UKK livestriimatut tunnit

Tästä osiosta löydät kysymyksiä ja vastauksia SportUnin livestriimattuja ryhmäliikuntatunteja koskien. 

22.3.2021

K: Voisiko striimatut tunnit tallentaa myöhempää katselua varten?

V: Valitettavasti emme musiikin tekijänoikeuksien vuoksi voi tehdä livestriimatuista tunneista tallenteita. Sen vuoksi olemme tehneet tallennettuja tunteja erikseen tekijänoikeusvapaaseen musiikkiin tai kokonaan ilman musiikkia. Taltioidut tunnit löytyvät videopalvelu Panoptosta SportUni Online Sports kansiosta.

K: Miksi suosikkiohjaajani ei ohjaa striimattuja tunteja?

V: Olemme tarjonneet kaikille SportUnin ryhmäliikuntaohjaajille mahdollisuutta striimattujen tuntien ohjaamiseen, mutta ymmärrettävistä syistä kaikki eivät koe kameralle ohjausta omakseen. Video-ohjaus on erilaista ja haastavaa, kun vuorovaikutus ohjattaviin jää puuttumaan.

K: Miksi striimattuja tunteja on tarjolla paljon vähemmän kuin ryhmäliikuntaa keskuksissa normaalitilanteessa?

V: Normaalitilanteessa tunteja järjestetään kolmessa liikuntakeskuksessa. Striimausmahdollisuus meillä on kuitenkin vain yhdestä keskuksesta, mikä luonnollisesti rajaa tarjolla olevien tuntien määrää. Lisäksi ryhmäliikuntasali on myös opetuskäytössä, mikä vaikuttaa ennen kaikkea mahdollisuuksiin järjestää aamu- ja päivätunteja. Myös ohjaajakapasiteettimme on rajallisempi kuin normaalitilanteessa, koska kaikki ohjaajat eivät halua ohjata videotunteja. Striimattujen tuntien valikoiman olemme suunnitelleet niin, että tunneille osallistuminen on mahdollista kotioloissa mahdollisimman vähin välinein ja rajallisessa tilassa. Tämän vuoksi tuntivalikoima on suppeampi ja tuntisisällöt osittain helpotettuja.

K: Voisiko striimattujen tuntien tarjontaa ja aikatauluja muutella viikoittain?

V: Olemme pyrkineet muokkaamaan tarjontaa toiveiden mukaan siltä osin, kun se on mahdollista. Lukujärjestys on kuitenkin luotu ohjaajien käytettävyyksien pohjalta, eikä sitä ole sen vuoksi mahdollista muutella joka viikko. Ohjaajien kannalta on reilua, että heille on tarjolla mahdollisimman pitkälti ne tunnit ja niihin aikoihin, jotka heillä olisi muutoinkin, jos tunteja voitaisiin järjestää lähitunteina liikuntakeskuksissamme.

K: Onko striimattujen tuntien kalenteria näkyvillä jossain?

V: Striimattujen tuntien viikoittainen aikataulu on nähtävissä nettisivujemme tarjontakalenterissa samaan tapaan kuin keskuksissa järjestettävät ryhmäliikunnat normaalitilanteessa. Valitse kampukseksi ”Muut sijainnit”.

K: Voisiko äänen- ja kuvanlaatua saada paremmaksi/vakaammaksi?

V: Teemme parhaamme, että äänen- ja kuvanlaatu olisi mahdollisimman hyvä käytössämme olevilla resursseilla. Valitettavasti striimattujen tuntien haasteena on se, että äänen- ja kuvanlaatuun vaikuttaa erityisen paljon vastaanottajan verkkoyhteys, johon emme pysty vaikuttamaan. Myös Zoomin ruuhkaisuus vaikuttaa, eli kuormittuessaan Zoom saattaa automaattisesti heikentää jotain ominaisuutta (musiikkia, kuvaa), mikä aiheuttaa laadun heittelyä. Tällä hetkellä käytössämme olevista alustoista olemme kuitenkin todenneet Zoomin parhaaksi.

Mikäli haluat äänen kuuluvammaksi, mutta laitteesi äänenvoimakkuus on kovimmillaan, tarkista Zoomin ”Audio Settings -> Speaker – Output level”.

K: Voitteko jatkaa tuntien striimausta siinäkin vaiheessa, kun lähitunteja pystytään taas järjestämään?

V: Tavoitteenamme on tulevaisuudessa toteuttaa ns. hybridimallia, eli striimata osa lähitunneista.