Elämäänsä kokonaisuutena tyytyväinen itsensä työllistäjä jaksaa paremmin tehdä työtä ja tätä kautta menestyä. Jos havaitset uupumisen ja pahoinvoinnin merkkejä, kiinnitä aluksi huomiota seuraaviin asioihin ja katso, voitko muuttaa niistä joitakin itsellesi parempaan suuntaan.
- Puhu. Puhuminen – oman olon ja tunteiden sanallistaminen – ystävälle, vertaiselle tai vaikka ammattiauttajalle auttaa jäsentämään asioita ja tilanteita. Silloin ne eivät jää vain kiertämään kehää oman pään sisälle. Älä epäröi puhua ajoissa. Tunteesi ja ajatuksesi ovat arvokkaita.
- Lepää. Etsi aikaa levolle ja palautumiselle ja tauota päivittäinen työsi. Suunnittele vapaat ja lomat, merkitse ne kalenteriisi ja pidä niistä kiinni. Jos kärsit uniongelmista, hae ajoissa niihin apua.
- Syö hyvin ja riittävästi. Kiinnitä huomiota ravintoosi ja sen sisältöön. Varaa aikaa syömiselle. Anna itsellesi lupa nauttia ruuasta.
- Liiku ainakin vähän joka päivä. Etsi laji, joka innostaa ja kiinnostaa. Vaihda lajia, jos siltä tuntuu. Päivittäisen liikkumisannoksen voi kerätä pienissä paloissa. Jos pidät luonnosta, liiku siellä.
- Kontaktit. Ole yhteydessä muihin ihmisiin. Huomaa myös muut mahdolliset roolit elämässäsi kuin työhön liittyvät: oletko jonkun ystävä, pelikaveri, vanhempi, sisarus tai puoliso? Voit ja saat olla monenlainen.
- Tietoisuustaidot. Opettele rentoutumaan ja rauhoittumaan päivittäin. Jos pidät meditoinnista, joogasta, mindfulnessista tms., harjoita niitä. Katkaise hetkeksi pakonomainen suunnittelu ja ajattelutyö ja pysähdy juuri tähän hetkeen. Koeta hyväksyä se juuri sellaisena kuin se on.
- Talouden suunnittelu ja muu varautuminen. Kaikkeen ei voi varautua, mutta osaan asioista voi. Käy läpi kauhuskenaariot. Erittele, mihin voit vaikuttaa ja varautua, mihin et. Tee selvä ero näiden kahden välillä.
Lista on pitkä ja varmasti tuttukin monista yhteyksistä. Se voi kuulostaa jälleen vain lisävaatimuksilta muiden joukossa. Ota siitä mukaasi se, minkä haluat. Voit myös tehdä oman listasi, jolle laitat asioita omassa tärkeysjärjestyksessäsi.