Mä oon Olivia ja alotin työskenteleen freelancerina mun viimesenä opiskeluvuonna AMKissa. Mun työtä kuvaa parhaiten termi digital-visual-artist, koska mä teen monen tyyppistä digitaalista työtä: graafista suunnittelua, vektori-juttuja, videoeditointia, valokuvaeditointia, 3D animaatiota, mallinnusta – kaikkee, mikä on digitaalista ja visuaalista. Tällä hetkellä mä oon sekä kokoaikasessa palkkatyössä ja teen freelance-hommia myös. Freelancerina mä oon ollu jo neljä vuotta.
Mulla on ainoostaan kolme tuntia päivässä free-työskentelyyn, joten se ottaa kahdesta kolmeen päivää viimeistellä yks projekti. Pisin yksittäinen projekti mulla on ollu kuus kuukautta ja sit mulla on yhden asiakkaan kanssa jatkuva sopimus, joka on kestäny nyt puoltoista vuotta. Se on free-homma, jossa asiakas lähettää mulle projektin ja mä teen sen. Me ollaan neuvoteltu hinta projekteille eikä meidän tarvitse erikseen enää neuvotella hinnoista tai aikatauluista – he vaan lähettää mulle projektin ja mä lähetän heille tuotteen. Koska se on freepohjalta, niin enempiä työsopimuksia ei tarvita.
Koska mä työskentelen online-alustalla, mulla on asiakkaita ympäri maailmaa. Keikkojen kanssa, ja johtuen lähinnä aikaeroista, mulla on 24 tunnin viive eli jos asiakas lähettää mulle projektin, mulla on 24 tuntia aikaa vastata ja toimittaa yhden mun työpäivän eli kolmen tunnin projekti. Mä sanosin, et 80 prosenttia mun keikosta on yhden päivän keikkoja.
Kun mä alotin, niin mä etsin hommia lähinnä paikallisesti. Mut sitten mä sain vinkin Upwork-alustasta yheltä mun kielikurssin kurssikaverilta, joka työskenteli jo sillä alustalla. Upwork on freelance-alusta, joka mahdollistaa keikkojen saannin ympäri maailmaa ja josta asiakkaat helposti löytää sut ja joka päivä sä saat sähköposteja uusista työmahdollisuuksista. Työtarjouksiin sun tulee ensin tehdä ehdotus saadakses sen homman.
Upwork on tosi hyvä alusta freelancehommiin. Tottakai, koska se on alusta, niin ne ottaa yhdestä kahteen prosenttia provikkaa. Siellä välitetään kaikenlaisia hommia, ei pelkästään visuaalista suunnittelua, siellä on käännöstöitä ja kaikkee, mitä voi tehdä etätyönä. Se on mun pääkanava freehommissa nykyään.
Keväällä 2020 mä sain tarjouksen työskennellä joko kokoaikasessa palkkasuhteessa tai freelancerina yhteen firmaan. Koska palkkatyössä on monia etuja, kuten tasaiset tulot, työterveys ja muut sellaset, mä valitsin palkkatyön visuaalisena taiteilijana. Nyt teen siis sitä ja freehommaa sitten siinä sivussa. Tästä johtuen mulla on enemmän valinnan vapautta siinä, mitä hommia mä teen freenä, koska palkkatyö maksaa kaikki mun laskut ja muut.
Palkkatöissä mulla on joustava työaika ja paikka, missä mä hommia teen. Mulla on toimistolla työpiste, jossa on kaikki tarvittavat jutut, mutta koska mun työkone on läppäri, mä voin työskennellä joko kotona tai toimistolla projektista riippuen. Mä voin myös jakaa tarvittaessa mun työtunnit niin, et mä teen 12 tuntisia päiviä kolme putkeen, mikä mahdollisuus korreloi tosi hyvin mun freehommien kanssa.
Upworkissa voi työskennellä jo ennen ammattiin valmistumista, koska asiakkaat ei oikeestaan välitä sun koulutuksesta. Ne kattoo sun profiilia, portfoliota ja sun projektiehdotusta ja jos sun hinta on oikee ja sun laatutaso on näkyvissä siä, niin sä voit saada keikan. Puolen vuoden päästä sulla voi olla sen verran Upwork-kokemusta ja näyttöjä, että kukaan ei oo kiinnostunu siitä, onko sulla tutkintoo vai ei. Kaikki on kiinni siitä millasta jälkee sä teet ja miten se on siellä rankattu.
Mä pidän huolta mun terveydestä esmes kun oon hankkinut paremman työtuolin ja ergonomisen hiiren ja muut jutut ja sit mä pidän huolta mun työympäristöstä sekä toimistolla että kotona … ja sekä fyysisestä että psyykkisestä terveydestä. Freehommissa voi todella helposti ajautua tekemään töitä yli jaksamisensa ja siks mä oonkin säätäny mun hintatasoa ja toimitusaikoja. Jos mä teen sopimuksen, joka aiheuttaa paljon stressiä, se vaikuttaa niin moneen asiaan ja sit mä en voi ottaa uusia hommia.
Liikaa työskentelyn riski on itsensätyöllistäjällä suuri, mutta toisaalta se avaa sulle mahdollisuuden viettää enempi aikaa esimerkiks perheen kanssa. Mä voisin tuplata mun kuukausittaiset tulot, mutta en halua tehdä sitä, koska se vois vaikuttaa haitallisesti mun aikaan perheen kanssa.