritän hyödyntää, sitä mitä olen koulussa oppinut.
Työtä ja säätämistä
Urheilu-uran ja opiskelun yhdistäminen on vaatinut paljon työtä ja vaatii edelleen.
– Jokseenkin olen siinä onnistunut, vähän olen jäljessä koulun suunnittelemasta opintotahdista, olen joutunut vähän itse säätämään aikataulujen kanssa ja jotain kursseja olen joutunut jättämään pois. Olen omasta mielestäni suoriutunut ihan ok, hän arvioi.
Kaksoisura on vaatinut paljon selvittämistä tietyillä kursseilla; onko vaihtoehtoisia mahdollisuuksia suorittaa kursseja, niin että pystyy yhdistämään kurssit treeniaikatauluihin.
– Jotkut kurssit ovat sitten myöhemmin edessä, kun ei ole niitä saanut sovitettua aikatauluun. On ollut pakko karsia, hän kertoo.
Brännkärr kaipaa TAMKiin yhtenäistä linjaa siinä, että huippu-urheilu voisi olla ymmärrettävä syy säätää opintoja ja tehdä joitain erityisjärjestelyjä kursseille, esimerkiksi saada vaihtoehtoisia suoritustapoja.
Mukana vaikuttamassa
TAMK hakee huippu-urheilumyönteisen korkeakoulun laatuleimaa Suomen olympiakomitealta ja auditointi on keväällä 2024. Ronny Brännkärr on yksi työryhmässä vaikuttavista urheilijoista.
– Uskon, että kun on tahtotila tehdä asialle jotakin, niin pystymme vaikuttamaan siihen, että huippu-urheilu nähdään ymmärrettävänä syynä opintojen joustoille. Tärkeää on nimenomaan lisätä tietoisuutta asiasta, hän sanoo.
Tulevaisuudessa Brännkärr haluaa yhdistää uintiuran ja liiketalouden opiskelun.
– Urheilun ehdoilla mennään niin pitkään kuin mahdollista. Katsotaan mitä se työelämä tuo tullessaan.
Luentojen ja ryhmätöiden jälkeen onkin vuorossa hyppy altaaseen uudestaan. Tällä kertaa vuorossa on herkistelytreeni EM-altaaseen.
Mikä on HUMKK?
Artikkeli Ronny Brännkärristä aloitti juttusarjan Tampereen ammattikorkeakoulun huippu-urheilijoista ja heidän kaksoisurastaan. Tampereen ammattikorkeakoulu on mukana Olympiakomitean Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu HUMKK -auditoinnissa vuonna 2024. Työryhmä on aloittanut sisäiseen valmistelutyön TAMKissa elokuussa 2023 tiiviissä yhteistyössä Tampereen Urheiluakatemian kanssa. Varsinainen auditointivierailu on 22.5.2024. Yhteensä HUMKK laatutunnusta hakee parhaillaan 14 korkeakoulua.
Teksti: Helena Collin
Kuvat: Saara Kontiainen