Saga - rakennusarkkitehti

Saga - rakennusarkkitehti

Mä olen Saga, itsensätyöllistäjä rakennusarkkitehti. Mä teen täyspäivästä duunia arkkitehtitoimistossa. Valmistuin puol vuotta etuajassa ja mun itsensätyöllistämiset alko jo opiskeluaikana. Mä oon aktiivisesti aina etsiny työtä. Oon ollu palkkaduuneissa useissa toimistoissa pitkiäkin pätkiä arkkitehtina, mutta oon aina etsiny yrityskumppaneita, yrittäny luoda kontakteja ihmisiin, jotka tarvis mun palveluja joko valokuvaajana tai sitten tän arkkitehtuurin kautta. Jotkut kontaktit on syntyny jo kauan sitten, lukioaikoina.

Mä perustin oman toiminimen ja sitä kautta teen kans töitä, mutta nyt on myös yks osakeyhtiö pystyssä ja se laitettiin kaverin kanssa tässä muutama kuukausi sitten. Se on semmonen pieni lisätienesti, jossa tehdään semmosta duunia, josta molemmat pitää. Tehdään valokuvia, kiinteistökuvausta, drone-kuvausta, 3D-kuvia ja pohjakuvia. Työn alla on nyt, et miten lisättäis yritykselle näkyvyyttä.

Omassa toiminimiyrityksessä tyypillisin toimeksanto mulla nyt on, et teen visualisointikuvat kohteesta, joka tullaan rakentamaan ja sitten on viranomaisia varten piirustuksia toimenpidelupahakemuksiin. Ne on nopeita yhden päivän duuneja. Ja sit on satunnaisia, erilaisia valokuvaushommia. Toiminimen perustin Osuuspankin kevytyrittäjänä, mut se oli virhe, siitä tuli opittua. Nyt en kyllä enää mitään kevytyrityshommia tee. Meidän työssä se viis prosenttia, mitä ne ottaa, kasvaa yhtäkkiä aika isoks summaks.

On niin alkupuolella nää omat työt, ettei niillä kyllä vielä elä. Aika nopeesti ne on kyllä kasvanu, tosi paljon on nyt tullu lisää toimeksantoja. Mut se vaatis, et painottas niitä enemmän ja alkais markkinoimaan, jos niillä haluais elää. Mut hyvää lisätienestiä niistä tulee. Mut siks mä oon pitäny kii päivätöistä. Mä oo siis tässä samalla päivätöissä isossa arkkitehtitoimistossa.

Kevytyrittäjäks lähin kun oli kova kiire tehdä yks projekti, se oli sillon helppoo. Mut tällä hetkellä mä käytän Isoltan verkkolaskupalvelua. Mulla on kaikki dokumentit hyvässä järjestyksessä ja sit mä lähetän kaikki laskut ja kuitit kerran vuodessa mun palkanlaskijalle, jolla on oikeudet suoraan mun verotietoihin ja se käy mun puolesta täyttämässä kaiken ja maksan hänelle siitä. Hänellä on semmonen pieni tilitoimisto. Kevytyrittäjyys on kyllä helppoo, jos ei yhtään halua ottaa selvää kirjanpitoasioista.

Koulussa kun tarjottiin projekteja, niin mä olin aina käsi pystyssä, että tänne vaan kaikki projektit. Sitten kun ne pikkuprojektit lähti sujumaan vähän paremmin, niin se johti siihen, et yks arkkitehti alko ulkostaan mulle projekteja, joita ei ehdi itse tehdä. Ja sitten firmoista, joissa koulukaverit on ollu töissä, niin niistä on jokunen työ poikinu. Aika paljon tulee sitä kautta, että tunteen jonkun, joka tarvii jotain arkkitehtuuripalvelua.

Töiden hinnanmäärittelyssä on auttanut verkostoituminen ja keskustelu saman alan työntekijöiden ja yrittäjien kanssa. Tunnen useampiakin, jotka satunnaisesti tekee näitä hommia yrittäjänä ja on samalla myös palkkatöissä. Koulussa myös selitettiin hyvin nää asiat. Kun oon palkkatyössä, niin en oo eläke- ja vakuutusasioita miettiny. Mutta jos enemmän tekisin, niin sitten pitäis ottaa vakuutukset.

Oon miettiny, et jossain kohti voisin siirtyä tekee osa-aikasta, esmes neljää päivää viikossa firmassa ja loput pyhittää omalle yritykselle. Mut siinä tulee se iso haaste, et miten saa rakennettua itselle tasaisen ja kestävän työtahdin ja hyvän työverkoston. Miten saa näkyvyyttä ja miten pystyy kilpaileen. Kaikki pieni työ on tosi kilpailutettuja ja vaikuttaa siltä, että isommat projektit taas on jaettu saunassa keskenään. Että miten osuis siihen väliin?

Mä oon saanu tehä firmassa tosi haastavia ja monipuolisia töitä, verrattuna mun kollegoihin, mut se ei täysin vastaa sitä haastetta, mitä mä itselleni haen, eikä myöskään sellasta vastuuta, mitä mä haen työelämältä.

Joskus palkkatöissä ja toimistoissa on hyvin vakavia ongelmia johtajuuden kanssa, semmosta henkistä väkivaltaa. Sitten lievemmissä tapauksissa keskustelu ei vaan toimi, palkkakeskustelut on täysin mahdottomia ja puuttuu kunnioitus työntekijöitä kohtaan. Perusasiat on kyllä kunnossa eikä mitään laittomuuksia sentään enää harrasteta. Mut tyytymättömyys siihen miten asiat monessa toimistossa toimii, on kannustanu ajatukseen, että työllistäs itse itsensä.

Vaikka mä oon aika orjallinen työtekijä, mä arvostan hyvin paljon omaa vapaa-aikaa ja haluan siihen panostaa. Yrittäjä ei sitä aina tajua itselleen antaa. Pitää arvostaa itseään ja omaa työtään. Mut pitää katsoo kriittisesti omaa työtään ja kehittää sitä, sillon myös sun asiakkaat arvostaa sun työtä.